Beykoz’a Atık Kütüphanesi Kuruluyor
Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği İktisadi İşletmesi ELDAY, geri dönüşüm zincirine kazandırılan e-atıkları toplum yararına projelere dönüştürmeye devam ediyor. ELDAY bu kez bir Atık Kütüphanesi kurmak hedefiyle Beykoz 1908 Spor Kulübü ve Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES) ile işbirliği yapıyor.
Kurduğu toplama sistemiyle tüm Türkiye’de bugüne kadar 15 bin tondan fazla atık elektrikli ve elektronik eşyayı (AEEE) geri dönüşümle ülke ekonomisine kazandıran ELDAY, Beykoz 1908 Spor Kulübü A.Ş ve Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES) ile Atık Kütüphanesi oluşturmak hedefiyle e-atık toplama seferberliği için protokol imzaladı. İşbirliğiyle hem e-atıklar konusunda farkındalık yaratılması hem de daha çok kişiye okuma alışkanlığı kazandırılması hedefleniyor.
İşbirliğine ilişkin bilgi veren ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, şunları söyledi: “Öncelikle Beykoz 1908 Spor Kulübü ve Beykoz Eğitime Destek Derneği’ne bu anlamlı proje için verdikleri emeklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Türkiye’de maalesef hala e-atıklar konusunda yeterli farkındalık oluşmadı. Aslında çok kıymetli olan e-atıklara çöp muamelesi yapılıyor. Oysa Avrupa Birliği ülkeleri, sadece atık yönetimiyle yılda 400 milyar Euro gelir elde ediyor. Biz ise hem çok değerli hem de ülke ekonomimiz ve sürdürülebilir bir çevre için önemli olan bu kaynağı geri dönüşüm zincirine kazandıramıyoruz. Bu çerçeveden bakıldığında bu işbirliğinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Beykozluların e-atık konusunda daha fazla bilinç kazanması hedefiyle çıktığımız yolda Beykoz’a bir kütüphane de kazandıracak olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
Beykoz 1908 Spor Kulübü Başkanı Zeki Aksu ise konuya ilişkin şöyle konuştu: “110 yıllık Kulübümüz büyük başarılara imza attı. Eski parlak günlerimize dönerken taraftarlarımızla el ele vererek toplumsal bilinci ve farkındalığı yüksek genç bir nesil yetiştirmek için üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. İlk adımı kitap aşısı ve elektronik atıkların toplanması kampanyaları ile başlattık. Geri dönüşümle hammadde konusunda dışarıya bağımlılığımızı azaltacak böyle bir projeyi Türkiye’de başlatan ilk spor kulübü olmaktan büyük onur ve gurur duyuyoruz. ELDAY’a bize verdiği destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz.”
Eğitimin önemine vurgu yapan Beykoz Eğitime Destek Derneği (BEDES) Başkanı Gülay Demirel, “Gençlerin sosyalleşme imkanlarının kısıtlı olduğu ilçemizde, Beykoz 1908’in farklı branşlarla zenginleşerek gençlere alternatif etkinlik alanları yaratması açısından önemli olduğunu düşünüyorum.Muhteşem bir taraftar kulübü var. Bu taraftarla Beykozluluk ruhunu geliştirmek fırsatı yaratabiliyoruz. Bu kez ELDAY ve Beykoz 1908 ile birlikte hem çevre hem de ekonomi için büyük önem taşıyan e-atıklar konusunda farkındalık yaratmak için çalışacağız. Bu çalışmanın neticesinde Beykoz’a bir kütüphane kazandırmak da bizim için büyük bir mutluluk olacak” diye konuştu.
ELDAY Hakkında:
Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği ELDAY, 2014 yılından bu yana kaynakların en iyi şekilde kullanımını sağlamak adına hizmet veriyor. AEEE’yi (Atık elektrikli ve elektronik eşya) sadece mali ve yasal bir yük olarak değil, üreticilerin sürdürülebilirlik simgesi olarak görerek geri dönüştürülmesini sağlayan ELDAY, geri dönüşümün belirlenmiş kalite standartlarında, çevre ve insan sağlığı gözetilerek güvenilir bir şekilde yapılmasını amaçlıyor. ELDAY ayrıca yönetmelikler çerçevesinde atık toplayıp geri dönüşü için sistemin kurulması, faaliyetlerin kontrolü, tüketicinin bilgilendirilmesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında irtibatın kurulmasını sağlar. |