TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri sahiplerini buldu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) önceki başkanlarından Şeyhül Muharririn Burhan Felek adına konulan “Basın Hizmet Ödülleri” düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Yıldızlar Holding ve Etiya sponsorluğu ile yapılan tören 200 gazetecinin katılımıyla gerçekleştirildi.
BABIALİ’NİN USTALARI TGC’DE BULUŞTU
TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda düzenlenen törene; TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcıları Ahmet Özdemir ve Niyazi Dalyancı, Onur Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Onur Kurulu Sekreteri Ergin Konuksever, Onur Kurulu Üyesi Rahmi Turan, Balotaj Kurulu’ndan Muammer Tuncer, Haşmet Levent Yavuz, Denetim Kurulu Üyesi Ercüment Erkul, Arif Esen, Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Burhan Felek’in yeğeni Okşan Atasoy, gazeteciler Reha Erus, ve Turgut Fethi Erden’in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Tören, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile silah arkadaşları, basın emekçileri ve basın şehitleri için bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Törenin sunuculuğunu üstlenen TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, şöyle konuştu:
“TGC’nin Önceki Başkanlarıdan Şeyhül Muharririn Burhan Felek’in anısına konulan ödüller 1983 yılında oluşturuldu. Burhan Felek Basın Hizmet Ödülleri için 70 yaşından gün alan, 50 yıl basına hizmet vermiş ve bu hizmetleri sürdürüyor olma şartı aranıyor. Bu yıl Cemiyet’in 70. Yıldönümü nedeniyle, Yönetim Kurulu kararıyla ödül alacak gazeteci sayısı 10’dan 21’e çıkarıldı.”
BAŞKAN OLCAYTO: BURHAN FELEK’İ ÖZLEMLE ANIYORUZ
Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, şunları söyledi:
“Burhan Felek bizim için çok önemli. Burhan Hoca, bugünkü gibi pek çok sıkıntılı dönemler gördü. Askeri darbeleri, gazetecilere yapılan baskıları gördü. Ama bunların içinde TGC’yi gayet sakin bir şekilde götürmeyi başardı. Biz o zamanlar gençtik ve çok eleştiriyorduk. Ancak Burhan Felek, Cemiyet’in zarar görmesini engelledi. Cemiyet’i ayakta tutmayı başardı. O yüzden de kendisine şükranlarımız var. Burhan Felek, üzerinde çok konuşulacak bir insan. İyi bir yazar, mizahı çok iyi kullanan bir yazar. 1982 yılında aramızdan ayrıldı. 1983 yılında ise bu ödül konuldu. Böyle bir ödülün dünyada tek olduğunu bir arkadaşıma söylemiştim. 70 yaşından gün alıp, 50 yıl basında çalışmış ve ayrıca hala da çalışıyor olacak. Bizim aramızda halen bu niteliğe sahip arkadaşımız çıkıyor. Bu da çok sevindirici.
MESLEKTAŞLARIMIZ TUTUKLANIYOR
Her gün hızla değişen gündeme alıştık. Bir sabah kalkıyorsunuz, internet çalışmayabiliyor. Halkın haber alma hakkı tamamen ortadan kaldırılmış durumda. Meslektaşlarımızın sık sık gözaltına alındığı, tutuklandığı bir dönemdeyiz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, her gün Cumhuriyet’e gidiyoruz. Destek vermeye çalışıyoruz. Gazetede çocuklar, gece gündüz çalışıyorlar. Cumhuriyet’e yapılan yalnızca Cumhuriyet’e yönelik bir şey değil. Muhalif olan bütün gazeteleri etkileyen bir şey. Hayatın Sesi TV, IMC TV aynı şekilde kapatıldı. Muhalif olan her yayın organını kapatmaya çalışan bir iktidarımız var.”
ÖDÜL ALANLAR DUYGULARINI PAYLAŞTI
ALİ BARANSEL: ÖDÜLÜN BENİM İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK
Ali Baransel’e ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto takdim etti. Baransel ödülünü alırken şunları söyledi:
“Meslek hayatım boyunca çeşitli ödülleri layık görüldüm. Ama bu ödülün benim için çok ayrı bir yeri olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Şükranlarımı sunuyorum. Değerli büyüğümüz Burhan Felek’i tanıma olanağı bulmuştum Sohbetlerimiz oldu. Onu da rahmetle anıyorum.”
ERTUĞRUL AKBAY: 22 YIL HİÇ İZİN YAPMADAN ÇALIŞTIM
Ertuğrul Akbay ödülünü TGC Onur Kurulu Yedek Üyesi Reha Erus’un elinden aldı. Akbay, şöyle konuştu:
“Gazetecilikte benim dokuz ayım yurt dışında geçerdi. Oğlum beni göremediği için dayısına ‘baba’ derdi. Oğluma en iyi imkanları verdim. Ama sevgiyi veremedim. Torunum oldu, kucağıma aldım sevdim. Oğlum ‘Bak babam ilk kez eline çocuk alıp sevdi’ dedi.
ATİLLA GÖKÇE: ONURLU BİR GAZETECİ OLARAK ÖLMEK İSTİYORUM
Burhan Felek’in yeğeni Okşan Atasoy Attila Gökçe’ye ödülünü takdim etti.
“TGC ve Seçici Kurul, bu ödülle beni onurlandırdı. Çok teşekkür ederim. Gazetecilik zamana karşı yarış mesleği. Gazeteci, ilkelere bağlı kalan, birinci olmak için değil yarışı namusuyla koşan kişidir. Gazeteciler ‘terörist’ olarak tanımlanıyor. Altın kafesteki bülbül olmaya hiç niyetim yok. Mesleğimin kulu olmaya niyetim var. Onurlu bir gazeteci olarak ölmek istiyorum.”
AYHAN FIRILDAK: DERSİNİ KAÇIRMADIĞIM HOCALARIMDAN BİRİYDİ
Ayhan Fırıldak’a ödülünü TGC Onur Kurulu Sekreteri Ergin Konuksever verdi. Ayhan Fırıldak ödülünü alırken Burhan Felek ile ilgili anılarını şöyle anlattı:
“50 yıl demek tarihe mâl olmak demek. Burhan Felek, Gazetecilik Enstitüsü’nde dersini kaçırmadığım birkaç hocamdan biriydi. ‘Hocam okul bitince gazeteciler nasıl iş bulacak’ diye sorduğumu hatırlıyorum. O da bana ‘Onu da siz çözeceksiniz’ demişti. Saygı ile anıyorum.”
AYŞEGÜL DORA: 50 YILIN GEÇTİĞİNE İNANAMIYORUM
Ayşegül Dora’ya ödülünü TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver verdi. Dora, şöyle konuştu:
“ 50 yılın geçtiğine inanamıyorum. Ben Cumhuriyet Gazetesi’nde çalışmaya babamdan gizli başladım. O yüzden kaçak gelirdim. Aralardan koşa koşa giderdim ki onunla karşılaşmamak için. Burhan Felek ile de Cumhuriyet Gazetesi’nde çalıştım. O esprili, zeki bir büyüğümüzdü. Rahmetle anıyorum.”
DENİZ BANOĞLU: BASIN HEP AYAKTA KALDI
TGC Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Özdemir, Deniz Banoğlu’na ödülünü takdim etti. Deniz Banoğlu, görüşlerini şöyle paylaştı:
“Tarihten bugüne basın, sıkıntılara rağmen hep ayakta kalmıştır. Gazetecilik yapanlar hep geriye dönüp baktıklarında kendi dönemini hatırlar. Benim babam da aynı şekilde ‘Nerede bizim gençliğin basını?’ derdi. Ben de şimdi aynısını söylüyorum. Bugünün genç basın neferleri 10 sene sonra dilerim ki inşallah ‘Nerede eski bizim basın günlerimiz’ demesin. Bugün burada kalsın.”
ERGUN ÇAĞATAY: GAZETECİLER YÜREKLE SAVAŞMALI
Ergun Çağatay ödülünü TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı’nın elinden aldı. Çağatay ödülü alırken “Gazetelere baktığım zaman için kararıyor. Bu durumu düzeltmeye yine gazeteciler çalışacaklar. Yürekle savaşmaları lazım” diye konuştu.
ERKUT CAN: 50 YIL BU MESLEĞİ YAPABİLMELERİNİ DİLİYORUM
Gazeteci Rahmi Turan, Erkut Can’a ödülünü takdim etti. Can, şunları dile getirdi:
“Bugün işsiz meslektaşlarımızın iş bulabilmelerini, gözaltında, cezaevinde olan arkadaşlarımızın da serbest kalıp bu ödüle kavuşmalarını diliyorum.
FEYZA ALGAN: DÜNYADA ANNEDEN KIZINA GEÇEN TEK KÖŞE
Feyza Algan ödülünü TGC Balotaj Kurulu Başkanı Nuray Özger’in elinden aldı. Algan,“Birden bir baktım ki 50 yılı geride bırakmışım çok şaşırdım. Burhan Felek’in 5 yıl sekreterliğini yapma onurunu sahip oldum. Ben annemin köşesini devralmadan çok önce bütün gazetelerde çalıştım. Hürriyet’ten emekli oldum. Okurlarım beni sadece Güzin Abla olarak tanıyor ama ben aslında gazeteciyim. Yazdığım köşe 45 yıl süren anneden kıza geçen tek köşedir” dedi.
GARBİS KEŞİŞOĞLU: CEMİYET’E ÜYE OLUN
Garbis Keşişoğlu’na ödülü TGC Onur Kurulu Başkanı Doğan Hızlan takdim etti. Keşişoğlu, ödülü alırken şöyle dedi:
“İçinde bulunduğumuz dijital dünyada gazeteciliğin önemi azalıyor. Bence gazetecilerin Cemiyet’e üye olması ve gelecek için desteklemeleri gerekiyor. Yerel gazetecilik de çok önemli.”
KURTAR ÇAKIN: ÖZEL HABERE ÖNEM VERMEK GEREK
Kurtar Çakın ödülünü TGC Denetim Kurulu Üyesi Arif Esen’in elinden aldı. Çakın, “70 yaşına geldim. Cemiyet de 70 yaşında. Bu benim için ayrı bir anlam taşımaktadır. Genç gazeteci arkadaşlarıma özel haberciliğe önem vermelerini öneriyorum” dedi.
NAHİT DURU: ÖDÜL ALMAK ONUR VERİCİ
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, Nahit Duru’ya ödülünü takdim etti.
“Türkiye belki de tarihinin en karanlık günlerini yaşıyor. Böyle bir günde ödül almak onur verici aynı zamanda yarınlarımızı da düşünmemiz gerektiğini gösteriyor. Özgür olunmayan bir ortamda haber yapılması ne kadar zor hepimiz biliyoruz.”
SELİM ESEN: İÇİM SON DERECE BURUK
Selim Esen’e ödülünü TGC Başkanı Turgay Olcayto verdi. Esen, şöyle konuştu:
“Cumhuriyet’in kurulduğu kentten Cumhuriyet’e kelepçe vurulan yıla geldim. 1923’ten 2016’ya geldim. İçim son derece buruk. Cemiyetimiz gerçekten cesur ve dik duruşuyla yaşayanlara, halkımıza büyük ümit vermektedir.”
GÜVEN TANER: 50 YILDAN SONRA HER 5 SENE DE BİR ÖDÜL VERİLMELİ
TGC Kadın Komisyonu Başkanı Pınar Aktaş, Güven Taner’e ödülünü verdi. Taner,
“50 yıldan sonrasına da ödül konmalı. Her 5 yılda bir meslektaşlarımız ödüllendirilmeli” dedi.
METİN ÖZYILDIRIM: BU ÖDÜL ÇOK KIYMETLİ
Mehmet Metin Özyıldırım’a ödülünü TGC Onursal Üyesi Can Kıraç takdim etti. Özyıldırım, “Bu ödül gazeteciler için çok kıymetli bir ödül. Bütün genç meslektaşlarımın bu ödülü almalarını diliyorum” dedi.
SEÇKİN TÜRESAY: BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR ÖDÜL
Seçkin Türesay ödülünü Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi Uğur Güç’ün elinden aldı. Seçkin Türesay ödülün çok önemli olduğunu belirterek teşekkür etti.
SERACEDDİN ZIDDIOĞLU: GAZETECİLİK ÇOK ÖNEMLİ BİR MESLEK
Seraceddin Zıddıoğlu’na ödülünü Burhan Felek’in yeğeni Okşan Atasoy verdi. Seraceddin Zıddıoğlu konuşmasında gazetecilik mesleğine çok uzun yıllar hizmet ettiğini ve gazeteciliğin önemli bir meslek olduğunu belirtti.
EROL NURAL: TGC’YE TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç, Erol Nural’a ödülünü takdim etti. Erol Nural konuşmasında TGC’ye teşekkür etti.
ŞEKİP GÜMÜŞKANATLI: MESLEĞİMİZE ÖZEN GÖSTERELİM
Şekip Gümüşkanatlı ödülünü TGC Denetim Kurulu Üyesi Ercüment Erkul’un elinden aldı. Gümüşkanatlı gazetecilik mesleğinin özenle yapılması gerektiğine dikkat çekti. Törene katılamayan Ali İsmet Tongo yerine oğlu Can Tongo, Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Serpil Özkaynak’tan ödülünü aldı. Babasının rahatsızlığı nedeniyle gelemediğini belirten Tongo, teşekkürlerini iletti. Törene katılamayan Şükran Soner adına ödülü TGC Genel Saymanı Gülseren Ergezer Güver Duayen Gazeteci Turgut Fethi Erden’in elinden aldı.
Burhan Felek kimdir?
Burhan Felek, 1889 yılında İstanbul’da doğdu ve Hukuk Mektebi’ni bitirdi. Mesleğe Ahmet Rasim’in Donanma Dergisi’nde başladı. Tasvir-i Efkar Gazetesinde spor ve foto muhabiri olarak çalıştı. Vatan, Millet, Yeni Ses, Tan, Cumhuriyet ve Milliyet gazetelerinde yazarlık yaptı. 1925 yılından başlayarak son günlerine kadar köşe yazılarını sürdürmesi nedeniyle Şeyhül Muharririn unvanı ile ödüllendirildi. İÜ Gazetecilik Gazetecilik Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yaptı. İtalyan mizahçısı Giovanni Guareschi’nin “Don Camillo” dizisini Türkçe’ye çevirdi, İstanbul Üniversitesi’nin Onursal Hukuk Doktorluğunu alan ilk gazeteci oldu. TGC başkanlığını 1949-52 ve 1959-82 yılları arasında iki kez üstlendi.