Kamber Bakkal
Cehalete karşı
Uzun zamandır TMOK’un Fair Play Komisyonu üyesiyim. Bunca yıldır Fair Play olgusunun yaygınlaşması için çaba sarf edenler arasında yer aldım, bir çok kişi kurum ve kuruluşu aday gösterdim, bir çok kişi ve kurumun ödül almasında etkim oldu. Her geçen gün Fair Play anlamında umutlarımızı artıran gelişmeler yaşandı, verilen ödüllerin, bu davranışların yayılmasında etkili olduğunu görmek bizleri mutlu etti, şevkimizi artırdı.
Bu yıl yine oldukça güzel bir törene imza attık. 2017 yılının Fair Play ödüllerini verdiğimiz törende Olimpiyatevi’nin Turgut Atakol Salonu adeta doldu taştı.
Her yıl törende ödül alacak kişi ya da kurum sahneye davet edilirken, adaylık gerekçesi de ya spiker tarafından özetle anlatılır, ya da ekrana getirilir. Ve ben yıllardır her törende adaylık gerekçesi anlatılırken duygulanırım ve gözlerim dolar. Öyle hikayeler var ki etkilenmemek mümkün değil.
Örneğin birkaç yıl önce Fenerbahçe-Eskişehir U15 maçında 3 oyuncu değişikliği hakkını kullanan Eskişehirspor, bir oyuncusu sakatlanınca sahada 10 kişi mücadele etmek zorunda kalmış,Fenerbahçeli yetkililer de hakeme danışarak eşit şartlarda mücadele etmek amacıyla bir oyuncusunu kenara almıştı. Bu hareketiyle Fenerbahçe U15 takımı Fair Play ödülü kazanmış, ayrıca Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından da Pierre de Coubertin ödülü ile ödüllendirilmişti. Ertesi yıl aynı hareket bu sefer Beşiktaş tarafından üstelik Fenerbahçe derbisinde yapıldı. Bu hareket de komisyonumuz tarafından ödüllendirildi. Artık bu tip hareketlere sık sık rastlamaya başlayınca, biz de mutlu oluyor, katkımız olduğu için gurur duyuyoruz.
Fair Play artık sadece sporktif bir olay değil. Biz bunun tüm yaşama yayılması için de çaba sarf ediyoruz. FairPlay Kervanı olarak üniversitelerde verdiğimiz örnekler ve gösterdiğimiz filmlerle bunu anlatmaya çalışıyoruz. Ve her yıl Toplumsal Fair Play adaylarını incelerken bu konuda da oldukça mesafe kat ettiğimiz görüyoruz.
Bu yılki Fair Play adaylarının içinde iki isim vardı ki, etkilenmemek mümkün değil. Sportif davranış dalında bu yıl büyük ödülü Merhum Naim Süleymanoğlu’nun rakibi Valerios Leonidis kazanmıştı. Şampiyon haltercimizin cenazesi için Türkiye’ye gelen Leonidis, Naim’in Türk Bayrağına sarılı tabutun öperek onu son yolculuğuna uğurlamış, bu Türkiye’de ilgi ile karşılanırken, ülkesinde de tepkilere neden olmuş, Halter Milli Takım Teknik Direktörlüğü görevinden alınmıştı. Leonidis’in ödülünü almaya Yunanistan Olimpiyat komitesi Başkanı Spyros Capralos aldı. Kürsüden Leonidis’in bize hitaben yazdığı mektubu okuyan Capralos, ardından bir de güzel bir konuşma yaptı.
Bu yılki Toplumsal Fair Play Ödülü de oldukça ses getirdi. Üsküdar’da hayatını sürdüren Kamber Bakkal, (Kamber Bozan) dükkanından çocuklara verdiği kitapları okuyup özetini çıkarıp getirene istediği ürünü bedava verdiği için aday gösterilmiş ve TMOK yönetimi tarafından da Toplumsal Fair PlayÖdülüne layık görülmüştü.
Kamber Bakkal’ın çocuklara okuma alışkanlığı kazandırdığı bu hareket tüm ülkeyi etkilemiş olacak ki, Türk Telekom bu olayı reklamlarında kullanarak daha çok konuşulmasını sağladı. İzlemeyen varsa, bundan böyle o reklamları biraz daha dikkatli izlesin.. Göreceksiniz ki Kamber Bakkal’ın yaptığı öyle basit bir kitap olayı değil, çok daha derin, çok daha etkileyici.. Töreni sunan usta spiker Emre TilevKamber Bakkal’ı sahneye çağırırken, dünyadaki okuma oranlarından bahsederek, olayın önemine dikkat çekti.
Dileriz, sporda olduğu gibi toplumsal alandaki FairPlay hareketleri de örnek alınarak yaygınlaşır ve Kamber Bakkallar da çoğalır. Böylece okumayı seven bir nesil yetişir…
REMZİ YILMAZ- Hotel Gazetesi