TFF’ye davayı kazanan eşcinsel hakem: Bu bir zafer
“Zor bir mücadeleydi ama sabırla, azimle devam ettim. Sonunda da zafer kazandım.”
Bu zafer 2009 yılında hakemlik yaparken eşcinsel olduğu için işten çıkarılan Halil İbrahim Dinçdağ’a ait.
Mahkemenin bugün onun lehine verdiği kararla Türkiye’de ilk kez bir eşcinsel hakem futbol camiasında adını bu mücadeleyle duyurdu ve Türkiye Futbol Federasyon karşısında bu gerekçeyle bir dava kazandı.
TFF’ye açtığı dava bugün sonuçlanan Dinçdağ, “Bu davanın kazanıldığı bu tarih bir daha asla unutulmamalıdır” diyor.
Yıl 24 Nisan 2009. O zamana kadar onlarca maça çıkmış bir hakem. Askerliğe gitme zamanı geliyor. Askere gidiyor ancak eşcinsel olduğu için askerliğe elverişli olmadığı yönünde rapor alıyor. Bunu Türk Futbol Fedarasyonu’na bildiriyor.
Federasyon’un “sağlık sorunu nedeniyle askerlik yapamayanlar hakemlik de yapamaz” kararı nedeniyle Dinçdağ’ın hakemlik görevine son veriyor.
Hakemin bu karara karşılık eşcinsel olduğunu belirttiği, dolayısıyla askerlikten muafiyetin bir hastalık nedeniyle olmadığı, eşcinselliğin de hastalık olmadığını söylediği bir dilekçe yazar.
Aslında bir kurum ve bir birey arasında kalabilecek bu durum, Dinçdağ’ın kontrolu ve onayı dışında, bir gazetenin Dinçdağ’ın yazdığı dilekçeyi yayımlamasıyla gittikçe büyür.
Dinçdağ bir süre sonra bu kişinin kendisi olduğunu açıklar ve TFF ile aralarında beş yıl boyunca sürecek 19 duruşmalık serüven başlar.
(Halil İbrahim Dinçdağ, 2014’te Almanya’da Eşcinsellik Düşmanlığına Karşı Birlik Topluluğu’dan ‘Saygı Ödülü’nü alırken)
O duruşma serüveni bugün sona erdi. Mahkeme Federasyon’un Dinçdağ’a 3 bin TL maddi, 20 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetti.
Bu meblağlar Dinçdağ’ın 5 yıldır yaşadıklarını, 17 yıl boyunca çalıştığı radyodan kovulup o gün bugün işsiz kalmasını telafi edecek miktar değil.
Ancak BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Dinçdağ’ın telefondaki neşeli sesi, hükmedilen miktarın değil kararın önemli olduğunu tekrarlıyor sürekli.
Ölüm tehditlerinden, hukuki zafere
Çünkü arada telafisi zor birçok şey yaşanmış. Eşcinsel olduğunu ailesi gazeteden öğrenmiş, yaşadığı Trabzon’da ölüm tehditleri almış, onlarca iş başvurusu geri çevrilmiş ve ancak ailesinin sağladığı maddi yardımla ayakta kalabilmiş.
Fakat tüm bunları sıraladıktan sonra şunu ekliyor kararlılıkla: “Bunca manevi tahribat var, ölüm tehditleri aldım. Ama önemli olan haklılığımızın tescil edilmiş olması.”
Dinçdağ’ın avukatı Fırat Söyle, “Homofobi ile mücadele açısından çok önemli bir karar. Homofobik bir karar neticesinde Halil İbrahim’in hakemlik yapması engellendi. Mahkeme de bunu tescilledi. Mahkeme Federasyon’un iddialarını itibar etmedi” diyerek özetliyor kararın önemini.
Söyle aynı zamanda TFF’nin bağlı olduğu UEFA ve FIFA’nın homofobiye karşı tutumunun çok net olduğunu ve Federasyon’un da aynı çizgiyi izlemesi gerektiğini söylüyor.
Sahalara geri dönmek istiyor
Peki bundan sonra ne olacak?
Söyle, müvekkili adına hükmedilen tazminat miktarını temyize götürecek. Dinçdağ ise görevine geri dönmek istiyor. Peki sahalarda bu geçen beş yıl içinde değişim yaşanmış mıdır?
Dinçdağ hem umutlu hem iyimser. “29 Aralık bence LGBTİ hareketi için bugün, futbol gibi erkek egemenliğin hakim olduğu bir alanda kazandığı bir zaferdir. Bu tarih asla unutulmamalıdır. Tabii ki hakemliğe dönebilirsem, eminim ki kabul görürüm. Tezahüratları biliyorsunuz ama yine de umutluyum. İnsanlar duruşumu ve mücadelemi gördü. İnsanlar eskisi gibi değil diye düşünüyorum” diyor.
Dinçdağ için bu beş yıllık mücadelede yeni durak ise TFF’ye yapacağı işe iade başvurusu olacak. Eğer bu başvurusu kabul edilirse, Halil İbrahim Dinçdağ Türkiye’nin ilk açık kimlikli eşcinsel hakemi olarak sahalara geri denecek. (bbc türkçe)