Engin Ardıç sordu: Britanya Euro 2016’ya 3 takımla geliyor,
ABD de Copa America’ya 50 takımla katılamaz mı?
Bu Galler İngiltere’de değil mi hocam?
– Hocam, dikkat ettim, İngiltere’nin maçlarında “bildiğimiz” milli marş çalınıyor (yani “Tanrıkraliçeyi korusun“), Kuzey İrlanda için de aynı şey geçerli ama Galler deyince başka bir marş çalındı…
– Evet çekirge. Al, Wikipedia’dan baktım, okuyabilirsen oku: “Mae hen wlad fynhadau yn annwyli mi, gwiad beirdd achantorion, enwogion o fri…”
– Bu ne biçim lisan hocam?
– Keltçe’nin bir lehçesi. Bülbül gibi İngilizce bilirler ama kendi aralarında da anadillerini konuşurlar.
– Yani bunlar ayrı ayrı “milletler” mi hocam?
– Evet, ama bu bir allerji yaratmıyor.
– Hocam, İngiltere, pardon Birleşik Krallık, Avrupa Kupası’na üç “milli takımla” katılabildiğine göre (dördüncüsü elemelere takılmıştı), Amerika Birleşik Devletleri’nin de Copa America’ya tam elli takımla katılması gerekmez miydi? Öyle ya, biz “eyalet” deyip geçiyoruz ama bunların her biri birer devlet (state)… Kendi ayrı meclisleri de var hükümetleri de… Mesela orduları ortak ama polisleri ayrı… Vergi sistemleri de ayrı, bazı kanunları da…
– Onu bana değil FIFA’ya soracaksın çekirge.
– Adamlarda demokrasinin feriştahı var hocam.
– O kadar ki, mesela İskoçya’da “Birleşik Krallık’tan ayrılsak mı?” diye referandum yapılabiliyor! Ama Amerika’da bu yapılamaz. Yapmaya kalktıklarında çıkan iç savaşta altı yüz bin kişi ölmüştü.
– Demek ki sistemlerin biri İngiliz tipi, biri Amerikan tipi… Yani her ülkenin sistemi “kendine göre” olabiliyor… Bizde “Türktipi” diyene hakaret ediyorlar… Neden güldünüz hocam?
– Düşündüm de çekirge, Osmanlı şu formülü vakitlice akıl edebilseydi yakın tarih çok farklı yazılırdı…
– Acaba 2116 yılında bizim için de aynı şeyi söylerler mi hocam?
– Fazla kurcalama çekirge!
ENGİN ARDIÇ- sabah