DOSTLUK, MÜKEMMELLİK VE SAYGININ ÖDÜLÜ!
DÜNYA ŞAMPİYONU MİLLİ GÜREŞÇİ YASEMİN ADAR ‘2018 MUSTAFA V. KOÇ SPOR ÖDÜLÜ’NÜN SAHİBİ OLDU
KOÇ HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ CAROLINE N. KOÇ:
“MUSTAFA V.KOÇ SPOR ÖDÜLÜ İLE AMACIMIZ, BAŞARILI ROL MODELLERİ ÖDÜLLENDİRMEK, SPORA TUTKUSU VE YETENEĞİ OLAN GENÇLERİ DESTEKLEMEK VE MUSTAFA’NIN KARAKTERİYLE ADETA ÖZDEŞLEŞMİŞ SPORTMENLİĞİ VE ETİK DEĞERLERİ TEŞVİK ETMEK. ÜLKEMİZ İÇİN ARZULADIĞIMIZ REFAH VE KALKINMA SEVİYESİ SADECE EKONOMİK BÜYÜKLÜKLE DEĞİL, KÜLTÜREL ZENGİNLİKLE, SANAT SEVGİSİYLE, EĞİTİM KALİTESİYLE VE SPORTİF BAŞARILARLA ELDE EDİLEBİLİR.”
Sporcu, yönetici ve destekçi olarak spora büyük katkılarda bulunmuş Mustafa V. Koç adına Koç Holding ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliğiyle ikinci kez düzenlenen “Mustafa V. Koç Spor Ödülü” sahibini buldu. 2017 yılında Dünya Şampiyonu, 2016-2017-2018 yıllarında ise üst üste 3 kez Avrupa Şampiyonu olan ilk Türk kadın güreşçimiz Yasemin Adar, üniversiteler, gençlik – spor kulüpleri ve sporla ilgili pek çok kişi ve kurumdan gelen öneriler arasından, Seçici Kurul ve Jüri değerlendirmesi sonucunda “2018 Mustafa V. Koç Spor Ödülü”ne layık görüldü. Yasemin Adar, toplam 200 bin TL’lik maddi ödülün yanı sıra Koç logosunun da mimarı olan dünyaca ünlü tasarımcı Ivan Chermayeff’in tasarladığı ödülü, 10 Eylül akşamı Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen tören ile Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç’un elinden aldı. Koç Ailesi üyeleri, iş ve spor dünyasının önde gelen isimleri ve Olimpiyat tarihinin ilk altın madalya kazanan Müslüman kadın atleti Nawal El Moutawakel’in de katıldığı törenin açılış konuşmasını Caroline N. Koç yaptı. Öte yandan gecede UEFA Şampiyonlar Ligi Marşı’nın bestecisi olan Tony Britten’ın Mustafa V. Koç Spor Ödülü için düzenlediği özel besteyi Şef Murat Cem Orhan yönetimindeki orkestra sergiledi.
Caroline N. Koç: “Spora tutkusu ve yeteneği olan gençleri desteklemeyi amaçlıyoruz.”
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline N. Koç, “Bu akşam, sevgili Mustafa’yı sizlerin huzurunda bir kez daha anmak, Mustafa’yı Mustafa yapan değerleri anımsamak ve kendisinin örnek sporcuları destekleme vizyonunu hayata geçirmek üzere bir aradayız. Olimpik değerler olarak nitelenen, dostluk, mükemmellik ve saygı, Mustafa’nın sadece sporda değil, günlük hayatında da benimsediği ve yaşattığı değerlerdi. Sporun birleştirici gücüne inanır; dostluğu ve dayanışmayı geliştirmesini çok önemserdi. Sadece kazanmak için yarışmazdı! Sportmenliği ve ‘fair play’i, başarının önünde tutardı. Bu nedenle Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nün kalıcı temasını, ‘Olimpik Değerlere Katkı’ olarak belirledik” diyerek sözlerine başladı. Caroline N. Koç şöyle devam etti: “Bugün ikinci kez takdim edeceğimiz Mustafa V. Koç Spor Ödülü ile amacımız,başarılı rol modelleri ödüllendirmek, spora tutkusu ve yeteneği olan gençleri desteklemek ve Mustafa’nın karakteriyle adeta özdeşleşmiş sportmenliği ve etik değerleri teşvik etmek. Başarılı sporcularımızın sadece sahada değil; günlük hayatlarında da bu değerleri yaşatarak topluma örnek teşkil etmelerini özellikle önemsiyorum.”
Caroline N. Koç: “Çocukların küçük yaşta spora yönlendirilmesini, sadece popüler alanlara değil sporun her dalına değer verilmesini çok önemli buluyorum.”
Spor dünyasında olimpik değerlerin gelişimi ve yayılımı adına önemli katkıları olan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin “Kamu İlişkileri ve Spor Yoluyla Sosyal Gelişim Komisyonu”, “İletişim Komisyonu” ve “Kadın ve Spor Komisyonu” Üyesi Nawal El Moutawakel’e geceye katıldığı için teşekkür eden Caroline N. Koç, “Kendisi olimpiyatlarda altın madalya kazanan ilk Müslüman kadın atlet olmasının yanı sıra, ülkesi Fas’ta Gençlik ve Spor Bakanlığı da yapmıştır.Olimpiyat şampiyonluğu gibi pek çok başarılar sığdırdığı spor kariyerinin yanı sıra, özellikle kadınların güçlendirilmesi ve gençlerin gelişimine yönelik yürüttüğü politikalar ve pek çok projeyle de örnek bir sporcu ve politikacıdır. Pek çok alanda olduğu gibi sporda da kadınların başarılarının daha büyük sembolik etkileri oluyor. Özellikle gelişmekte olan ülkelerden çıkan başarı hikâyelerinin uluslararası camiada daha büyük önemi olduğuna inanıyorum. Çocuklarımızı ve gençlerimizi, böyle değerli rol modeller ile tanıştırmanın, onları motive edeceğine ve yön göstereceğine yürekten inanıyorum. Daha çok gencimizin sporu ve olimpik değerleri bir hayat tarzı olarak benimsemesi için, çocukların küçük yaşta spora aile ve eğitim kurumlarında teşvik edilmesini, sadece rekabetin değil; mükemmellik, dostluk ve saygı gibi değerlerin öğretilmesini, yalnız popüler alanlara değil sporun her dalına değer verilmesini, sporun devlet ve özel sektör tarafından desteklenmesini çok önemli buluyorum. Dilerim, bu şekilde ülkemiz, sporun her branşında uluslararası başarılar elde eder, bizler de bayrağımızın dalgalandığı her başarıdan gurur duyarız. Unutmayalım ki ülkemiz için arzuladığımız refah ve kalkınma seviyesi sadece ekonomik büyüklükle değil, kültürel zenginlikle, sanat sevgisiyle, eğitim kalitesiyle ve sportif başarılarla elde edilebilir” dedi.
Prof. Dr. Uğur Erdener: “Mükemmellik, Saygı ve Dostluk gibi değerler, sadece Olimpik ve sportif değerler değil, esasen ‘yaşam’ değerleridir.”
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Asbaşkanı Prof. Dr. Uğur Erdener de gecede yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi: “Mükemmellik, Saygı ve Dostluk gibi değerler, sadece Olimpik ve sportif değerler değil, esasen ‘yaşam’ değerleridir. Rahmetli Mustafa Koç’un da yaşamında kendine düstur edindiği etik değerlerdir. Bu nedenle, Mustafa Vehbi Koç Spor Ödülü, sadece üstün sportif başarılar elde eden değil, başarılarını bu değerleri bizzat ‘yaşayarak’ kazanan, topluma ve özellikle çocuk ve gençlerimize, örnek olan insanlarımıza verilmektedir. Sportif yeteneğini ahlaki değerlerle taçlandıran sporcularımızın ve Olimpik değerlerin içselleştirilmesine, kadın sporcuların desteklenmesine katkı sağlayan kurumlarımızın sayısının daha da artmasını diliyorum.”
Yasemin Adar: “İnanıyorum ki bu ödül sadece beni değil, sevgili kardeşlerimi de yüreklendirecektir.”
Bu yıl Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nü almaya hak kazanan Dünya Şampiyonu Milli Güreşçi Yasemin Adar ise konuşmasında Mustafa Koç’u saygı ve rahmetle andığını belirterek, “Güreşe ilk başladığım zamanlarda pek çok önyargıyla karşılaştım.Bu sporu yapmamam gerektiğini ya da yapamayacağımı söyleyenler oldu.Bu ödül benim için, bir kadın olarak söylenenlere kulak asmadan, pes etmeden, kendine inanarak, durmadan tutkuyla çalışarak yoluma devam edince neleri başarabileceğimin simgesi, hatırlatıcısı olacak.Ben artık mücadelemin yeni gelen genç güreşçi kadınlar için olduğunu; mindere onların önünü açmak için çıktığımı düşünüyorum. Bu nedenle inanıyorum ki bu ödül sadece beni değil, sevgili kardeşlerimi de yüreklendirecektir. Umuyorum ki mücadeleyi bırakmamanın önemi zihinlerinde yer edecek ve bu vesileyle çok daha büyük başarılara imza atacaklar. Tüm sporcularımıza buradan vermek istediğim bir mesaj var: Performans ve başarı elbette çok önemli. Ancak bir sporcunun temsil etmesi gereken değerler de aynı derecede önemli. Zira tarihe baktığınızda başarıları asıl unutulmaz kılan bu değerlerdir. Ve aynı zamanda bence mümkün kılan da” dedi.
Mustafa V. Koç Spor Ödülü Seçici Kurulu:
- Gençlik ve Spordan Sorumlu Eski Devlet Bakanı Fikret Ünlü
- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı ve Avrupa Olimpiyat Komiteleri Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arat
- Türkiye Basketbol Antrenörleri Derneği Eğitim Kurulu Başkanı Aydın Örs
- Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Dr. Ümit Kesim
- Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline N. Koç
- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç
- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Asbaşkanı Prof. Dr. Uğur Erdener
Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jürisi:
- Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline N. Koç
- Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç
- Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Asbaşkanı Prof. Dr. Uğur Erdener
Dünya Şampiyonu Milli Güreşçi Yasemin Adar Hakkında:
6 Aralık 1991 tarihinde Balıkesir’de doğdu. Güreş tutkunu bir ailenin kızı olanAdar, spora gülle ve atletizmle başladı. Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi’nde okurken atletizm takımda yer alan genç sporcu daha sonra Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’na devam etti. Memleketi Balıkesir’de güreşe yönelen Adar, eski milli güreşçi Avrupa ve dünya şampiyonu Aslan Seyhanlı’nın da teşvikiyle Balıkesir Belediyesi Gençlik Merkezi’nde bu spora başladı. Edirne Trakya Birlik Spor Kulübü’nde güreş kariyerini sürdüren Adar, aynı zamanda Niğde’de beden öğretmenliği yaptı. 2013 yılında Mersin Akdeniz oyunlarında 72 kiloda altın madalyanın sahibi oldu. Yasemin Adar, 10 Mart 2016’da Riga’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası‘nda kadınlarda Türkiye’ye ilk altın madalyayı kazandıran sporcu oldu. 2017 ve 2018 yıllarında da Avrupa şampiyonu olan Adar, Paris‘teki 2017 Dünya Güreş Şampiyonası‘nda 75 kg kategorisinde de altın madalya kazanarak Dünya Güreş Şampiyonasıtarihinde ülkesi adına altın madalya kazanan ilk kadın güreşçi oldu.