Fair Play Kervanı yollarda
TMOK Fair Play Konseyi’nin geçen yıl başlattığı Üniversiteler Kervanı’nın 11. Durağı Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi oldu.
Yıllardır Fair Play’in yaygınlaşması için çaba sarf eden biri olarak, bu olguya en çok ihtiyaç duyulan şu günlerde, bu ziyarette yer almam beni ziyadesiyle memnun etti.. Nasıl etmez ki? Duayen gazeteci, Fair Play denince Türkiye’de ilk akla gelen isim Erdoğan Arıpınar’ın ekibinde olmak başlı başına bir haz, ekibindekiler ise hepsi birer değer, al alabildiğince… Bilgi, zerafet, insanlık, ustalık… hangisini saysam…
Adı üstünde üniversite.. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz en üst seviyedeki eğitim yuvası.. Yönetenler ise bu yaşta bile (yaşım 54) bu okulda olmayı arzu edeceğiniz kültür, bilgi ve donanıma sahip.. Rektör Prof Dr. Hüseyin Bağcı, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Levent TUNCAY, çalışanlar ve öğrenciler, hepsi sanki yıllardır bekledikleri misafirleri gelmişçesine hazırlanmışlar, mutlu, güler yüzlü ve bu kutsal çalışmanın bir parçası olmanın önemini kavramış, heyecan içindeler.. Türk misafirperverliğinin tüm güzelliklerini sergilediler..
Ankara’dan İstanbul aktarmalı bir uçakla, beklemelerle birlikte 6 saatlik bir yolculuğun ardından Denizli’ye vardığımda, henüz havaalanında karşılanınca, güzel bir akşamın ve ertesi günün kokusunu aldım..
Şehrin en güzel yerinde güzel bir akşam yemeği ve yöresel lezzetler, tüm yol yorgunluğunu unutturdu..
Fair Play Konseyi’nin bu kervana katılan isimleri, Başta Arıpınar olmak üzere bir gün önceden gelip gerekli hazırlıkları tamamlamış, bu arada kenti gezmeyi de ihmal etmemişlerdi.. Ben bir gün gecikmeli gidebildiğim için onların anlattıklarıyla yetinmek zorunda kaldım.. 20 yıl önce yine sportif bir amaçla gidip birkaç gün geçirdiğim Denizli’den eser yoktu.. Öyle ya Türkiye gelişiyorsa Denizli de gelişecekti.. Boşuna tekstilde Avrupa’da adı sıkça anılan şehir olmamıştı ya..
Pamukkale Üniversitesi ise şehrin hem içinde hem şehir gürültüsünden uzak.. Zaten Anadolu’nun birçok kentinde hissettiğim doğa ile iç içe olma duygusu burada da iliklerine kadar işliyor insanın.. Özellikle de kampüsün içindeyken.. Hastaneden, spor salonuna yeşil alanlara, sosyal alanlara kadar ne ararsan var.. Eğitim kalitesi ise öğrencilerin yüzünden okunuyor.. Varsın bazıları diplomalarını alınca kolay iş bulamayacak olsunlar, onlar burada insan olarak yetişiyorlar, en önemlisi de bu.. Ne demiş o meşhur baba oğluna? “Ben sana vali olamazsın demedim, adam olamazsın dedim” işte bu üniversite önce adam yetiştiriyor, bunu gördüm..
Bizler Fair Play Sergisi’nin açılışı, basın toplantısı ve diğer aktivitelerden sonra önceden hazırlanmış salonda bizi bekleyen 100’ün üzerinde öğrencinin meraklı bakışları arasında, kürsüdeki yerlerimizi aldık.. Herkes kendi konuşmasını ve sunumunu yaptı.. Kimimiz Fair Play hareketlerinden örnekler verdik, kimimiz öneminden söz ettik, kimimiz tarihçesinden ve çalışmanın amacından..
Ben ise Fair Play’in yaygınlaşmasında medyanın önemine değindim.. Daha önce yurdun çeşitli yerlerindeki 10 üniversite ziyaret edildiği için benim dışımdaki herkes rahattı. Ben ise ilkokula yeni başlayan bir çocuğun heyecanı içinde.. Çünkü bu benim kervandaki ilk görevimdi. Her konuşmacı sonuna kadar dinlendi, alkışlandı… Barkovizyon sunumları ilgiyle izlendi..
Soru-cevap kısmına gelince ise o misafirperver çocuklar gitmiş, yerlerine başkaları gelmişti sanki.. Adeta sorguya çekiliyorduk… Bazıları soru sormak yerine, özellikle futbolda son günlerde artan olayları önlemek adına neler yapılabileceği konusunda önerilerde bulunuyordu..
Ancak bu da ayrı bir mutluluk vesilesiydi.. Belli ki hedefimize ulaşmış, Fair Play tohumlarını atmıştık.. O tohumlar, filizlenecek ve tüm Türkiye’yi yeşertecekti..
Akşamüstü bizi havaalanına götürecek aracımıza binerken, dekan bizi uğurladı, yanında birkaç öğrenciyle.. Biz ağırlanmaktan, onlar bilgilendirilmekten memnun, vedalaştık..
Bindiğimiz minibüsün kapısı kapanır kapanmaz katılımcıların yüzlerine baktım, hepsinde huzur vardı.. Herkes başkana gelecek sezon yoluna devam edecek kervanda olmak istediğini söylüyordu. Öğrenmenin yaşı yok derler.. Ben de bu yaşımda yeni bir şey öğrendim.. Öğretmenin de yaşı yok..
REMZİ YILMAZ- TRTSPOR