Teknik direktör Fikret Kadıoğlu, Göztepe- Fenerbahçe maçının teknik analizini Futbolmedya için yaptı:

Bu hafta oynanan Göztepe- F. Bahçe maçı Avrupa Şampiyonlar Ligi ön eleme maçındaki F. Bahçe- Lille maçının sanki aynısıydı. Hatta Göztepe takımı Lille takımından çok daha iyiydi.

Önde pres, çabuk oyun, gole yönelik dikine futbol, devamlı alan boşaltma, boş alana koşma, geride de baskılı ve agresif savunma yapan Göztepe takımına karşın Fransa’nın Lille takımı ise F. Bahçe karşısında bunların hepsini yapamamıştı. Ve 2 maç da berabere bitti.
Jose Mourinho, Göztepe takımını iyi analiz etmiş ki maça da o nedenle çift santraforla başladı. Baskı karşısında geriden hücum organizasyonu gerçekleşmemesi halinde uzun oynayarak 3.bölgeye geçişler sağlanacaktı. Bu düşünce bence çok doğru bir yaklaşım fakat F. Bahçe takımı bunu uygulayamadı.
Geride sıkıştığı zaman uzun toplar atılamadı ve kaleciyle geri pas tercih edildi. Kanatlardan da fazla orta yapılamadı. Buna rağmen F. Bahçe ilk yarı 2 gol buldu ve 2. yarıya rahat başladı. Herkes fark olur diye düşünürken ben de Göztepe takımının ilk yarıda oynadığı baskılı ve agresif savunma ve çabuk oyunu oynayıp oynamıyacağını çok merak ediyordum. Ve aynı oyunu 2.yarıda da oynamaya başlayınca F. Bahçe takımı zorlanmaya başladı. İşte burda Mourinho 2.yarının ortalarında çift santrafordan birini çıkarıp orta sahaya oyuncu sokabilirdi. Bu konuda spor yorumcularından çok eleştiri aldı. Fakat ben de olsam çıkarmazdım. Çünkü Göztepe o kadar etkili baskı kuruyordu ki sonuç değişmeyebilirdi. Mourinho’nun yine de gol atarım düşüncesi ile bu değişikliği yapmadığını düşünüyorum. Fakat 3.golü atmayınca planlar tutmadı ve maç 2-2 berabere bitti.
Ben sonuca bakmam F. Bahçe’nin oynadığı oyuna bakarım. Lille maçındaki eleştirilerimde F. Bahçe’nin yavaş oynadığını, önde pres yapmadığını en azından kaptırılan toplarda baskı yapması gerektiğini belirtmiştik, ayrıca rakibe yakın agresif savunma yaparak oyunu oymamasını eleştirmiştik. Göztepe takımı bunların hepsini yaptı ve çok başarılı bir oyun sergiledi eğer ilerde daha becerikli olabilselerdi F. Bahçe mağlup da olabilirdi. F. Bahçe takımı bu nedenle bir an evvel bu oyunu oynamalı yoksa Göztepe gibi oynayan takımlarla karşılaşırken zorlanabilir. Eminim Mourinho, Lille ve Göztepe maçındaki bu durumu görüyordur. Ve çözümü de bulacakdır diye düşünüyorum.

Bu arada Göztepe Teknik direktörü Stanimir Stoilov’un maçdan sonra basına yaptığı açıklama çok hoşuma gitti. “Ben takımıma önde baskılı oyun, geride agresif savunma, dikine oyun ve hızlı oyun oynatıyorum, seyirci de bunu ister, bu oyundan zevk alır. Bu nedenle bir an evvel gol atmaya yönelik dikine futbolu savunuyorum” dedi.
Bu demece şaşırdım. İlk defa yabancı bir antrenör bu düşüncesini basının önünde açık açık söyledi. İnşallah birkaç mağlubiyetten sonra baskı altında kalıp bu düşüncesinden vazgeçmez. Stanimir Stoilov’u bu cesaretli oyunu takımına oynatıp üstüne basa basa savunmasından dolayı tebrik ediyorum darısı diğer antrenörlerin başına.

Lig takımlarımızdan Göztepe haricinde izlediğim maçlara göre G. Saray, B. Şehir, Konyaspor, Beşiktaş takımları da bu sistemi uygulamaya çalışıyorlar. Tüm takımlarımız da bu şekilde oynamalı. Futbolda sadece sonuca bakarak oyunu yorumlamamalıyız. Seyirciyi heyecanlandıran, gole yönelik çabuk oyun, dikine futbol ve hareketliliktir. Seyirci olarak bizleri mutlu edecek ve eğlendirecek oyunu savunmalıyız. Galip gelelim de ne olursa olsun mantığı futbolu geliştirmez.

Sahada sporcu baskı altında olmamalı ne kadar rahat olursa o zaman sporcu özgürleşir ve yaratıcılığını devreye sokar. Bu sayede sahada güzel hareketler ve güzel oyun izleyebiliriz. Türk futbolunun gelişmesini, takımlarımızın Dünya ve Avrupa kupalarında yarı final ve final oynamasını istiyorsak lütfen sonuca değil futbolun güzelliğine bakalım.

Önceki İçerikAybars Hünalp, Avrupa kupalarının yeni yayıncısı TRT’yi ve Tabii’yi yazdı
Sonraki İçerikAhmet Çitoğlu vefat etti

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz