İş hayatında dünyanın sayılı başarı öykülerinden birine imza atan Nevzat Aydın, Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta’nın yönetim kurulundaki en kritik isimler arasında yer alıyordu. Ancak bu ortaklık fazla yürümedi. 6 Aralık 2015’te yönetime seçilen Aydın, bir yıl sonra futbol şubesindeki görevini bıraktı, geçtiğimiz 21 Ekim’de de tamamen istifa etti. Nevzat Aydın’la bu ayrılığın sebeplerini ve Trabzonspor’u Hürriyet Gazetesi’nden Adil Demirçubuk’a konuştu.
İş yaşamındaki başarıyı Trabzonspor yöneticiliğine taşıyamadınız. Neden?
Benim pozisyonumda başarıyı süre ve bütçe nezdinde değerlendirmek lazım. Futboldan sorumlu olarak sadece bir transfer dönemi geçirdim ve sürecin başında başkan, hoca ve ben oturup karar aldık. Dedik ki ; ‘1 Milyon Euro’dan fazla maaş vermeyeceğiz ve 27 yaşından yaşlı oyuncu transfer etmeyeceğiz’ Ortalama yaşı 23 olan 7 oyuncuyla 5,5 Milyon Euro maaş bedeli ile anlaştık. Benden sonrası ise tufan tam anlamı ile. 8 oyuncuya verilen yıllık maaş 18,5 Milyon Euro, yaş ortalaması ise 31. Madem paramız vardı keşke ilk sene bu transferleri yapsaydık.
Ersun Yanal tercihinde sizin de onayınız var mıydı?
Evet tabii ki vardı. Aslında ilk tercihim Fonseca idi ama sonra Türk hocadan yana karar kıldık. Ama ilk dönemdeki hırslı ve motive Ersun hocayı bulamadım.
Futbol şubesi yöneticiliği yaptığınız dönemde geliştirilen ‘scout ekibi’ projesi neden yürümedi?
Scout ekibinin yürümesi için 2-3 seneye ve bu yapılanmayı sonuna kadar destekleyen, menajerlerle ilişkiyi yönetebilecek bir başkana ve yönetime ihtiyaç vardı. Geldiğimizde kulüpte futbolcu hafızası sıfırdı. Veri tabanını kurduk, gerekli yazılımları aldık, yurt dışından scoutlar transfer ettik ve başladık. Bir dönem sonunda ise daha bir dönem önce ‘olmazsa olmazımız’ dediğimiz ekip lağvedildi. Şimdi tam anlamıyla menajerlerin kucağındayız. Bu menajerler kulüpte o kadar söz sahibiler ve başkandan o kadar yüz buluyorlar ki ben Trabzonspor yöneticisiyken bana Twitter’dan hakaret edip, küfür edebiliyorlar.
Başkan Muharrem Usta kulübü ‘tek adam’ zihniyetiyle mi yönetiyor?
Evet öyle yönetiyor. Ama bu 0 veya 1 değil. İlla kulüplerin son derece demokratik yönetilmesi gerekmiyor. Başkanın tabii ki bir ağırlığının olması lazım ama bu diğer yönetim kuruluu üyelerini hiçe saymak anlamında olmamalı.
Usta başarılı olabilir mi?
Hayır. Kısa vadeli günlük başarılar olabilir ama orta ve uzun vadede bu anlayışla mümkün değil.
Muharrem Usta ile fikir ayrılığınız nerede başladı?
İlk devre sonuçları istediğimiz gibi gitmeyince başladı. Beraber, her gece toplanıp ne yapsak diye tartışıyorduk. Orada başkan daha önce belirlediğimiz politikayı bıraktı. Kendi bulduğumuz değil, menajerlerin önerdiği oyuncularla ilerleme kararı verdi. Ben o an itibariyle görev anlamında istifa ettim. Ardından da yerel bir gazeteye verdiği röportajda transfer dönemi ve benim hakkımda yanlış olan laflar etti. Bu arada kendisine defalarca yazmama rağmen benimle buluşmayı da kabul etmedi. Sonrasında zaten testi kırılşmıştı. İstifa etmeyip orta oyununun bir parçası olamazdım.
Geçen yıl, “Kulüp batmış durumda. Bu işe girdiğime pişman oldum” demiştiniz. Hala da pişman mısınız?
Pişmanlık doğru kelime değil ama birçok “keşke” var. Bu yönetim Trabzonspor’u düzlüğe çıkartmak için büyük bir fırsattı. Bunun için tek vücut çaba vereceğimiz halde biz günlük saha sonuçlarının ve yönetimsel beceriksizliklerin peşinde koştuk. Ben bütün saflığımla elimden geleni yaptım. Ama gördüm ki bazı yöneticiler için Trabzonspor’un başarılı olması değil, küçük kalması ve onlar tarafından idare edilmesi amaç. Bakkal idare edemeyecek adamı seçim kazanmak için Trabzonspor’un yöneticisi yaparsanız, o da komplekslerini kulüp üzerinde yaşıyor. Hayatının tepe noktası yönetim kurulu üyeliği çünkü. Olan, hizip ve nifak içinde boğuulan Trabzonspor’a oluyor.
Kulübe verdiği paranın tamamını geri aldı ve öyle istifa etti diyenler var…
Hayır, kuruşunu almadım. Bunu diyenler kaç yöneticinin loca aldığına, kimlerin şirketlerini kullanıp rant sağladıklarına baksın.
Üslubunuzu fazlasıyla sert bulanlar var…
Kimseyle ilgili bir ajandam yok, neysem oyum. Yalana ve haksızlığa dayanamıyorum. Ne yazık ki dayanamadığım şeyler bizim yönetim kurulu dönemimizde fazlasıyla oldu. Öyle zavallı yönetim kurulu üyeleri vardı ki kendi lokal arkadaşlıkları üzerinden benimle ilgili yalan haber yaptırma yarışı içine girdiler, sosyal medyada sahte hesaplar açıp taraftarları galeyana getirmeye kalktılar. Yine de düşünüyorum kendimi iyi frenlemişim.
Rıza Çalımbay Trabzonspor için doğru isim mi?
Şu an için doğru isim. Ama yine Trabzonspor yönetiminin uzun vadeli plan yapıyor olduğu kanısında değilim.