Spor basınının deneyimli ismi ve TMOK üyesi Remzi Yılmaz, dün sonra eren PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’nı futbolmedya.com için değerlendirdi:
PyeongChang’daki
Şölenin ardından
Biz Türkiye’de pozisyonları bir ileri bir geri sarıp arada bir durdurup, ağzımızdan salyalar akarak gol mü değil mi, sarı mı kırmızı kart mı, sana mı bana mı daha fazla haksızlık yapıldı diye tartışırken, dünyanın medeni ülkelerinin gözü kulağı Uzakdoğu’da, Güney Kore’deydi. PyeongChang’daki Kış Olimpiyat Oyunları, açılıştan kapanış seremonisine kadar tam bir görsel şölendi. Bizim kısır futbol tartışmalarına kilitlenenler çok şey kaçırdı.
Türkiye’nin 8 sporcu ile katıldığı, sadece iki gazetecinin gittiği bu olimpiyatlarda gerek spor gerekse uluslararası siyasette bir tarih yazıldı. İki Kore’nin olimpiyat açılış töreninde tek bayrakla yürümesi sporun barışçı yönünü bir kez daha gözler önüne sererken, doping cezası nedeniyle bu olimpiyatlardan men edilen Rusya’nın 168 sporcusu bağımsız olimpik atlet (OAR) adıyla yarıştı. Olimpiyatlar öncesi uzun süre yarışmalara katılıp katılmayacakları tartışılan bu sporcular 2 altın, 6 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 17 madalya kazandılar.
Sportif anlamda ise 22 yaşındaki Çek sporcu Ester Ledecka, Alp disiplini kadınlar Super-G yarışı ve Snowboard dev slalomda kazandığı altın madalya ile Kış Olimpiyatları tarihinde iki farklı disiplinde altın madalya kazanan ilk kadın sporcu unvanını elde etti. Norveç’in 39 madalya ile rekor kırarak zirvede yer aldığı PyeongChang’da bu ülkeyi Almanya (31), Kanada (29), ABD (23) ve Hollanda (20) takip etti. Tüm madalya sıralamasına bakıldığında kuzey ülkelerinin kış olimpiyatlarındaki üstünlüğü dikkat çekti.
EUROSPORT’TAN YAYINCILIK DERSİ
Olimpiyatlar Türkiye’den, Eurosport’un iki kanalından ve TRT Spor’dan izlenebildi. TRT Spor zaman zaman canlı yayınlarla bazı yarışları ekrana taşırken, EUROSPORT ise 24 saat Kış Olimpiyatlarını yayınlayarak, sadece yarışların heyecanını değil, adeta Kore’deki havanın soğuğunu bile içimizde hissettirdi. Tekrarlar, yavaş çekimler, günün en güzel hareketleri, magazinler, söz konusu dallarda tarihin en güzel hareketleri ve demeçlerle yayıncılık dersi verdi. Günün en başarılı isminin katıldığı Eurosport CUBE ile de röportaj konusuna adeta farklı bir boyut getirdi. Bu programa katılan günün en başarılı sporcusu kendi yarışını izleyerek hatalarını yorumlarken, duygularını da izleyicilere aktarmış oldu.
Eurosport’un tek eksiği bazı spikerlerin spiker olmayışı idi. Örneğin stüdyodan Artistik Buz Pateni yarışmalarını sunan kişinin kuralları bildiği her halinden belli olurken, ses tonu ve kurduğu cümlelerden spiker olmadığı net bir şekilde anlaşılıyordu. Ayrıca bu yarışlarda çok önemli olan müzik sesini gereğinden fazla kısınca, o muhteşem buz dansı performanslarını müziksiz izlemek zorunda kaldık. Bazı spikerlerin de anlattıkları spor dalı ile ilgili fazla bir bilgi sahibi olmadıklarını gördük. Oysa ki Kış Olimpiyatlarında birçok spor dalı ülkemizde çok fazla bilinmediği için, en fazla ihtiyaç duyulan şey de bu dallarla ilgili kural bilgisinin aktarılması idi.
BİZ NEDEN YOKUZ?
8 sporcu ile katıldığımız PeyongChang Kış Olimpiyat oyunlarında herkes madalya sevinci yaşarken, biz bundan önceki kış olimpiyatlarında olduğu gibi yine katılmış olmanın gururu (!) ile yetindik. Bazı bölgelerin yılda 6 aydan fazlasını kar altında geçirdiği ülkemizde, kış sporlarında bizim de başarılı olabilmemiz için gerekli cofrafi şartlar mevcut aslında. Yapılması gereken, Kış Olimpiyatlarının heyecanının daha geniş kitlelere hissettirilebileceği bir yayın politikası ile ilgiyi ve dikkati bu spor dallarına çekmek, ardından yaratılacak imkanlarla gençlere çalışma fırsatı sunmak. Gerisi kendiliğinden gelir.