TMOK Üyesi, gazeteci Remzi Yılmaz, Türk Spor Ajansı’ndaki köşesinde, haftasonu UPS Spor ve Kültür Kulübü’nde yapılan Sporda Çocuk Zirvesi’ni yazdı:
Spor çocukların, ödül Semra Annenin hakkı
Orda bir köy var uzakta,
O köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da,
O köy bizim köyümüzdür.
Ahmet Kutsi Tecer’in bu şiiri ilkokul yıllarında öğretildi bize. Aradan 50 yıla yakın bir zaman geçmesine rağmen ben bu şiirde ne anlatılmak istendiğini hala anlamış değilim..
Peki nerden geldik bu konuya? Nereye varmaya çalışıyoruz?
Açıklayalım.
UPS Spor ve Kültür Kulübü, geçtiğimiz hafta sonu ‘Spor Tüm Çocukların Hakkı’ sloganıyla, Sporda Çocuk Zirvesi düzenledi. Bendeniz de kulübün koordinatörü, Fair Play Komisyonu’nda birlikte çalıştığımız Semra Demirer’in ricası ile bu organizasyonda görev aldım. Oldukça başarılı geçti. Katılımcılar eksiksiz, ilgi oldukça iyi, çocuklar son derece etkileyiciydi. Kulübün sporcularından oluşan gönüllüler ordusu işini son derece iyi yaptı. Sonuç olarak tarihi bir gün yaşadık..
Çocuklar konuştu, büyükler dinledi. Büyükler konuştu, oturumu çocuk moderatör yönetti. Çocuklar aralarda keman, piyano, gitar çalarak hem hünerlerini sergilediler, hem de hoşça vakit geçirttiler. Çocuklardan oluşan grubun dans gösterisi tüm salonu büyüledi..
Ancak davetimize katılan dinleyiciler, bu başarılı organizasyondan dolayı, bizleri kutlarken, bir şeyi göz ardı ediyorlardı. Bu alkışladıkları organizasyon buz dağının görünen yüzü idi.
UPS Spor ve Kültür Kulübü 15 yıldır orada, İstanbul’un çocuklarına hizmet veriyordu.
Bugün Amerika’dan G.Kore’ye birçok ülkede başarılı işadamları, NBA’den milli takıma birçok başarılı basketbolcu, voleybolcu, spor hayatına burada, UPS Spor ve Kültür Kulübünde başlamış.. Başarılı olanlar yollarına sporda devam etmiş, kimileri de iş dünyasına atılıp başarısını oralarda sürdürmüş..
Anne ve babaları tarafından umut kesilen ve Semra Demirer’in kucağına bırakılan birçok dezavantajlı ve engelli çocuk, bu mucize kadının sabrı ve sevgisi ile tedavi edilip topluma kazandırılmış. 6 aydır bazı konularda yardımcı olmak için zaman zaman gittiğim kulüpte gözlemlediğim, burası sıradan bir spor salonu değil.
Evet, Basketbol ve Voleybol 2. Liginde mücadele eden takımları, diğer birçok kulüp gibi, gençler, yıldızlar ve minikler takımları var. Kış ve Yaz spor okulları, dans, satranç, bale, yüzme, hepsini bir arada bulamayacağınız birçok spor dalında hizmet veriyor. Çocuklar bir dersten çıkıp diğerine girebiliyor. Kısacası anlatmakla bitiremeyeceğimiz olanaklara sahip oluyorlar.
Peki bu okulun diğer okullardan farkı ne?
İşte burada asıl mesleği beden eğitim öğretmenliği olan Semra Demirer devreye giriyor. Bu okulun farkı başındaki Semra Anne..
Çocukların hepsi ona ‘Anne’ diye hitap ediyor, hepsi ona aşık. Sevgilerini, ona olan aşklarını dönem dönem yazdıkları mektuplarla, verdikleri hediyelerle kendisine anlatıyorlar. Hepsinin de anne babalarından görmedikleri sevgi ve şefkati buradan aldıklarını anlamak zor değil.
Semra Demirer, bu kulübün başına bundan 15 yıl önce getirilmiş. Bu süre içinde bölgede herkesin sevgilisi olmuş. Karşı çıkanlar, engel olmaya çalışanlar da olmamış değil. Bunlarla da mücadele etmeyi bilmiş, dimdik ayakta. Her anı bu çocuklar için başka ne yapabilirim, onları nasıl daha mutlu edebilirim düşüncesiyle geçiyor. Kamplar, sanat geceleri, turnuvalar, kısacası bir çocuğun gelişimi için gerekli tüm organizasyonlar düzenlenip, hepsinde de çocuklara görev veriliyor.
Yani Semra Hoca çocukları spor yapma hakları, insan olarak hakları konusunda zaten yıllardır bilinçlendiriyor. Bunu da yıllar önce basılan çocuklara haklarının anlatıldığı broşürden kolayca anlayabiliyorsunuz.
Bizim başarıyla gerçekleştirdiğimiz ‘Sporda Çocuk Zirvesi’ de bunlardan biriydi.
Akademisyen olma yolunda ilerleyen Hasan Darama ile birlikte organizasyonunda görev aldığımız bu etkinliğin en çok koşturanı da Semra Hocanın yardımcısı Seyit Ahmet Sözen’di. Nerede aksaklık olsa oraya yetişti. Ne eksiğimiz olsa bir şekilde tamamladı.. Yani organizasyonumuz ne kadar kusursuzsa o kadar emeği oldu.
Basından, akademisyenlerden kimi davet ettiysek, koşulsuz kabul ettiler. Prof. Dr. Turgay Biçer, Prof. Dr. Bilge Donuk, Dr. İlknur Hacısoftaoğlu, Dr. Aktivist Itır Erhart, Avukat Fırat Aras, sunucumuz Emre Tilev, Spiker Melih Gümüşbıçak, Gazeteci-Yazar Bülent Tuncay, Duayen Gazeteci Erdoğan Arıpınar, taklifimizi duyar duymaz memnuniyetle kabul ettiler. Öyle kaprisli yorumcular gibi beni şurdan al, burdan getir gibi talepleri de olmadı. Çünkü olayın çocuklara yönelik bir organizasyon olduğunu onlara iyi anlattık. Olayın herhangi bir ticari amacı olmaması, bizim de elimizi güçlendirdiği için, dobra dobra söyledik.
Mardinli işadamı Bisiklet Federasyon temsilcisi, spor aşığı, iyilik yapmak için fırsat arayan Mehmet Samsa da eşiyle birlikte iki çocuğu Yakup ve Esmanur’u aldı geldi.
Katılımcılara plaket yerine Lösev’e katkı amacıyla onların ürettiği bebeklerden takdim ettik. Velhasıl güzel geçti.. Yorgunluğumuza değdi..
Peki bu olayın Orda bir köy var uzakta şiiri ile ilgisi ne?
Eğer orda bir köy varsa uzakta ve siz o köye gidip, sorunlarıyla ilgilenmiyorsanız, elektiriği var mı suyu akıyor mu, dertleri ne diye sormuyorsanız, o köy bizim köyümüzdür demeye de hakkınız olmaz.
Semra Demirer de bu yüzden ömrünü çocuklara adamış biri olarak o çocuklar için ‘benim çocuğum’ deme hakkına sahip.
Çünkü o çocuklara verdiği bu emeklerinden dolayı Dünya Fair Play Birliği CIFP tarafından Kutlama Mektubu ile ödüllendirilmiş bir Beden Eğitim Öğretmeni..