Anayasa Mahkemesi, Erol Aksoy’un Cine 5’in TMSF tarafından Al Jazera Türk’e satışını iptal eden Danıştay kararının uygulanmamasıyla “mülkiyet hakkının ihlal edildiğine” karar verdi.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Aksoy’un sahibi olduğu İktisat Bankasına el koyduktan sonra Cine 5 kanalının satılmasına karar verilmişti.
Aksoy, Cine 5 Filmcilik ve Yapımcılık A.Ş.nin yüzde 51’inin 51 milyon Dolar karşılığında satışı için TMSF’ye teklifte bulundu. Ancak bu teklif kabul edilmedi. TMSF kanalı 40 milyon 500 bin Dolara ihaleye çıkardı.
Aksoy’un “kanalın TMSF tarafından ederinin altında bir fiyatla 2010’da Al Jazera Türk’e satıldığı” gerekçesiyle açtığı davada Danıştay 13. Dairesi, 2014 Aralık ayında Cine 5’in satış ihalesini iptal etti. Karar, Danıştay İdari Dava Dairelerince de onandı.
Aksoy, karar üzerine TMSF’ye başvurarak, ihalenin iptalini istedi. Ancak ihale iptal edilmesinde Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
Aysoy’un, “hakim ortağı olduğu bankaya el konulması sürecinde medya grubunun satışına ilişkin ihalenin yargı kararıyla iptal edildiğini ancak talebine rağmen bu kararın uygulanmadığını belirterek, mülkiyet hakkının ihlal edildiği” yönündeki başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Aksoy’un “mülkiyet hakkının ihlal edildiğine” karar veren Yüksek Mahkeme’nin gerekçeleri şöyle:
“İdari yargı yeri tarafından iptal edilen bir idari işlem, hiç tesis edilmemiş sayılır. Bir iptal kararını icra etmenin fiilen veya hukuken imkânsız olduğu olağanüstü koşullarda dahi idarenin uygulama yükümlülüğü ortadan kalkmaz.
Aynen icranın hukuken veya fiilen imkânsız olduğu hâllerde ifanın şeklinde değişikliğe gidilmesi mümkündür. Bu gibi durumlarda icra biçiminde değişikliğe gidilmesi mümkün olsa da bunun ilgilinin yeniden yargıya başvurmasına gerek kalmayacak şekilde yapılmasına ve alternatif tedbirin kişiye sağlayacağı tatminin aynen icraya nazaran bariz bir nispetsizlik içinde olmamasına özen gösterilmelidir.”