Spor basınının yeni sesi SporLig, başarılı işlere imza atan Demirören Haber Ajansı (DHA) Spor Müdürü Uğur Demirkırdı ile röportaj yaptı:

Spor medyasının her kategorisinde görev aldı

Uğur Demirkırdı DHA Spor’u zirveye taşıyor

1- Hayırlı olsun  DHA spor müdürlüğü.Biz sizi tanıyoruz ancak tanımayanlar için kendinizi tanıtır mısın? Kimdir Uğur Demirkırdı?

-Çok teşekkür ederim, 14 yıldır muhabir, editör ve müdür yardımcısı olarak çalıştığım DHA Spor’da bir yılı aşkın bir süredir en başa geçtik ve çalışma arkadaşlarımla güzel işler yaptığımızı, hızlı ve doğru haberciliğin yanı sıra çok sayıda özel haber ve röportajlara imza attığımızı düşünüyorum.

2-Kaç yıldır görsel basının içerisindesiniz?

-Tam 28 yıl… 1990’da Tercüman Gazetesi’nde mesleğe başladım. 1993-2001 yılları arasında 8 yıl boyunca Star Tv spor servisinde muhabir olarak çalışıp, program sorumlusu, haber sunumu ve maç anlatımlarında bulundum. 2001-2004 arasında tv8’de yine muhabirlik ve ayrıca spor istihbarat şefliği yaptım, tv8’deki son 1 yılımda müdür yardımcısı oldum. Biliyorsun birlikte güzel işler yaptık, yoğun tempoda çalıştık. Daha sonra 2004’te geldiğim DHA Spor Servisi’nde müdür yardımcısı ve istihbarat şefliğinden sonra şimdi bu onurlu görevdeyim.

3-DHA  bir ajans. Yazılı ve görüntülü haber veriyorsunuz.olarak tüm Türkiye başta olmak üzere dünyaya görüntü veriyorsunuz? nasıl işliyor bu süreç biraz anlatır mısınız? ajansın işleyisi nasıl?

-Öncelikle gündem oluşturuyoruz, spor basınının ihtiyaç duyacağı haber ve görsellerini aktarıyoruz. Rutinin dışına çıkıp özel çalışmalar da yapıyoruz ki hem meslekten zevk alalım hem abonelerimiz için alternatif olsun. Tüm branşlara dokunmaya çalışıyoruz. Ajansımıza abone olan TV, Gazete, web sayfaları çeşitli sistemlerden haberlerimize ve görsellerimize kolayca ulaşıyor. Aylık veya yıllık ücret ödedikleri için diledikleri kadar haberimizi kullanıyorlar. Abone olmayanlar ise dikkatlerini çeken ya da önemsedikleri haberi ve görüntü ile fotoğraflarını parça başı satın alabiliyorlar.

4- Kaç aboneniz var. Günde kaç haber servisi yapıyorsunuz?

-Toplamda 2000 kadar irili-ufaklı, yerel-ulusal abonemiz var. Günlük spor haberi ortalama 70-80 kadar geçiyoruz, hafta sonu ise bu rakam 120 civarlarına çıkıyor.

5-Kaç temsilciliğiniz var. Türkiye’nin her yerinde var mı? her bölgeye veya vileyete rahatça ulaşabiliyormusunuz?

-Her il ve ilçelerinde DHA’ya çalışanlar var. Yurt dışında ise önemli noktalarda temsilcilerimiz var. Türkiye’nin bir yerinde, ilçesinde veya kırsalında bir olay gelişince önce oradaki muhabirimiz haber ve görselini aktarır, destek gerekiyorsa en yakın il merkezinden takviye gazeteciler yardıma gider.

6-Haber servisi  yapmadan önce nelere dikkat edersiniz?

-Bizim için önce doğruluk önemli. Doğru haber, hızlı haber, detaylı haber.  Ajans olarak dikkat ettiklerimiz ve sıralamamız bu. Sonrasında haberde bir röportaj varsa ; bir itham, bir suçlama varsa mutlaka karşı tarafa da ulaşıp, karşı görüşü de vermek için çabalıyoruz. Ulaşamazsak sonradan bir cevap verirse o haberi de servis ediyoruz.

Olmazsa olmazımız; toplumda infaal yaratacak bir gelişme varsa, %100 eminsek bile bunu kamuoyuna aktarmıyoruz.

7-AA ve İHA gibi rakipleriniz var.Bu rekabet ortamından bahseder misiniz?

-Rekabet olmazsa tek düze habercilik olur. Çeşitlilik , renklilik kaybolur. Bence rekabet olmazsa gazetecilik de yavanlaşır. Haberde rakibiz evet, önce vermek, en iyi resim ve görüntüyü vermek için mücadele ediyoruz ama kimse kimsenin hakkına sarkmıyor, iyi olanı tebrik etmesini de biliyoruz.

8-Haberi rakiplerden önce vermek, duyurmak çok önemli.Bu rakabet nasıl etkiliyor sizi? strese sokuyor mu?

-Stres yok desek yalan olur. Bazen önce çekersin ama küçük bir teknik aksaklık olur, internet o an çekmez veya elinden makinanı düşürürsün, senden sonra çekene elinde olmayan nedenlerle geçilirsin ya işte o zaman kahroluyorum.

9-Rakiplerinizden önce haberi veya röportajı vermek nasıl bir duygu?

-Büyük gurur ve mutluluk…

10-işinizin zor ve kolay yönleri hangileridir?

-zor kısımı gece gündüz süren takipler, kolay yönü severek yaptığımız için yorulmamız. Zor kısımı ayrıca şu, hem gazeteleri, hem tv leri, hem de web leri düşünmek zorundayız. Sadece gazeteye çalışsan 2 kare foto aldın mı rahatlarsın, tv de işen görüntüyü 20 saniye al haberi kurtarırsın. Ama bizde hepsi olmalı ve detaylı olmalı.

11-en çok zorlandığınız veya haber alamdığınız kulupler, kişiler,takımlar ya da futbolcular var mı? neden?

-4 büyükler çok zorlaştı, Anadolu takımları daha kolay. Büyüklerin tV’leri, web sayfaları, sosyal medya hesapları var, önce oralarda çıksın istiyorlar, artık eskiye oranla çok daha kapalılar. Yıldız futbolcular önceden seninle büyürken, senin haberlerinle kariyerine katkı yaparken, sonradan ihtiyaç duymayıp ulaşılmaz oluyorlar, şimdi buradan isim vermeyelim, siz de biliyorsunuz bunları, okuyucular da biliyor.

12-Haber ya da röportaj  yaparken En rahat ettiğiniz hiç zorlanmadığınız kişiler takımlar veya yönetciler hangisi? Neden?

-Ali Şen. Efsane başkan. 30 yıldır cebi değişmemiştir ve kim arasa cevap verir.

13- Bu işin püf noktaları nedir?

-Takipçilik önemli. bilgi sahibi olmak haberi önceden araştırmak önemli. Hızlı da olacaksın, fırsatçı olacaksın, tıpkı fırsatçı golcüler gibi golü, haberi koklayacaksın.

14-Başınızdan önemli bir olay geçti mi ?

-Haber takibindeyken geçti tabi. Bir keresinde uçağı kaçırmıştım ve haber 1 gün sonra ulaşabilmişti haber merkezine. O zamanlar lap top, internet yoktu. Kasetlerle merkeze gelmek ve montajı yapmak zorundaydınız.

15- Sizi sıkıntıya sokan bir haber ya da röportaj oldu mu? neden?

-Oldu, bir futbolcu çok önemli açıklamalarda bulunmuştu. Haberi geçtiğimde ise “Ben böyle bir şey konuşmadım” diyerek beni zan altında bırakmıştı. o amacına ulaşmış ben ise günlerce hesap vermek zorunda kalmıştım.

-Başa bir sıkıntıyı ise canlı yayında haber sunarken yaşamıştım. Saatinden Erken yayına girdik ve ben KAM ları almamıştım stüdyoya koşarken, jenerik döndü, kamera bana geldi ama prompter çökünce haberi bilmediğim için ekranda sessiz kaldım, 5 saniye kal geldi, ana kumanda tanıtım girinceye kadar rezil olmuştum

16-En üzüldüğünüz ve sevindiğiniz olaylar neydi.

-milli takımlar, ama futbol ama basketbol , hepsi, başarı beklenirken acemice hüsran yarattıklarında üzülüyorum. Yüreğimin parçalandığı olaylar ise Samsun otobüsü kazası ve ayrıca Tevfik Lav’ın aramızdan erken ayrılışı.

En sevindiğim olaylar ; Galatasaray’ın UEFA kupasını kazanması, Milli takımın dünya üçüncülüğü ve amatör ya da olimpik branşlarda madalyalar kazanılması.

17-Bu işi  yapmak ya da medya sektöründe çalışmak isteyenlere öneriniz nedir?

-İki kere düşünsünler, meslek çok zevkli ama bir o kadar yorucu ve yıpratıcı. Çok iyi maaşlar da yok. Herkes de spiker, sunucu olamıyor. Herkes müdür de olamıyor. Medyanın alanı daraldı. Çoğunluk öyle geliyor yanımıza, montaj yapmak, deşifre yapmak istemiyor, yani işin hamallığını yapmadan zirveye çıkmak ya da popüler olmak istiyor ama böyle düşünenler kaybolup gidiyor.

18-Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

-meslek digitalleşiyor. Gazete okuyanlar azaldı. Hızlı bir tüketim var. Herkes mobil. O yüzden size çok teşekkür ederim. Sınırlı imkanlarla dergi çıkarıyorsunuz, gazeteciliği yaşatmaya çalışıyorsunuz. Başarılar ve nice yeni sayılar dilerim

Önceki İçerikBeşiktaş eski yöneticisi Seyit Ateş: Dünyanın en yaşlı ikinci takımıyız. Şenol Güneş de…
Sonraki İçerikAzeriler’den sonra Çinliler de haber kanalı kuruyor: CRI Türk…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz