Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Zorlu PSM’de düenlenen Brand&Sport Summit 2018’e katıldı. Türk futboluna dair açıklamalarda bulunan Orman, marka değerinin gelişmesi için özellikle kupa finallerinin yurt dışında oynanması gerektiğini söyledi. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç‘a dair de açıklamalarda bulunan Orman, “Ali Koç’la futbol ailesi daha pozitif oldu” dedi.
Zorlu PSM’de Brand&Sport Summit 2018’e katılan Başkan Orman, kulüplerin özellikle Müslüman nüfusun fazla olduğu ülkeler ve Uzak Doğu’ya açılması gerektiğini anlatarak, şunları kaydetti:
“Beşiktaş-Konyaspor maçını Samsun’a, Fenerbahçe-Akhisarspor maçını da Diyarbakır’da oynatmakla olmaz. Bu gibi kupa finallerini örneğin Katar’da, Çin’de, Japonya’da, Malezya’da ve Endonezya’da oynatmak lazım. Artık pazar bu bölgelerde. Endonezya’da 300 milyon insan var hepsi de Müslüman. Bizim çocukluğumuzda Muhammed Ali vardı. Sabah kalkar onu seyrederdik. Müslüman bir adam olarak figürdü. Muhammed Ali boksu bıraktı, Türkler olarak sabah kalkıp maç seyretme işimiz bitti. Bizim de öyle aidiyet oluşturacak bir şeyimiz var. Türkiye’nin doğusunda 1,2 milyara yakın bir Müslüman topluluk var. Türk kulüpleri olarak bunun yüzde 10’unu taraftar olarak almalıyız. Global stratejiye bu yüzden ihtiyacımız var. Buralarda ligimiz izletmemiz lazım. İzlenmeyen bir ligin takımı nasıl tutulur?”
“Almanya’da kahve kahve dolaştık”
Fikret Orman, UEFA Avrupa Ligi’nde Beşiktaş’ın İsveç deplasmanında Malmö maçını izlemek için Almanya’da yer bulamadıklarını dile getirdi.
Bu maç oynanırken Almanya’nın Hannover şehrinde olduğunu aktaran Orman, “Almanya’da kahve kahve gezdik, bir tane maç seyredecek yer bulamadık. Burada Kulüpler Birliğine, federasyona, yayıncı kuruluşa ve Türk medyasına iş düşüyor. Hep beraber bir seferberlik yaparak bu konuda çalışmamız lazım. Böyle olursa hem daha fazla oyuncu satarız hem de marka değerimizin yükselmesiyle oyuncuları daha ucuza getiririz.” ifadelerini kullandı.
Beşiktaş olarak geçen sezon başı yaptıkları Çin seyahatine de değinen Orman, Avrupa’nın en büyük kulüplerinin sponsorluk anlaşmalarını bu bölgeden yüksek ücretlerle yaptığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bakın büyük sponsorlar bu bölgelerden geliyor. Global sponsorluk anlaşması yapmanız çok önemli. Bunun için de iki şey lazım. Birincisi Süper Lig’in marka değerinin artması lazım. İkincisi ise yurt dışında taraftar. Bunu Avrupa’da ve ABD’de bizim yapmamız çok zor. Köksel kültürleri nedeniyle burada taraftar oluşturmamız mümkün değil. Chelsea yöneticileriyle aramız çok iyi. Onlara ‘Bizim 20-25 milyon taraftarımız var.’ diyorum, onlar da ‘bizim 200-300 milyon.’ diyor. Ben de içimden ‘Atıyorlar, Chelsea, Londra’da küçücük bir yer sonuçta.’ diyorum. Dünyadaki bütün taraftarlarını Çin’den, Uzak Doğu’dan elde etmişler. Biz o seviyelerde bir şeyler yapmazsak onlarla nasıl rekabet edebiliriz.”
“Ali Koç’la futbol ailesi daha pozitif oldu”
Fikret Orman, Ali Koç’un Fenerbahçe Kulübü Başkanı olmasıyla, Türk futbolunun daha pozitif bir duruma geldiğini anlattı.
Kulüplerin çok büyük borçlarının olduğunun hatırlatılması üzerine Orman, “Kulüpler Birliği Vakfı heyetimizden bir ekip İspanya’da La Liga’yla bir toplantı yapıyor. Onlar da batmak üzereyken dünyanın en fazla seyredilen bir-iki liginden biri oldu. Onlarla çalışmalar yapıyoruz. Bu işe bir bıçak vurmak lazım. Bu bıçak vurma zamanı çoktan geçti. Ali Bey bu anlamda büyük hizmet etti. Ali Koç’la beraber futbol ailesi biraz daha pozitif oldu. Gerçekleri konuşmak lazım, o da borç konusunda gerçekleri söyledi” ifadelerini kullandı.
Süper Lig’de şampiyonluk yaşamış kulüplerin borç olarak büyük sıkıntıları olduğunu da vurgulayan Fikret Orman, şöyle konuştu:
“Bu şampiyonluk yaşamış kulüplerin de taraftarları var. Şu an lig lideri Başakşehir, ikincisi Kasımpaşa. İkisinin toplam seyircilerine baktığınız da bir taraftar potansiyelleri yok ama başarıları var. Bizim kulüplerimizi düzeltmemiz lazım. Biz Beşiktaş olarak acı reçeteler uygulayarak buralara geldik ama yetmiyor. Çok daha daralmamız lazım. Futbolu bir masanın üzerine yatırmamız lazım.”
Fikret Orman, “Taraftara bizden 5 yıl şampiyonluk beklemeyin borcu bitirelim deseniz ne olur?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Burada taraftarı analiz etmek lazım. Taraftarın fanatizmi oranı 15 yaşından başlıyor 30 yaşında sonra düşüyor. Stadyum etrafındaki insanların yüze 60’a yakını 30 yaşın altında. Bu kesimi kulübün borcu alakadar etmiyor. Onlar için esas önemli olan skor ve gelen yıldız futbolcular. Biz bunu 2012 senesinde yaptık. O zaman bir stat projemiz de vardı. Bu sadece bir kulübün yağacağı bir iş değil. Bütün kulüplerin bunu yapması lazım. Rekabet içinde daralma olursa, söylenecek bir şey kalmaz. Özellikle bunu en fazla şampiyonluğu olan 4 kulübün yapması lazım. Halk bilet fiyatlarını, ürünleri pahalı buluyor ama gelir nerden gelecek o zaman da.”
“Yüzde 88 Beşiktaş Kulübü Başkanı’nı başarılı buluyor”
Fikret Orman, Galatasaray’la oynadıkları derbi maçtan önce kendisiyle ilgili bir anket yaptırdığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Taraftara ‘Başkanla alakalı ne düşünüyorsunuz?” diye bir kamuoyu araştırması yaptırdım. Taraftarın yüzde 88’i Beşiktaş başkanından memnun. Bu çok yüksek bir rakam. Biz olmayan bir şeyi çok abartmayı, çok seviyoruz. Bir insanın başarı seviyesi 10’dayken onu abartarak 100’e çıkartıyoruz Başarı seviyesi 80’ken onu da yererek 10’a indirebiliyoruz. Bu bizim ülkemizin gerçeği.”
Kulübün tüzüğü gereği sadece bir dönem daha başkanlık yapacağını anlatan Orman, “Fikret Orman paralar nerede” tezahüratıyla ilgili de şunları ifade etti:
“3 dönem kuralını biz getirdik. Mayıs ayındaki kongrede de başkan seçildiğimde son dönemim olacak. Beşiktaş taraftarı da Türk spor kamuoyu da her şeyin farkında. Bunun nereden çıktığı biliniyor. 2-3 maç iyi gidince bunlar ortadan yok, pusu kültürü var. Çıkarsınız karşıma aday olursunuz. Bunu illa ki biz kazanırız diye demiyorum, Beşiktaş genel kurulu başkanını seçer. Bunun mercisi insanlarla oynayarak yapılacak şeyler değil, Beşiktaş’ın genel kuruludur.”