Sağlık Bakanlığı, aşı sisteminin basın kartı sahiplerine açıldığını bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Basın mensupları, basın kartı sahipleri başta olmak üzere sisteme dahil edilmeye başladı” denildi. Aşıda öncelik tanınan basın mensuplarının en yakın sağlık kuruluşlarından randevu alarak, koronavirüs aşılarını yaptırabileceği kaydedildi. Basın kartı olmayan ancak 212’ye tabi çalışanlara da ilerleyen günlerde randevu sisteminin açılması bekleniyor.
AYRIMA TEPKİ GELDİ
İnternet medyası kapsam dışı
T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Basın Kartı olmayanlar ve İnternet medyasında çalışan gazeteciler yapılan bu ayrımcılık ise tepki çekti. Yaşanan bu durum nedeniyle gazeteciler arasında ayrım yapıldığı tartışması yeniden gündeme geldi. Daha önce akreditasyon sorunuyla karşılaşan ve 212 Sayılı Basın Kanunu kapsamına alınmayan yüzlerce internet medyası çalışanı ise bu kapsam dışında tutuldu.
Sağlık Bakanlığı meslek örgütleriyle bağlantıya geçip sorabilir
DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, gazeteciler arasında ayrım yapılmasına tepki göstererek, “Bütün gazeteciler aşılanmalı, bu iş turkuaz karta bağlı kalınırsa bu durum zalimliğe dönüşür” dedi. Eren şunları söyledi: “Zaten basın kartıyla ilgili büyük bir sorun yaşanıyor. İktidar istediğine basın kartı veriyor, istemediğine vermiyor. Bu aşıda da turkuaz kartı olan aşı olacak, olmayan aşı yapamayacak. Birincisi kayıtsız şartsız bu işi yapan sadece turkuaz basın kartı olanlar değil, internet sitelerinde de çalışan, aslında sadece muhabirlik, editörlük, kameramanlık yapan değil bunun yanı sıra teknik alanda da çakışan tüm meslektaşlarımız ayrımsız bir şekilde aşılanmalı. Sağlık Bakanlığı meslek örgütleriyle bağlantıya geçip kim gazeteci kim değil diye sorabilir. Bu iş turkuaz karta bağlı kalınırsa ayrımcılığın ötesinde bu durum zalimliğe dönüşür.”
60 YAŞ GRUBU AŞILANIYOR
Türkiye’de son olarak 60 yaş üstü yurttaşların aşılanma işlemlerine başlanmıştı. Türkiye’de aşı çalışmaları resmi verilere göre 14 Ocak’ta sağlık çalışanlarıyla başlamıştı.