Galatasaray Kulübü’nün kıdemli üyesi Hayri Kozak, Dört Büyük kulübü bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekmek için bir çalışma hazırladı. Kozak, derneklere kayyum atama sürecinin başladığı bu yeni dönem öncesi çalışmasını paylaştı. Kozak, hazırladığı raporun gidiş kısmında şunları söyledi:

“Hepinizin yakinen bildiği gibi, son haftalarda spor dünyamızın en önemli gündem maddelerinden birini teşkil eden ve 4 büyük kulübü Bankalar Birliği ile yeniden yapılandırma anlaşmasına taşıyan çok ciddi mali sıkıntıların temel nedenlerini inceleyen çalışmamı ve beraberinde öngördüğüm olmazsa olmaz bazı çözüm önerilerimi, ekte görüş ve bilgilerinize takdim ediyorum.

Aynı çalışmayı geçtiğimiz günlerde Galatasaray camiasının çeşitli yazışma platformları ile de paylaştım. Ayrıca gerek Bankalar Birliği ile yapılacak görüşmelerde, gerekse devamında kulüpler tarafından alınacak tasarruf tedbirlerinin saptanması ve hayata geçirilmesi aşamalarında dört büyüklerin birlikte hareket etmeleri, Bankalar Birliği ile yapılacak toplantılara birlikte katılmaları, görüşmelerde kulüpler lehine çok ciddi kazanımlar getirecektir.

Bu amaçlara yönelik olarak hazırladığımız bir davet mektubu, kendilerini bilgilendirme ve birlikte hareket etmeye teşvik amaçlı bir yazı ile birlikte, dört kulübümüz başkanlarına en geç yarın sunulmuş olacaktır.

Her türlü talihsizlik ve üzüntü ile gireceğimiz yeni yılın tüm milletimize, nispeten daha sıkıntısız ve daha sağlıklı günler getirmesini diler, yazdıklarımı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim.”

FENERBAHÇE VE BEŞİKTAŞ İLE GÖRÜŞÜLDÜ, SIRADA TRABZONSPOR VAR

Kozak’ın çalışması ise şöyle:

“Değerli Galatasaraylılar,
Kulübümüz ve ülkemizin diğer üç büyük kulübünün bugün itibarıyla çok ciddi ekonomik sıkıntılarla adeta boğuştukları tartışmasız bir gerçektir. Bu kulüplerin hepsi, önümüzdeki günlerde Bankalar Birliği ile imzalamak üzere hazırlandıkları “Yeniden Yapılanma Anlaşmasının” kendileri için yaşamsal önem taşıyan son ve nihai şartları içeren bölümlerini imzalamak üzere bir hazırlık içindeler.
Kulübümüz, konu ile ilgili Genel Kurul Toplantısı’nı 14 Aralık 2020’de, Beşiktaş Jimnastik Kulübü 23 Aralık 2020’de; Fenerbahçe Spor Kulübü 25 Aralık 2020’de gerçekleştirdi ve Trabzonspor Kulübü de bu toplantıyı 6 Ocak 2021 tarihinde yapmayı planlıyor. Bu toplantıları takiben de hepsi, belirlenecek bir tarihte nihai imzalarını atacak. Bu demektir ki önlerinde yaklaşık 10 günlük bir süre var.
Anlaşmanın tüm kulüpler için büyük önem taşıyan 2 temel amacı şöyle: 1. Mevcutborçlarıntutarlarının,vadelerinin,faizlerinin,geriödeme
tarihlerinin ve benzer şartlarının son şekillerine karar verilmesi.

  1. Yapılandırılanborçlarıngelecektetekrarlanmamasıiçin alınacak zorunlu önlemlere son şeklin verilmesi konusu
    ”-borçlanmanın önlenmesi amacına yönelik zorunlu önlemler”
    maddesinin büyük ciddiyetle ele alınmasına yöneliktir. Devamında da mesajımın sonunda sizlere dört büyük kulübün Bankalar Birliği ile imzalayacağı anlaşmayla ilgili net bir çözüm önerimi de sunacağım.
    Bu konuyla bağlantılı olarak hepimiz kendimize bir soru soralım:
    ”TÜRKİYE’DE KULÜPLERİ BÜYÜK BORÇLANMALARA SÜRÜKLEYEN EN ÖNEMLİ SEBEP NEDİR?”
    Bu sorunun tartışmasız tek bir cevabı vardır:
    FUTBOL’UN DİREKT ve ENDİREKT GİDERLERİ!
    Bu görüşe hiçbir kulübün itirazı olmaması gerekir. Tabii bunu
    derken futbolun Galatasaray’ın kuruluş amaçlarından biri olduğunu ve aynı şekilde diğer kulüplerimizin de ”OLMAZSA OLMAZI OLDUĞUNU DA ASLA UNUTMAYALIM VE UNUTTURMAYALIM”.
    Ben geçtiğimiz aylarda genç iki dostumun da verdikleri teknik destekle Galatasaray’ın 1996-2019 yılları arasındaki 24 yılının faaliyet raporlarını özellikle mali tablolar öncelikli olmak üzere becerebildiğim kadarıyla titiz bir şekilde inceledim ve bu çalışma takriben bir ay devam etti. Tamamladık ama Covid19 belası maalesef tüm hazırlıkları yapmış olmamıza rağmen sizlere sunma fırsatını vermedi.

Şimdi bu çalışmanın sonunda elde ettiğim bazı verilerin, özellikle yukarıda YENİDEN YAPILANMA konusu ile ilgili olanlarından yapacağım alıntıları önemine binaen sizlerle paylaşıyorum:

  1. 24 yılın toplam giderler toplamının dağılımı:
    Futbol Giderleri %67 13 Amatör Şube Giderleri %11 Diğer %22
  2. Aynı sürede 2000-2004-2012 yani 3 yıl hariç, 21 yıl gider fazlası ile kapanmış.
  3. Ayrıca tüm yıllar da dönem sonları itibarıyla borçlu kapanmış! Konunun enteresan tarafı 24 yıllık sürede futbol şubemiz 12 kez Türkiye Süper Lig, bir kez UEFA Kupası, bir kez de UEFA Süper Kupası kazanmış olmasına karşın maalesef bu yıllar da borçlu kapanmıştır!
  4. SPORTİF A.Ş.’nin 2009 yılında FUTBOL A.Ş. ile birleşmesiyle futbol şubesinin mali/idari tüm sorumluluğunu üzerine almış ve bu birleşmeye kadar her yılı karlı kapatarak hissedarlarına sık sık temettü dağıtırken, 2011 yılındaki birleşmeden itibaren bir yıl (2018/2019) dışında tüm yılları zararla kapatmıştır.
    Futbol A.Ş. ile birleşme sonucunda Sportif A.Ş.’nin GSK ve Bağlı Şirketleri Konsolide’nin 11’er yıllık karşılaştırmalı toplam giderlerine bakınca aşağıdaki sonuç ortaya çıkmaktadır:
    11 Yıllık Toplam Gider (TL)
    GSK Konsolide 8.268.000.000 TL SPORTİF A.Ş 6.919.000.000 TL
    Bu sonuca göre SPORTİF A.Ş.’nin GSK Konsolide giderlerindeki payı: %84
    Bu %84 oranının yüksekliği Sportif A.Ş. giderlerinin konsolidasyon dolayısıyla GSK Konsolide giderlerinde de yarattığı olumsuz etkiyi net bir şekilde ortaya koymaktadır.

    HAYRİ KOZAK GÖRÜŞ ve ÖNERİLERİ:

    A. GSK – FB – BJK ve TS kulüpleri en kısa sürede, mutlak bu hafta
    içinde Kulüp Başkanları ve onların tensip edeceği bir yönetici katılımıyla aralarında bir toplantı yapmalı ve bundan böyle yapılacak tüm toplantılara 4 kulüp birlikte katılacaklarını Bankalar Birliği’ne derhal bildirmelidirler.
    Bu birliktelik ciddi bir avantaj getirecektir.

B. Dört büyük kulübün her birinin çok ciddi adette üyesi ve taraftarı bulunmaktadır. Sırasıyla GS – FB – BJK – TS kulüplerinin sadece ülkemizde

toplam olarak tartışmasız en az 40 -50 milyon sayıda, kulüplerini gönülden seven, fedakar taraftarının varlığı göz ardı edilemez.
Bu gerçek, toplantıya katılacak Başkanlar için olağanüstü bir avantajdır ve toplantılarda iyi kullanılmalı, her vesile ile taraftarlara karşı taşıdıkları moral sorumluluklar muhataplara hatırlatılmalıdır.
C. Dört büyük kulüp başkanının aralarında yapacakları toplantının gündemi ile ilgili öneriler:

  1. Başkanlar, futbol şubelerinde uygulamaya başlayacakları prensipleri, disiplin kurallarını belirlemeli ve her türlü transfer girişim ve işlemlerinde tartışmasız bir işbirliğini sağlayacak kapsamlı bir centilmenlik protokolünün taslağını en geç Ocak 2021 sonuna kadar müşterek bir çalışma ile hazırlayarak imzalamalıdırlar. Bu protokolün varlığı ligler devam ederken büyük önem taşıyacaktır.
  2. Bankalar Birliği tarafından hazırlanarak kulüplere ”FİNANSAL YENİDEN YAPILANDIRMA TEMEL PRENSİPLERİ” üst başlığı altında verilen maddeleri, kendi kulüp üyelerinden aldıkları olumlu/olumsuz tepkiler çerçevesinde son olarak değerlendirip kendi aralarında mutabık
    kalacakları nihai bir metin haline getirmelidirler.
  3. Tüm Türkiye Ligleri takımlarının özellikle dört büyüklerin başkanları kendilerini yıllardır büyük maddi sıkıntılarla karşı karşıya getiren
    Profesyonel Futbol Şubelerine 2 Ocak 2021 tarihinde başlayacak ara transfer mevsiminde, şubelerine yeni transfer yasağı getirmekle başlayıp, yeni transfer disiplin kuralları belirlenip ilan edilinceye kadar hiçbir yeni futbolcu transferinde bulunulmayacağının ilgililere derhal tebliğ edilmesi ciddi bir başlangıç teşkil edecektir.
  4. Her kulüp yönetimi özenle seçecekleri uzman kişilerden oluşacak ekipler vasıtasıyla son yıllarda yapılmış tüm transferlerin ayrı ayrı titiz bir denetime tabi tutulmasını sağlayacak raporlar direkt kulüp başkanına sunulacaktır.
    5.Takiben yine dört büyük kulüp Ocak ayının ilk haftasında güvenilir, hiçbir dedikoduya bulaşmamış futbol adamlarından oluşturacakları, titizlikle seçilecek ekiplerle kulüplerinin futbol şubesinin çalışma prensip ve kurallarının belirlenerek Ocak ayı sonuna kadar uygulamaya geçilecektir.
  5. PROFESYONEL FUTBOLDA TASARRUF: Başlangıç için 2021 yılı sezonundan başlamak üzere, futbol ile ilgili en az %30 – 40’tan az olmayacak bir tasarruf hedef alınmalıdır.
    Tespit ve önerilerimi sabırla okuduğunuz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.
    Hayri Kozak, 4276
Önceki İçerikSivas yerel basını, Beşiktaş maçının hakemi Arda Kardeşler’e ateş püskürdü: Gözünüze tren mi kaçtı?
Sonraki İçerikKGK Covid-19 raporu: 2020’de 20 gazeteciyi Coronavirus’ten kaybettik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz