İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından düzenlenen spor politikası atölyesinde mega spor etkinliklerinin ev sahipliği yapan ülkelere getirileri tartışıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından düzenlenen atölyede, Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Dr. Danyel Reiche’nin de katılımıyla, uluslararası spor etkinlikleri ekseninde spor politikaları tartışıldı. “Mega Spor Etkinliklerinin Faydaları: Bir Mit mi Yoksa Gerçeklik mi?” başlıklı atölyede, “Mega Spor etkinlikleri altyapı sporuna ne şekilde fayda sağlayabilir?”, “Spor etkinlikleri aracılığıyla ekonomik bir fayda yaratmak gerçekten mümkün mü?”, “Spor etkinliklerine ev sahipliği yapmak ulusal ve uluslararası itibara nasıl bir katkı sunuyor?”, “Toplumsal meselelerin çözümünde spor etkinlikleri kolaylaştırıcı bir rol üstlenebilir mi?” gibi kritik soruların cevapları arandı.

Gelişmekte olan ülkelerin mega spor etkinliklerine entegresyonu sağlanmalı

Yüksek ekonomik ve sosyal etki potansiyeline sahip olan uluslararası ölçekteki mega spor etkinlikleri, spor politikası literatüründe geniş yer tutuyor. 2017 FIBA Asian Cup, 2009 Francophone Games, Pan Arab Games 1997 ve 2000 AFC Asian Cup gibi etkinliklerin faydalarını inceleyen, Beyrut Amerikan Üniversitesi’nden Dr. Danyel Reiche “Gelişmekte Olan Ülkelerde Spor Etkinliklerinin Mirasları: Lübnan Örneği” başlıklı sunumunda mega spor etkinlikleriyle ilgili sorunlara dikkat çekti. Dr. Reiche; “Gelişmekte olan ülkelerin mega spor etkinlikleri organize etmesinin yaratacağı riskleri azaltmak için alınabilecek birkaç önlem var. Öncelikle mega spor etkinliklerine ev sahipliği yapmadan önce mutlaka spor eğitimine ağırlık verilmeli. Ayrıca örneklerini son yıllarda görmeye başladığımız gibi farklı ülkeler iş birliği halinde bu etkinlikleri organize edebilir. Gelişmekte olan ülkelerin bu iş birliklerine entegrasyonu hem spor alanının hem de bu ülkeler arasındaki diplomatik ilişkilerin gelişmesi açısından önemli bir rol oynuyor” dedi.

Sürdürülebilir spor politikaları hayata geçirilmeli

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cem Tınaz ise “Başarısızlıkla Sonuçlanan Olimpiyat Adaylıklarının Etkileri: Chicago, Manchester ve İstanbul karşılaştırması” başlıklı bir sunum yaptı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin sağladığı araştırma fonuyla finanse edilen çalışmanın sonucunda ulaşılan bulgulara dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Tınaz, “Manchester, İstanbul ve Chicago olimpiyat adaylıklarını incelediğimizde birçok benzerlik görüyoruz. Bu süreçte özellikle altyapının gelişmesi, profesyonel network oluşturulması, ülkenin turizm açısından geliştirilmesi ve ev sahipliği yapabilme kapasitesinin artması gibi olumlu etkiler göz ardı edilemez. Ancak tüm bu olumlu gelişmeler maalesef kısa süreli bir etki yaratıyor, kalıcılığını koruyamıyor. Bu nedenle sürdürülebilir spor politikalarının oluşturulması gelecek adaylıklarımız için kritik bir öneme sahip” dedi.

Etkinliğin ikinci bölümünde konuşmacıların, alanda çalışan uzmanların ve lisansüstü öğrencilerin katılımıyla spor etkinliklerinin yarattığı fayda ve sosyal gelişime katkısı tartışıldı.

Detaylı Bilgi:

Gökçe Kopuk / İstanbul Bilgi Üniversitesi / 0538 095 61 56 / gokce.kopuk@bilgi.edu.tr

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla “Okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz” ilkesiyle yola çıkarak kurulmuştur. Yaklaşık 1500 kişilik bir öğretim kadrosuna sahip olan üniversitenin 20.000’e yakın öğrencisi ve 45.000’e yakın mezunu vardır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Sağlık Bilimleri, Mimarlık ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in 2020 yılı “Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere, Kuştepe ve Kozyatağı olmak üzere dört kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.

Önceki İçerikTFF’de büyük operasyon! 30 personel işten çıkarıldı… Sebep: Birçok birimde birden fazla müdür kadrosu var! Kadrolar şişirilmiş…
Sonraki İçerikGalatasaraylılar’dan Kadıköy Belediyesi’ne “Fener’in maçı var” tepkisi geldi. Kadıköy Belediyesi açıklama yaptı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz