Türkiye’nin dünyaya teknoloji ihracatı yapan lider şirketi Ekin Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da yapılması planlanan değişiklikler arasında yer alan “Statlara yüz tanıma sistemi” konulmasına yönelik değerlendirmede bulundu. Stat girişinde ve içerisinde 100 kamera ile bütüncül bir gözetim sağlanabileceğini belirten Ekin, “Yapay zeka ile geliştirilen yenilikçi sistemler ile stat girişleri ve stat içerisinde 360 derece gözetim sağlanabilir. Her bir stat için maksimum 2 ayda tamamlanacak proje sayesinde şüpheli olay ve aranan kişilere anında erişim sağlanabilir” dedi.
Tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirilen güvenli şehir teknolojileri ile 2004 yılında NATO Zirvesi, 2006 yılında FIFA Dünya Kupası’nın güvenlik teknolojilerini başarıyla geliştiren; günümüzde ise 100’e yakın kentte 500’den fazla Şehir Güvenlik Komuta Kontrol merkezi kurarak suç oranlarının takibine ve azaltılmasına destek olan Ekin Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, yapay zeka ile geliştirilen yazılım ve donanım çözümlerinin sporda şiddet eğilimini önlemede katkı sağlayacağını söyledi.
Geçtiğimiz gün bakanlar, federasyon başkanları ve kulüp temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da yapılması planlanan değişiklikler arasında yer alan “Statlara yüz tanıma sistemi” konulmasına yönelik değerlendirme bulunan Akif Ekin; “Statlara kurulacak yüz tanıma sistemi sayesinde stat girişlerinde, stat dışında maç öncesi ve maç esnasında meydana gelebilecek istenmeyen olayların tespiti ve takibi çok daha kolaylaşacak. Bu sayede güvenlik birimlerinin olaylara anında müdahalesi sağlanacak. İstanbul, Bakü ve Abu Dabi’de kullanılan Red Eagle (OS) – Güvenli Şehir Yönetim Sistemi, suç oranlarının takibine ve azaltılmasına büyük destek oluyor. Bakü’de bir kapkaççı yüz tanıma sistemi sayesinde yakalandı, yine Bakü’de kaybolan bir çocuk yüz tanıma sistemi sayesinde bulundu, bu örnekler çoğaltılabilir” dedi.
Talepler doğrultusunda günlük milyarlarca yüz tanıma altyapısına sahip olduklarını belirten belirten Ekin; “Toplamda 30 girişi olan bir stat girişinin 30 kamerayla izlenmesi yeterli olacaktır. Girişlere ek olarak stat içlerine yerleştirilecek minimum 70 kamera ile stat içinde toplamda 100 kamera ile bütüncül stat gözetin. Her bir stat için proje 2 ayda tamamlanabilir. Yenilikçi sistemler stat girişleri ve stat içerisinde 360 derece gözetim sağlayacağı gibi, proje sayesinde şüpheli olay ve aranan kişilere anında erişim imkanına kavuşulabilir” açıklamasını yaptı.
Yüz tanıma sisteminin bulunduğu ortamda şüpheli bir kişinin yüz taramasına takıldığında otomatik olarak güvenlik güçlerini harekete geçirdiğini belirten Akif Ekin şunları kaydetti;
“Görüş alanındaki tüm yüzleri gerçek zamanlı tespit edip, veri bankasıyla eşleştiren yüzlerin benzerlik oranlarının dökümünü çıkaran yeni nesil yüz tanıma teknolojisi, canlı görüntü üzerinden, görüntü arşivinden, veri bankasından ya da kullanıcı tarafından yüklenen görüntüler üzerinden gerçek zamanlı sorgulama yapabiliyor. Gelişmiş bir yüz analiz özelliğine sahip olan Ekin Face, cinsiyet, yaş ya da grup halinde bulunma gibi farklı kriterlere göre tarama yaparak, veri tabanında kayıtlı yüzü olmasa dahi, aranan şahısla ilgili en yakın sonucu elde ediyor.”
Statlara kurulacak yüz tanıma sisteminin Passolig uygulaması ile entegre çalışabileceğini kaydeden Ekin; “Passolig veri tabanına kayıtlı her kişinin profil resmi, yüz tanıma sisteminin veri tabanına eklenebilir. Veri tabanına eklenen her resim, Passolig uygulaması olan stat kapılarında ve çevresinde bulunan kişilerin görüntüleriyle sistem tarafından eşleştirilir. Bu sayede stat giriş – çıkışları kontrol altına alınır, stat içinde bulunan tüm kişilere, şüpheli ya da tehlike arz eden durumlarda anında müdahale imkanı elde edilir” dedi.