2005 yılından bu yana düzenlenen “Efficiency Challenge Electric Vehicle” 6-12 Ağustos 2018 tarihlerinde Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleşecek. Yabancı katılımcıların da yer aldığı yarışta, üniversite öğrencileri en az enerji tüketen elektrikli aracı üretmek için yarışıyor.
Öğrencilerin ürettiği batarya (Elektromobil) ve hidrojen yakıt pili (Hidromobil) ile çalışan elektrikli araçlar, şehirde kullanıma uygun olacak şekilde, en az iki kişilik ve dört tekerlekli olarak tasarlanıyor. Yarışmacı takımların birincil hedefi en verimli elektrikli aracı üretmek. Elektromobil araçlarının yaklaşık 60 km.’lik mesafeyi 65 dakikada, Hidromobil araçlarının ise 40 km.’yi 45 dakikada en az enerji sarfiyatıyla tamamlaması gerekmektedir. Araçların tükettiği enerji, enerji ölçer ve akış ölçer cihazlarıyla ölçülmektedir. Yarış sonu sıralamanın belirlenmesinde takımların araçlarını kendilerinin tasarlayıp üretme durumları da etkili olmaktadır. Takımlar motor, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi gibi parçalarını kendi tasarlayıp ürettiğini raporladığı takdirde birincilik ödülü için avantajlı duruma geçmektedir. Böylece binlerce genç mühendis ve bilim insanı adayının araç teknolojileri konusunda pratik becerilerinin artırılması sağlanmaktadır.
Bu yıl verimlilik yarışının yanında öğrencilerin sürücüsüz araç teknolojileri üzerinde çalışmasını teşvik etmek amacıyla “Otonom Araç Kategorisi” adında yeni bir yarış oluşturuldu. Bu kategoride yarışacak araçların yaklaşık 100 m.’lik bir parkuru, yol kenarında ve sonunda bulunan engellere çarpmadan, sürücüsüz tamamlaması gerekmektedir. Bu kategoride yarışacak takımlara bu görevi tamamlamak için üç çıkış hakkı verilecek, en kısa sürede parkuru başarıyla tamamlayan takım ödüllendirilecektir.
Macaristan, Fas, Kenya, Pakistan, İran ve KKTC dahil toplam 7 ülkeden başvurunun olduğu yarışta, geri çekilen takımların ardından Elektromobil kategorisinde 58, Hidromobil kategorisinde 9, Otonom kategorisinde ise 24 takım yarışacak. Yarışmacı takımlar 6 Ağustos 2018 Pazartesi günü Körfez Yarış Pisti’nde buluşarak kayıtlarını tamamlayacak. Tüm araçlar yarış öncesinde araçlarının güvenlik ve teknik kontrolünün yapılması amacıyla test edilecek. Teknik kontrolleri başarıyla tamamlayan araçlar 10-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek final yarışlarına katılmaya hak kazanacak. Yarışların sportif yönetimi Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) iş birliği ile gerçekleştirilecek.
Maddi Destek ve Ödüller
Yabancı takımların katılımına da açık olan yarışlarda tüm katılımcılara 40.000 TL’ye kadar finansal destek verilmektedir. Elektromobil ve Hidromobil kategorilerinin birincisine 25.000 TL, Otonom kategorisi birincisine ise 15.000 TL performans ödülü verilecektir. Performans ödüllerinin yanında takımların yerli parça ve endüstriyel tasarım üzerinde yapacağı çalışmaları teşvik etmek amacıyla 15.000 TL’ye kadar “Yerli Ürün Teşvik Ödülü”, “En İyi Teknik Tasarım” ve “En İyi Görsel Tasarım” ödülleri verilecektir.
Teknik çalışmalar dışında takımların Efficiency Challenge Electric Vehicle ve alternatif enerji kaynaklarının kullanımına ilişkin yapmış olduğu basın, iletişim ve farkındalık oluşturmaya yönelik faaliyetler de “Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşviği” ile desteklenmektedir. Bu yıl bu alanda çalışma yapan takımlara 2.000 TL ek teşvik verilecektir. Ödüllerle ilgili ayrıntılı bilgi aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
1

Ödül
Teşvik Miktarı
Performans Birincilik Ödülü
25.000 TL
Performans İkincilik Ödülü
20.000 TL
Performans Üçüncülük Ödülü
15.000 TL
Verimlilik Rekor Ödülü
15.000 TL
Teknik Tasarım Ödülü
15.000 TL
Otonom Yarış Birincilik Ödülü
15.000 TL
Otonom Yarış İkincilik Ödülü
12.500 TL
Otonom Yarış Üçüncülük Ödülü
10.000 TL
Görsel Tasarım Ödülü
10.000 TL
Kurul Özel Ödülü
5.000 TL
Tanıtım ve Yaygınlaştırma Teşvikleri
2.000 TL
Birinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü
15.000 TL
İkinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü
14.000 TL
Üçüncü Yerli Ürün Teşvik Ödülü
13.000 TL
Dördüncü Yerli Ürün Teşvik Ödülü
12.000 TL
Beşinci Yerli Ürün Teşvik Ödülü
11.000 TL
Hazırlık Teşviki
10.000 TL – 35.000 TL
Organizasyon
Bu yıl 14.’sü düzenlenen yarışların organizasyonu TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından yapılmaktadır. Yarışın teknik kurallarının uygulaması ve kontrolü Danışma ve Değerlendirme Kurulu tarafından yapılmaktadır. Bu kurulda araç teknolojileri ile ilgili çalışma yapan TÜBİTAK araştırmacıları ile Türkiye genelinden alanında uzman akademisyenler yer almaktadır.
14 yıldır bu etkinlik ile alternatif enerji ile çalışan araçlarla ilgili yerli üretimin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerjilerle ilgili araştırma imkânı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri, deneyim kazanmaları ve bu yolla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülke genelinde farkındalığın artırılması sağlanmıştır.
Yarışmacı takımlar ve teknik kurallarla ilgili ayrıntılı bilgi için: http://challenge.tubitak.gov.tr
2

Önceki İçerikMondelēz International Türkiye koşu takımı Rundelez, Tuz Gölü’nde 21K Yarı Maraton koştu
Sonraki İçerikFehmi Özgüler, 40 yıllık sırrını açıkladı, hakem Coşkun Gözalan’dan özür diledi!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz