Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 212 sayılı yasayla değiştirilen  “5953 Sayılı Basın İş Yasası ile çalışıyor olmaları” yeterliyken gazetecilerin beş yıl erken emekli olmasını sağlayan yıpranma payının iktidar tarafından basın kartı taşıma şartına bağlanmasına tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada şu görüşler yer aldı. 

“Gazetecilerin ağır meslek koşulları nedeniyle beş yıl erken emekli olmalarını sağlayan yıpranma payı hakkının yalnızca basın kartı taşıyanlar için geçerli olmasını sağlayan yasa teklifi 11 Kasım 2020 Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. TGC’nin, basın meslek kuruluşlarının, muhalefet partilerinin basın kartı taşıma şartının kaldırılması ve tüm basın çalışanlarına bu hakkın tanınması yolundaki taleplerini içeren önerge de AKP ve MHP milletvekilleri oylarıyla reddedildi.

TGC Yönetim Kurulu olarak bu süreçte, yıpranma payı hakkı için sadece Basın İş Kanunu ile çalışıyor olmanın yeterli olmasını talep ettik. Konuyu tüm partilere ilettik. TGC Ankara Temsilcimiz Taylan Erten, Meclis’te Plan Bütçe Komisyonu’nda yapılan toplantıya katılarak gazetecilerin sorunlarını anlattı ve soruları yanıtladı. Ancak iktidar, beş yıl erken emekli olabilmek için Basın İş Yasası ile çalışıyor olsa bile gazetecilere basın kartı taşıma zorunluluğu getirdi. Bu karar gazetecilerin yeni bir hak ihlali yaşayacakları anlamına geliyor. Çünkü iktidar basın kartını baskı aracı olarak kullanmayı tercih ediyor.

Özellikle bağımsız yayın organlarında Basın İş Yasası ile çalışan ama İletişim Başkanlığı’nın eleştirel yayın yaptıkları için basın kartlarını vermediği binlerce gazeteci bulunuyor. Bu maddeyle basın kartlarına el konulmuş gazeteciler yıpranma payı haklarını da kaybetmiş olacaklar. İktidar kendi görüşüne yakın olmayan yayın organlarında görev yapan gazetecilerin halkın haber alma ve bilgilenme hakkı için yaptıkları gazetecilik faaliyetini zorlaştırmayı, engellemeyi sürdürecek.

Anlaşılan o ki, meslektaşlarımız Basın İş Yasası ile gazeteci olarak çalıştıkları ve mesleğin ağır koşulları nedeniyle yıprandıkları halde İletişim Başkanlığı uygun görmediği için bu haktan yararlanamayacaklar. Dava açmak zorunda kalacaklar.

Basın İş Yasası ile çalışan tüm gazetecilerin yıpranma hakkından yararlandırılmasını sağlayacak bir düzenleme yapılmalıdır. Ayrıca gazetecilik yaptıkları halde işverenleri tarafından Basın İş Yasası ile çalıştırılmayan, 4857 Sayılı İş Kanunu’na bağlı çalıştırılan meslektaşlarımızın yıpranma payından yararlanmalarını sağlayacak bir düzenlemenin de yapılması için iktidara ve muhalefete çağrı yapmayı sürdürüyoruz. “

Önceki İçerikTSYD Genel Merkezi’nden sonra TSYD Adana Şubesi de İzmir depremzedelerine yardım elini uzattı
Sonraki İçerikFormula 1 pilotlarından pist eleştirisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz