ALACAKARANLIKTAN IŞIĞA BİR GRAND PRIX
Formula 1 2016 sezonunun ikinci Grand Prix’si Bahreyn’de… Alacakaranlıkta başlayıp pist ışıkları altında sona ermesiyle bilinen Bahreyn Grand Prix’sinde Pirelli, bir önceki yarıştakinin aynısı hamura sahip; orta, yumuşak ve süper yumuşak lastikleri belirledi.
Formula 1 sezonunun ikinci yarışı Bahreyn Grand Prix’si tüm hazırlıklar tamamlandı. Formula 1’in resmi lastik tedarikçisi Pirelli, yeni lastik yönetmelikleri konusunda ilk yarıştan deneyim kazanan takımlar için, Avustralya Grand Prix’sindekinin aynısı hamura sahip lastikleri belirledi; orta, yumuşak ve süper yumuşak.
Pist ve lastikler
Alacakaranlıkta başlayıp, pist ışıklarının altında başlayıp, pist ışıklarının altında devam etmesiyle bilinen Bahreyn Grand Prix’sinde start saatinin 18:00 olması nedeniyle yarışın ilerleyen bölümlerinde pist sıcaklığı keskin bir düşüş gösteriyor. Granit bazlı asfaltın sert ve aşındırıcı etkisi de lastiklerdeki yıpranmayı artırıyor. Ayrıca, çevredeki çölden pist yüzeyine sık sık kum savrulması yol tutuşunu da olumsuz yönde etkiliyor.
Pistte çok sayıda yavaş geçilen ve yol tutuşun iyi olmasının hayati önem taşıdığı virajların bulunması, araçları arkadan savrulma riskine maruz bırakıyor. Aynı zamanda dört adet hızlı düzlük bulunması da, çok yönlü bir karma düzenleme yapılmasını gerektiriyor.
Güvenlik araçları nadiren stratejiyi etkiliyor; yarışın 12 yıllık tarihinde sadece iki adet güvenlik aracı yer almış.
Avustralya Grand Prix’siyle aynı hamurlar
Pistin bu özellikleri nedeniyle Pirelli Bahreyn Grand Prix’sinde bir önceki yarışın aynısı hamura sahip lastikleri belirledi:
– Düşük çalışma aralığında ve ürün yelpazesi içindeki en çok yönlü hamurlardan biri olan Beyaz orta,
– Yüksek çalışma aralığında yer alan ve ağırlığın performansa verildiği Sarı yumuşak,
– Düşük çalışma aralığında yer alan ve hızı yüksek ancak genel kullanım ömrü kısa olan Kırmızı süper yumuşak.
Bahreyn’de 2015
Formula 1’in 2015 yılında Bahreyn’de koşulan ayağında, yumuşak lastikle başlayıp, 2 pit stop yaparak, önce 15. turda yumuşak, 33. turda da orta lastik kullanan Hamilton damalı bayrağı ilk gören pilot olmuştu.
Geçen yılın en iyi alternatif stratejisini ise yine yumuşakla başlayıp, 2 pit stop yaparak, 17. turda ortayla, 40. turda ise yumuşakla değiştiren Raikkonen yapmıştı.
Otomobillerin bir kısmının 2, bir kısmının ise 3 pit stop yaptığı 2015 Bahreyn Grand Prix’sinde 5’inci olan Vettel, program dışında 3 pit stop yapmak zorunda kalmış ve son pit stopunda aracın ön kısmını değiştirmiş ve yeni lastikler takmıştı.
Yarış devam ederken sıcaklık değişimi önemli
2016 için hazırlanan yeni lastik yönetmelikleri, Avustralya’daki tüm takımlar için birçok farklı strateji seçeneği ve üzerinde konuşulması gereken noktalar sunarak büyük bir başarı kaydetti.
Bahreyn Grand Prix’sinin yarış devam ederken sıcaklık değişikliklerinin çok fazla olduğu bir pist olması nedeniyle lastik davranışlarını etkilediğine dikkat çeken Pirelli Motor Sporları Direktörü Paul Hembrey “Bu da farklı bir dizi zorlukları ve parametreleri beraberinde getirecek. Avustralya’dan kimin en fazla şey öğrenerek çıktığını ve böylece yeni bir durumdan en iyi şekilde avantaj elde etmeyi başarabileceğini görmek ilginç olacak. Takımlar oldukça farklı tercihler yapıyorlar ve bu da yarışın sonucunda anahtar rolü oynayacak” dedi. (bülten)