Türk bilim insanı, jeofizik yüksek mühendisi Prof.Dr. Ahmet Ercan, her Pazartesi 12:00-14:00 arası dinleyenleriyle Radyo Gol’de Baba Yapı sponsorluğunda buluşan “Alper Üstündağ ile Kazan Kaynıyor” programına katılarak Kahramanmaraş deprem felaketine yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu…
“BENZERSİZ BİR DEPREM FELAKETİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
04.17 / 7.7 Pazarcık ve 13.24 / 7.6 büyüklüğündeki Elbistan depremi 100yıllık bir gerginliğin boşalmasıdır. Bu kadar kısa süre içerisinde 2 büyük depremi anlatabilmek çokta mümkün değil adeta nutkum tutuldu. 300atom bombası gücünde enerji boşaltan bu deprem 1999 Gölcük depremini geride bırakmıştır. 6372 kmlik çekirdek sallanıyor açılıp kapanma hareketi ile büyük bir boşalma yaşıyor. Bu deprem,10-15 gün içinde dünya ülkelerine de yayılacak bir nitelik taşıyor…
“K.MARAŞ DÜNYANIN EN BÜYÜK DEPREM MERKEZLERİNDEN”
Yüzyıllardır beklenen bir depremi maalesef 10 il özeline yayılmış bir şekilde yaşıyoruz. KKTC yayı, Arap kalkanı ve Osmaniye üçgeni Doğu Anadolu kırığı ile kesişti. İşte tam bu noktada oluşan kırık gerginliği K.Maraş depremini tetikledi ve bu büyük deprem meydana geldi. Dünyanın en büyük deprem merkezlerinden biri olan Kahramanmaraş bu benzersiz depremle,tarihimize en büyük olarak adını yazdırırken çok büyük deprem olarakta dünyanın sayılı depremleri arasına girdi…Depremin artçıları 2-3 yıl kadar sürebilir…
“BEN DEPREMİ BİLİYORDUM DEMEK PATAVATSIZLIKTIR”
Bu zorlu dönemde bilgi kirliliğine gerek yok. Hele ki ben biliyordum demek patavatsızlıktır,şarlatanlıktır. İnsana sorarlar;madem biliyordun, zamanını ve nerede olacağını neden söylemedin?! Küstahça açıklamalara gerek yok. Yabancı futbolcuları sevdiğimiz gibi yabancı deprem bilimcilerine de bayılıyoruz. Yakışmıyor,ben bilim adamıyım diyen insanlara bu saçmalık yakışmıyor…
“MARMARA BÖLGESİ ÇOK SAKİN ISTANBUL KORKMASIN”
Her 5 kişiden biri İstanbul’da yaşıyor ve bu soru yine gündemde! Ama tekrar söylüyorum K.Maraş depremi İstanbul depremini tetiklemez,böyle bir şey söz konusu değil. Çünkü Marmara Bölgesi gergin değil, gergin olabilmesi için 6 milyar gigatonluk bir güce ihtiyaç var…