Special Olympics’in (Özel Olimpiyatlar) 50’nci yıldönümünde, zihinsel engelli bireylere karşı ayrımcılığı sona erdirmek ve bu özel bireyleri güçlendirmek üzere hayata geçirilen ve kaynaşmış toplum yaratmak amacıyla, dünyanın dört bir yanındaki kent simgeleriyle birlikte 15 Temmuz Şehitler Köprüsü de kırmızı renge bürünecek.
Dünyanın en yaygın sivil toplum kuruluşu ve en büyük amatör spor organizasyonlarından biri olan Special Olympics’in (Özel Olimpiyatlar) 50’nci yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak, dünyanın dört bir yanında 170’ten fazla kent simgesi kırmızı renge boyanacak. Dünya genelinde zihinsel engellilere karşı ayrımcılığı sonlandırma ve kaynaşmış toplum oluşturma misyonunun başlangıcını temsil eden bu hareketin Türkiye ayağında, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün kırmızı ışıkları, 20 Temmuz Cuma akşamı ‘özel çocuklar’ için yanacak.
Farklılıklara yönelik hoşgörü, saygı ve kutlama içeren Birleşme İçin Meşaleyi Yak girişimine katılan önemli global simgeler arasında; ABD ve Kanada’dan Niagara Şelaleleri, Sydney Opera Binası, Londra’dan London Eye, Mexico City’den Bağımsızlık Meleği, Berlin’den Olimpiyat Stadyumu ve Pekin’den Su Küpü yer alıyor.
Özel Olimpiyatlar Uluslararası Başkanı Timothy Shriver, ‘Birleşme İçin Meşaleyi Yak’ girişiminin Özel Olimpiyatlar’ın misyonunun devamını ve gelişimini simgelediğini belirterek, “Dünyanın neresinde yaşıyor olursa olsunlar, insanların zihinsel engellilerle ilgili farkındalık oluşturmaya yardımcı olmak için gösterdikleri muazzam destek için minnettarız” dedi.
Mehmet Civelek: “35 yıldır özel çocuklarımızı sosyal yaşama kazandırıyoruz”
Özel Olimpiyatlar Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Civelek de “İlk kez bundan 50 yıl önce Chicago’da engelleri kaldırma ve daha kapsayıcı bir dünya oluşturma misyonunu duyuran Özel Olimpiyatlar, dünyanın dört bir yanındaki insanları büyük ailemize katılmaya ve bize yardımcı olmaya teşvik ediyor. Türkiye’de 1982 yılından bu yana, yani tam 35 yıldır aynı heyecan ve şevkle zihinsel engelli çocuklarımızın önündeki engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz etkinliklerde özel sporcularımızın neler başarabildiğini görüyor, mücadelelerine ve mutluluklarına ortak oluyoruz. Bugüne kadar hayatında fark yarattığımız kişi sayısı on binleri buldu. Tek isteğimiz bu sayının daha da artması, daha çok özel çocuğumuza ulaşmak…” diye konuştu.
Özel Olimpiyatlar Türkiye Hakkında
1982 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Özel Olimpiyatlar Türkiye, tüm dünyada 170’ten fazla ülkeye yayılmış 5 milyondan fazla özel sporcuya ulaşan uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Özel Olimpiyatlar’ın (Special Olympics) Türkiye’deki tek kuruluşudur. Kuruluşundan beri Onursal Başkanlığını yürüten Dilek Sabancı’nın maddi ve manevi bireysel destekleri ve liderliğiyle 2002 yılında bugünkü dernek statüsünü kazanan Özel Olimpiyatlar Türkiye, özel eğitim gereksinimi olan bireyleri, diğer bireylerle bir araya getirip, çeşitli spor dallarında düzenli eğitim ve yarışma olanakları sağlamaktadır. Bu şekilde özel sporcuların fizik kondisyonlarını, motor becerilerini ve yeteneklerini geliştirmelerine, cesaretlerini sergilemelerine, başarılarının mutluluğunu yaşamalarına, toplum ile ilişkilerini güçlendirmelerine yardımcı olmayı ve diğer bireylerle eşit haklarla sosyal hayata katılımlarını sağlamayı hedeflemektedir.