“VİZYONERLERLE BULUŞMALAR”ETKİNLİĞİNDE KONUŞAN DAĞCI DOĞAN PALUT:
“Doğaya meydan okunmaz!”
Dijital Sistem Geliştiricileri Derneği’nin (DSDER), “Vizyonerlerle Buluşmalar” adlı seri etkinliğinde konuşan Milli Dağcı Doğan Palut, dağcılığın tehlikeli bir uğraş olduğunu belirterek “Doğaya meydan okunmaz. Doğayla mücadele yoktur. Kendi sınırlarınla bir mücadele vardır doğada. Dağcılık, kişinin ruhsal durumuna meydan okumasıdır” dedi.
Yücel Elektronik-Technopc’den Murat Yücel’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantının konuşmacısı, 1990’dan beri dağcılık ve kaya tırmanışı sporlarıyla ilgilenen Milli Dağcı Doğan Palut oldu. Türkiye’de dokunulmamış birçok doğal mekân olduğuna dikkat çeken Palut, “Dağ ve kaya tırmanışlarıyla ilgili olarak sürekli yeni rotalar keşfediyoruz. Keşfettiğimiz mekânları yerel yönetimlerin envanterine kayıt ettiriyoruz. Envantere giren rotalar, maden ocağı olmaktan kurtulup, bir anlamda korumaya alınıyor” dedi.
Ortaköy The House Cafe’de gerçekleştirilen etkinlikte, DSDER Başkanı Kaan Akın’ın ‘dağcılık duygusunun temelinde ne var?’ sorusunu Palut şöyle yanıtladı: “Bence bu iş kent hayatından kaçış, doğaya gitme esasına dayanıyor. Dağcı olmak için dizginlenemeyen maceracı bir ruhu sahip olmanız gerekir” dedi. Kaya ve dağ tırmanışlarıyla ilgili dört rehber kitabı yayına hazırlayan Palut, tırmanışların rehberle yapılması gerektiğini vurguladıktan sonra “İş hayatında olduğu gibi, bu işte de risk var. Tırmanırken düşmek için değil, güçlenmek için tırmanıyoruz. Düşmek için değil. Dağ tırmanışlarının ardında doğayla bütünleşme arzusu yatıyor” diye ekledi.
“Vizyonerlerle Buluşmalar” etkinliğinin sonunda, DSDER yönetiminden Yücel Elektronik-Technopc Başkanı Murat Yücel, Doğan Palut’a bir teşekkür hediyesi takdim etti.
Palut’un “Vizyonerlerle Buluşmalar” sohbetinden çıkan notları şöyle özetledik:
- Doğayla mücadele yoktur. Doğada, kendi sınırlarınla bir mücadele vardır.
- Dağcılığın temeli, kent hayatından kaçış, doğaya gitme esasına dayanıyor.
- Dağ tırmanışlarının altında doğayla bütünleşmek arzusu yatıyor.
- Dağa doğru yükselirken, çıplak ruhunuzla yüzleşip, bir mutluluk yaşıyoruz.
- İş hayatında olduğu gibi, tırmanışlarda da her zaman risk vardır.
- Dağcılık tehlikeli bir uğraş, bu yüzden mutlaka rehber eşlinde yapılmalı
- Türkiye’de dağ ve kaya tırmanışları için henüz dokunulmamış bakir yerler var
- Dağ ve kaya tırmanışları eko turizm alanında ciddi ekonomik girdi olabilir.
- Dağcılık için dizginlenemeyen maceracı ruha sahip olmak gerekiyor
- Kaya tırmanışlarıyla ilgili olarak keşfettiğimiz mekânları yerel yönetimlerin envanterine kayıt ettiriyoruz. Böylece maden ocağı olmaktan kurtarıyoruz.