Bilgi Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Bölüm Başkanı Hasan Kasap, korona virüsü ve spor arasındaki sıkıntılı süreci, FUTBOLMEDYA için kaleme aldı:

Corona ve Futbol Yönetimi…

Futbol endüstrisinde liglerin durdurulması-sürdürülmesi ne yazık ki futbolu yönetenlerin ve siyaset mensuplarının kararlarına bağlı görünüyor. Bu endüstrinin asıl dişlisi olan oyuncuların bakış açısından olaya bakmak büyük çoğunluğun; ki bunlar, siyasetçiler, yöneticiler, taraftarlar, antrenörler seyirciler vb. önemsemedikleri bir durum gibi görünüyor. Bu büyük endüstrinin asıl oyuncuları futbolculardır.
Bir futbol maçında oyuncu yoksa oyun da yoktur. O oyunu ne siyasetçi ne seyirci ne de antrenör çıkıp oynayabilir. İyi bir oyun iyi bir oyuncunun iyi oynaması ile gerçekleşir. O zaman oyuncunun bu bulaşıcı ortamda kendi sağlığını düşünmesinden daha iyi bir öncelik olabilir mi? Yukarıda sözü edilen ilgililer kendi sağlıklarını önemserken insanca bir düşünce ile bir insan hakkı olan sporcunun sağlığını düşünemez mi?
Burada futbolcuya dayatılan iki yaşamsal durumu göz önüne almak gerekir:
Birincisi, yoğun egzersiz ya da maç ortamlarının bağışıklık sistemi üzerine olumsuz etkileri, ikincisi ise sporcunun ölüm korkusuna varan virüs kapma korkusu. Yapılan araştırmalar bir spor etkinliği ortamında sporcu yapabileceğinin %75 in üzerinde bir çaba gösterdiğinde, bağışıklık sisteminin zafiyet göstermeye başladığını ortaya koymuştur. Futbolcuların dışında bu endüstriden çıkar sağlayanlar futbolcunun %75’lik bir performansına razı olabilir mi? Bu durumda bir futbolcu sahaya çıktığında yüksek performansa istekli olabilir mi?
Bilindiği gibi insan bir beceriyi gerçekleştirirken eğer bir korkuya sahipse, hele de bu bir can korkusu ise ondan yüksek performans beklemek hep psikolojik hem de insan hakkı yönünden büyük bir haksızlıktır. Sporcu bu durumda sağlığını koruyabilecek hangi sigortaya güvenebilir? Bu çelişki ayrıca sporcu hakları boyutundan, spor hukukçularımızca incelemeye değer bir durumdur.
Tribünlerden “ölmeye..ölmeye geldik” diyebilen seyircilerimiz gerçekte sahadaki bu tehlikeyi
üstlenebilir mi? Bir korner atışında kalecinin, hücum ve savunma oyuncularının fiziksel aralığını 2 metrede tutabilecek bir futbol düşünemiyorum.
Bu bağlamda kararlarda öncelik insan sağlığı olmalı ve bunu da bilim ortaya koymuştur…
Önceki İçerikFenerbahçe, Erzurumspor ve Beşiktaş’tan sonra Kasımpaşa’da da 2 futbolcuda daha korona virüsü çıktı
Sonraki İçerikGalatasaray taraftarının başlattığı #Saraçoğlunda4lüFinal etiketi sosyal medyada TT oldu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz