ATA SPORUMUZ BİNİCİLİK VE CİMNASTİK BULUŞTU
TÜRKİYEDE BİR İLK: ATLI CİMNASTİK
Türkiye’de yeni yeni yapılmaya başlanan bir spor dikkat çekiyor: Atlı cimnastik. Ata sporumuz binicilik ile cimnastiği birleştiren bu spor özellikle çocuklar tarafından ilgiyle takip ediliyor.
Atlı Cimnastik; bireysel veya takım halinde gerçekleştirilen, en az 15 metrelik dairede, bir atın üzerinde cimnastik, ritim-dans ve binicilik becerilerinin bir arada sergilenebildiği bir spor. Ailelerin ve çocukların büyük ilgi görmeye başladığı bu branşın eğitimleri İstanbul Atlı Spor Kulübünde veriliyor. Atlı cimnastik, diğer binicilik branşlarına göre daha ekonomik ve daha güvenli olduğu için tercih ediliyor. Atlı Cimnastik branşı çocukların kişisel gelişimini desteklediği gibi fiziksel, duyusal ve sosyal gelişiminde de etkiliyor. Çocuklar hem bir canlı ile spor yapma olanağı bulurken hem de serbest zamanlarını spor aktivitesi ile eğlenerek geçiriyorlar.
Atlı cimnastik eğitimlerinde çocuklara genel cimnastik ve hareket eğitimi, ritim-dans eğitimi ve ileri seviye için bu branşa yönelik, artistik cimnastikeğitiminin yanı sıra binicilik temel beceri eğitimleri veriliyor.
İstanbul Atlı Spor Kulübü’nün Atlı Cimnastik antrenörü Mina Ekin, Türkiye’nin yeni tanıdığı bu sporu şu sözlerle anlatıyor:
“Çocuklar bu branşta hem bir canlı ile spor yapma olanağı bulurken hem de serbest zamanlarını bir spor aktivitesi ile eğlenerek geçiriyorlar. Amacımız bu çalışmalar ile 4 ile 5 yaşından itibaren çocukların bu branşa yatkınlıklarını ortaya çıkarmak, çocukların gerekli kondisyonu ve koordinasyonu sağlayıp kas yapısını Atlı Cimnastik branşına uygun hale getirmek ve atlarla uyum sürecini geliştirmektir. Atlı Cimnastik branşı ile çocuklarımızın gelişiminde önemli rol oynayan bu muazzam canlılar ile her çocuğun tanışmasını sağlayarak, iletişim ve ilişkileri kuvvetli birer birey olmalarına katkı sağlayacak spor disiplini içerisinde olmalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz…”
Atlı cimnastik ülkemizde 2019 yılında resmi branş olarak kabul edilmiş olup, bu yıl İstanbul Atlı Spor Kulübü sporcuları tarafından Dünya Şampiyonası koşularak ülkemiz ilk olarak bu branşta yurt dışında temsil edilmiştir.