SporLig dergisi çıktı. Bülent Tuncay, Portreler köşesinde Trabzonspor’un çıkış yapan hocası Ünal Karaman’ı yazdı:

Ünal Karaman tam anlamı ile bir ‘Anadolu Kaplanı’ idi. Memleketi Konyaspor’da başladığı futbol hayatının durakları da Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu oldu. Gaziantepspor’a gittiğinde henüz 19 yaşındaydı. Ardından asıl çıkışını yaptığı Malatyaspor macerası başladı. O dönem Malatyaspor çok önemli bir kadro kurmuş, ligin tozunu atıyor, zirveyi zorluyordu. Ünal Karaman da o efsane Malatyaspor kadrosunun parlayan yıldızıydı. Üç Büyükler bu genç starın peşine düşmüştü ancak onun gönlü Trabzonspor’daydı. Daha doğrusu İstanbul’a gitmek onun kariyer planlamasında yoktu. İstanbul’un renkli hayatı ona göre değildi. O, Anadolu’da kalmak istiyordu, bunu açık açık da dile getirdi. Her Türk futbolcusunun hayalini süsleyen Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray’ı hep reddetti ve sonunda Trabzonspor’a ‘evet’ dedi.

Karadeniz’deki bu durak Ünal Karaman için bir milattı. Futbolunun en uzun soluklu ve en başarılı dönemini Bordo- Mavili renklerle geçirdi. Trabzon onu, o Trabzon’u çok sevdi. Dokuz yılın sonunda gittiği Ankaragücü futbola veda için son adresti.

Hırsı, tekniği, mücadele gücü ile sahada panzer gibiydi Ünal Karaman. Onun kanattan başlattığı akınlarda bekler Karaman’ı faulle bile durduramazdı. Liderlik vasıfları onu kaptanlığa da taşımıştı. Eğer İstanbul takımlarına bu kadar mesafeli olmasa, Üç Büyükler üzerinden Avrupa’ya transferi işten bile değildi ama o Anadolu’dan çıkmayı reddetti.

 

Milenyumun başladığı 2000 yılı Ünal Karaman’ın hayatının da dönüşüm evresiydi. Galatasaray’ın genç yıldız adayı Emre Belözoğlu’nun Hürriyet’ten Korkut Göze’ye verdiği röportajda “Ünal amca” ifadesini kullanması emekliliğin geldiğinin işaretiydi. Olgunluk döneminde futbolu bıraktı, o artık hocalığa adım atan genç bir teknik direktördü. Futbolculuğunda gelmediği İstanbul, Milli Takım antrenörlüğü, A2 ve U21 Milli Takımları teknik direktörlükleri döneminde adresi oldu. Yedi yıl sonra “Artık ben oldum” deyince ilk kulübü, futbolculuğa bağladığı Konyaspor oldu. Ardından Ankaragücü, sonra yine Konyaspor derken futbolculuk dönemindeki ayak izlerini takip ederek 2009’da Trabzonspor’a geldi. Teknik direktör, antrenör, sportif menajer olarak çalıştı, verilen hiçbir görevi reddetmedi, tanımlamaya itiraz etmedi. Trabzonspor onun eviydi.

2014’te Adana Demirspor’un başındaydı Ünal Karaman. 2016’da gittiği Şanlıurfaspor, 2018’de görev aldığı Karabükspor maceraları uzun soluklu değildi. Futbolculuğunda hep yukarı olan başarı grafiği teknik direktörlüğünde zigzaglar çıkıyordu. Karabük’ten ayrılıp Trabzonspor’a yeniden dönmesi beklenen çıkıştı.

 

Karaman geçen sezon Trabzonspor ile başarılı bir sezon geçirdi ve 1.85 puan ortalaması ile kendi kariyerinin zirvesini gördü. Lige kötü başlayan Bordo- Mavililerin şampiyon Galatasaray’ın sadece 6 puan gerisinde bitirmesi, Karaman’ın gençleri kadroya monte edip yıldız adayına dönüştürmesi onun en büyük başarısıydı.

Karaman, hem sportif başarıyla, hem de en gergin anlarda bile kontrolünü kaybetmeyen beyefendi duruşuyla Türk futbolunun yükselen yıldızı…

 

Önceki İçerikESET, Borussia Dortmund’un şampiyon ortağı oldu
Sonraki İçerikHürriyet’ten sürpriz transfer! Tahir Kum, Demirören’le anlaştı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz