Kadıköy Belediyesi’nin Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlamak ve hasta yakınlarını desteklemek amacıyla projelendirdiği “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde açıldı
Kadıköy Belediyesi, yapımına geçtiğimiz yıl başladığı ve Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlayacak “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi”ni Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun ev sahipliğinde, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde hizmete açtı.
19 Mayıs Mahallesi’nde kurulan merkezin açılışına Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy İlçe Emniyet Müdürü İbrahim Kocaoğlu, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Başkanı Türker Şahiner, sanatçı Fatih Erkoç’un yanı sıra çok sayıda Kadıköylü vatandaş da katıldı.
“İLHAM OLMASINI DİLİYORUM”
Merkezin açılış konuşmasını yapan Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi sorumlusu Dr. Zeynep Süzme, merkez hakkında bilgiler vererek,” Bizim esas yapacağımız; teşhisi konmuş bir ve ikinci dereceden Alzheimer hastalarını ağırlayacağımız, fiziksel ve zihinsel rehabilitasyonla bir sonraki hastalık evresine geçişi engelleyecek bir merkez olacak. Hastalarımızın kaliteli ve konforlu bir yaşam sürmelerini istiyoruz. Hasta yakınlarımızın haftada birkaç gün de olsa nefes almasını hedefliyoruz.” dedi.
“ARTIK ÇALIŞMA VAKTİDİR”
Süzme’den sonra söz alan Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Başkanı Türker Şahin ise, hizmete açılan merkezin diğer yapılardan farkının üst katında Sosyal Yaşam Evi olması olduğunu belirterek “Alzheimer unutkanlıkla başlamıyor, yalnızlık ve depresyonla başlıyor.. Belirli yaşlarda, tamamen monoton bir hayata geçen durum Alzheimer’ın gelişimini çok hızlandırıyor. Bu programlarla hastaları izlemekte yardımcı olacağız, hastaların eğitimi de hastalık sürecini değiştiriyor. Böylece tedaviden verimli bir hale gelmiş oluyoruz. Bu yapıların diğerlerinden farkı; ikinci katında yer alan Sosyal Yaşam Evidir.” diye konuştu.
“HAYAL ETTİK VE GERÇEKLEŞTİRDİK”
Kadıköy Belediye Aykurt Nuhoğlu, Alzheimer hastalığının ülkenin geleceğiyle ilgili ciddi bir tehdit olduğunu belirterek, “Kentlerin büyümesiyle beraber insanların yalnızlığı artıyor. Aslında kalabalıklar içinde yalnız yaşıyoruz. Çekirdek ailelerimiz artık küçüldü. Bu yalnızlık içinde de Alzheimer hastalığı ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu tehdidi azaltılması, hastalık seyrinin uzatılması bizim için çok önemli. Biz diyoruz ki eğer toplumun 65 yaşındaki kesiminin yüzde 5’i Alzheimer hastalığı teşhis edilmiş, 85 yaş ve üzerinde ise bu sayı yüzde 40’lara çıkıyorsa bu, toplumun geleceğiyle ilgili ciddi bir tehdittir. İnsanların, kendi anne ve babalarına çok zor ve mümkün değildir. Kadıköy Belediyesi olarak doğumdan bütün bir yaşam boyunca sizinle olacağız derken çekirdek ailenizin bir bireyi de biz olacağız. Artık çağımızın yerel yönetim anlayışı bu. Başka türlü bunu çözme şansımız yok. Yönetimde bulunduğumuz üç buçuk yıllık süre boyuna farklı projeler hayata geçirdik. Hayal ettik, düşündük ve ihtiyaçlarımız nedir diye sorduk. Sizlerle beraber ihtiyaçlarımızı konuştuk, tartıştık, ve karşılıklı diyalog şeklinde projelerimizi hayata geçirdik. Bundan sonraki süreçte de bu açılışları yapmaya devam edeceğiz. 2018’de de çok farklı projeler yapacağız. Kadıköylülerin rahat, güvenli ve kendilerini gelecekle ilgili güçlü hissettikleri bir toplum yaratmak istiyoruz. Aslında biz hayatı tasarlayabiliriz. Biz, kendi yolumuzu aydınlatabiliriz. Bunun yalnızca tek bir koşulu var. O da iletişim halinde olup ortak bir yönetim anlayışı yaratmaktan geçiyor. Bütün bu süreçlerin tartışıldığı bir Türkiye istiyoruz. Sabah kalkıp televizyonlarımızı açtığımız zaman Kadıköy’deki bir sorunun konuşulmasını istiyoruz. Buğdayın, arpanın, pamuğun, fındığın konuşmasını istiyoruz. Çevrenin ve halkın ihtiyaçlarının konuşulmasını istiyoruz. Şiddet istemiyoruz, terör istemiyoruz. Biz, daha rahat daha güvenli ve daha huzurlu bir Türkiye istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Açılışın son konuşmasını yapan Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan merkezin yapılmasında gösterilen titizlik ve duyarlılığın verilecek hizmetlerde de gösterileceğine inandığını belirterek “Belediye çalışanlarımız kendi anne, babaları gibi ilgilenecekler ve onların yaşamlarına çok büyük katkı verecekler. Bunun dışında aynı zamanda hastalarımızın yakınları, çocukları da kendilerine de bir zaman ayırmış olacaklar. Böyle bir hizmeti gerçekleştirdiği için belediye başkanımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.
ALZHEIMER MERKEZİ’NDE NELER VAR?
“Yaşlı Hizmet Merkezilerinde Sunulacak Gündüzlü Bakım” yönetmeliğine uygun olarak tasarlanan Alzheimer Merkezimizde; hastaları yaşama bağlamak, günlük yaşam faaliyetlerini keyifli geçirmelerini sağlamak ve zihinsel rehabilitasyon çalışmalarıyla, hastalığın evre atlamasını geciktirmek amaçlanıyor.
Alzheimer Merkezi sayesinde hasta yakınlarının kendilerine zaman ayırabilme olanağı sağlanırken bireysel-grup psikoterapileri, eğitimler ve seminerlerle hastalık konusunda bilgi ve destek verilecek.
Hastalar için verilecek hizmetler:
Hatıraları canlandırma, zihinsel aktiviteler (Hikaye anlatma, bulmaca çözme vb)
Ev içi aktiviteler (Çorap eşleştirme, pirinç nohut, fasulye ayıklama vb.)
Psiko-motor aktiviteler (Düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma vb)
Sosyo-duygusal aktiviteler ( Anılarını aktarma, sohbet)
Eğlence ve hobi, sanat aktiviteleri (Ahşap boyama, çiçek yapımı, nefes ve ritim çalışmaları)
Fiziksel aktiviteler (Bedensel egzersizler, germe gevşeme egzersizleri, yürüyüş, gezi)
Gezi programları (Mahalle parkı gibi yakın yerlere gezi)
Hasta yakınları için verilecek hizmetler:
Hasta yakınlarına destek, bilgilendirme seminerleri ( Yaşlı bakımı, Alzheimer hastalarında beslenme, ev güvenliği, fizyoterepi vb)
Hasta yakınlarına danışma ve psikolojik destek programları,
Evde bakımı yapılan hastaların yakınlarına veya bakıcılarına evde hijyenik bakım, ilaç düzenleme eğitimi,
Alzheimer merkezine hasta kabulü:
Kadıköy’de ikamet eden, heyet raporu ile Alzheimer tanısı almış birinci ve ikinci evredeki hastalar kabul edilecek.
Hizmetten olabildiğince fazla Alzheimer hastasının yaralanması için bir kişi haftada en fazla iki gün merkezden gün boyu yararlanabilecek.
Merkezimizde tıbbi bakım hizmeti verilmeyecektir.
Hasta ulaşımında, hasta yakının yazılı onayı olması şartı ile hastalar evlerinden kuruma ait araçlarla alınabilecek.
SOSYAL YAŞAM EVİ
Binanın birinci katında yer alacak Sosyal Yaşam Evi’nde ise 65 yaş ve üzerindeki yurttaşların aktif ve sağlıklı yaş almalarına yardımcı olmak, onlara psikolojik destek sağlamak, sosyalleşmelerine ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak koruyucu, önleyici ve destekleyici hizmetler sunuluyor.
Sosyal Yaşam Evi’nde Verilecek Hizmetler:
Sağlık hizmetleri (tansiyon ölçümü, şeker ölçümü vb.)
Kişisel bakım hizmetleri (saç kesimi, sakal tıraşı, el-ayak tırnak bakımı)
Kişisel gelişim faaliyetleri (seramik, resim, dans, pilates, bilgisayar, türk sanat müziği, takı tasarım vb. kurslar)
Sosyo-kültürel faaliyetler (tiyatro, konser, kültürel gezi, piknik vb.)
Psiko-sosyal destek hizmetleri (bireysel psikolojik danışmanlık, grup terapisi)
Eğitsel hizmetler (diyabet, kalp ve damar sağlığı, ağız ve diş sağlığı, kadın sağlığı vb. konularda sağlık seminerleri)