SÜPER LİG, 350 MİLYON DOLARLIK DÜŞÜŞE DOĞRU İLERLİYOR!
Süper Lig’de gözler yeni yayın ihalesinin sonuçlanmasına çevrildi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 2022-2023 ve devam eden futbol sezonlarını kapsayan TFF Süper Lig ve TFF 1’inci Lig müsabakaları yayın haklarının devri için düzenlenen ve 14 firmanın teklif verdiği ihaleye ilişkin sunulan ek süre sona erdi. Dün itibariyle ihaleye katılan tüm firmalar, tekliflerini yaptı. Insideworldfootball’un genel yayın yönetmeni Paul Nicholson ise Türkiye’deki yayın ihalesi ve Türk futbolunda yayıncılık durumunu hakkında bir makale yayımladı.
Nicholson, “Paketteki tüm haklar için mevcut en yüksek teklifin beIN/Digiturk tarafından yılda yaklaşık 150 milyon dolar olarak verilmiş ancak verilen teklif, 2015 yılındaki tekliften daha düşük. Süper Lig’de korsan yayıncılığın yaygınlaşması ve ligin yayın ortakları için herhangi bir hak koruması sağlama konusunda isteksiz olması nedeniyle böyle bir durum ortaya çıktı” dedi.
“Federasyon korsanla mücadele edemedi”
Federasyonun korsan yayınla mücadele etmemesini eleştiren Nicholson, “Fenerbahçe stadyumda pankartlarıyla kendi beFAIR kampanyasını bile yürüttü. Yıldız futbolcuları Mesut Özil’e beFAIR logolu bir tişört giydirdi. Yayın sektörünün, ligin aradığı ve kulüplerin ihtiyaç duyduğu büyük rakamları ödemeye çekinmesinin tepkiyle karşılanması gereksiz olduğu kadar çirkindi. Federasyonun Fenerbahçe’ye yaptırım uygulama konusundaki isteksizliği, korsan yayıncılıkla mücadele etme konusundaki başarısızlığıyla örtüştü. Sonuç, bir önceki ihalenin 350 milyon dolar altında.” dedi.
“Süper Lig TV gelir düşüşü yaratır”
Süper Lig TV’nin kötü bir plan olduğunu belirten Nicholson, “Türkiye Futbol Federasyonu, paketleri için 46 teklif aldığını, ancak tekliflerini yükseltmelerini isteyen tüm teklif sahiplerine geri döndüğünü söyledi. Lig, beIN/Digiturk’ün güvenini geri kazanamazsa, önemli bir artışın geleceğini görmek zor. Federasyon, yayın ihalesinde yeterli rakama ulaşamazsa Süper Lig TV’yi kuracağını söyledi. Bu oluşum, gelir sorunlarını mutlak bir şekilde çözmeyecek, kurulum için önemli yatırımlar gerektirecek ve kesinlikle diğer ticari ortaklar için gelir bakımından düşüşe yol açacaktır. Türk kulüplerinin güçlü bir yayın anlaşmasına umutsuzca ihtiyacı var. Dört büyük kulübün hepsinin bankalara olan borçları yeniden yapılandırılırken, kulüplerin borç toplamı 750 milyon dolardan fazla” ifadelerini kullandı.