“ESPOR KISA VADEDE EN POPÜLER SPOR DALI OLMAYA ADAY”

Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen “Espor Dünyasında Yönetim, Hukuk Ve İletişim Sempozyumu” ile E-Spor dünyasının uzman isimleri bir araya geldi. Türkiye’de Espor yapılanması ve hukuki zemin, Esporda yönetim, yayıncılık ve ekonomi, dijital oyunlar, Espor dünyası ve medya ilişkisi, Espor hukuki yapısı ve sporcuların hukuki durumu başlıklarının konuşulduğu sempozyumda Espora dair merak edilen tüm sorular cevap buldu.

2000’li yılların başından bu yana gündemde olan ve son yıllarda 15-25 yaş arası genç nüfusun dikkatini daha çok çeken Espor, kendi içerisinde farklı oyunlara ve alanlara bölünüyor olmasından dolayı Türkiye’de geleneksel sporu geride bırakıyor.

“Espor İle Çocuklar Sosyalleşiyor”

Espor, rekabetçi ortamda, kulüp temsilcileriyle oynanan herhangi bir oyun olarak değerlendiriliyor. Esporda hedef gençler olduğu için amaç aile ve çocukları doğru yönlendirmek oluyor. Esporla birlikte çocukların ve gençlerin hareket etme sosyalleşme açısından büyük bir avantajı olduğu ortaya çıkıyor.

“Türkiye’de 4 milyon Espor oyuncusu ve takipçisi var”

Türkiye Espor Federasyonu Başkanı Alper Afşin Özdemir, “Bugün 10 tane oyun etrafında dönen bir ekosistem varken yarın belki bu sayı 50’ye 100’e çıkacak. Esporun farkındalık olarak çok uzun olmayan bir vadede en popüler spor dalı olarak konumlanacağına inancım tam. Türkiye’de Espor oynayan ve takipçisi olan 4 milyonluk bir kitle var. Federasyon olarak amacımız profesyonel ve lisanslı oyuncu sayısını daha da arttırmak” dedi.

“Amaç Türkiye’yi Espor Ekosisteminde Tüm Dünyada Konuşulur Bir Ülke Haline Getirmek”

Türkiye’nin Espor alanında öncü ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Alper Afşin Özdemir, “Ciddi bir oyuncu ve takipçi kitlesi var. İyi takımlarımız ve oyuncularımız var. Biz aslında federasyonumuzla beraber bu öncülüğü korumak, daha da yukarı çıkarmak, Türkiye’yi Espor ekosisteminde tüm dünyada konuşulur bir ülke haline getirmek ve Espor ekosisteminin çerçevesini belirlemek istiyoruz. Bunun ilk adımı olarak Esporcuların oyuncu statüsünde konumlanması doğrultusunda bir talimat çıkardık ve bununla beraber artık il spor müdürlükleri üzerinden dileyen arkadaşlarımız başvurularını yaparak Esporcu statüsüne ulaşabiliyor” dedi.

“Espor Yeni Hukuki Sorunlara Gebe Bir Alan”

Espor’da yaşanan hukuki sorunlara değinen Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğrul Bayazıt Katoğlu, ” Espor alanında uluslararası veya ulusal müsabakalar bugüne kadar şirket bazında düzenlenmişti, ancak artık bir federasyonumuz var. Federasyon müsabakaların olmaları gerektiği gibi düzenlemelerini sağlayacak. Bunun dışında futbolda olduğu gibi Espor alanında da yayın hakları konusu var. Sporcu haklarının da düzenlenmesi gerekiyor. Dolayısıyla birçok boyutu olan ve yeni sorunlara gebe bir alanla karşı karşıyayız” dedi.

“Espor’un Spor Olup Olmadığı Sorusundan Vazgeçmek Lazım”

Kadir Has Üniversitesi Spor Çalışmaları Merkezi Müdürü Emir Güney, “Espor bir gerçek, bir fenomen. Bunun spor yapılanması altında olup olmaması biraz daha idari bir konu. Sonuç olarak sporun tanımı çok farklı boyutlarda yapılabiliyor. Satranç, briç gibi sporlar da var ve bunlar dünya çapında tescil edilmiş durumda. O nedenle sporu sadece fiziksel bir boyut olarak görmemek lazım. Bu sektör hem ekonomik hem de ilgi olarak çok hızlı büyüyor. Bunun önüne geçip spor değildir demek yerine bütünleyici, kapsayıcı daha işlevsel bir şekilde düşünerek herkesin yararına olacak bir model bulmakta fayda var” diye konuştu.

Önceki İçerikTurkuvaz Medya’daki tenkisatta sıra Sabah Spor Servisi’ne geldi
Sonraki İçerikRadio Oryantring Sporu Tanıtıldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz