TRT İstanbul Radyosu boşaltılıyor, çalışanlar endişeli!
HABER SEN, TRT İstanbul Radyosunun boşaltılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, 2012 yılında da radyo binasının Birleşmiş Milletler’e verilmeye çalışıldığını hatırlatarak süreçten endişe duyduklarını dile getirdi.
Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER SEN), Türkiye Radyo Televizyon Kurumu‘na (TRT) ait Ulus Yerleşkesi ve Harbiye‘deki İstanbul Radyosu‘nun tarihi binasının depreme dayanıksız olduğu iddiasıyla boşaltılmasına ilişkin açıklama yaptı.
Boşalan binalarda çalışanların TV8‘den kiralanan binalara taşınacağını aktaran HABER SEN, TRT Genel Müdürlüğü‘ne ilettikleri taşınmayla ilgili sorularına cevap alamadıklarını söyledi.
Sendika, yaşananları dile getirmek ve kamuoyunun dikkatini çekmek için 23 Aralık Çarşamba günü 12.30’da TRT İstanbul Radyosu Harbiye binası önünde basın açıklaması yapacaklarını duyurdu.
İLETİŞİM BAŞKANLIĞI’NA VERİLECEĞİ SÖYLENTİSİ
Açıklamada 2012 yılında radyo binasının Birleşmiş Milletlere (BM) verilmeye çalışıldığının da hatırlatılarak, şimdi de İletişim Başkanlığı‘na verileceğini dair bir söylentinin olduğu belirtildi:
“Bu binalarda yapılacak güçlendirme büyük bir özen ve planlama ile yapılmalı; süreç şeffaf bir şekilde yürütülmeli ve güçlendirme sonrası kesinlikle asıl işlevlerine dönmelidir. Oysa süreç pek çok soruyu beraberinde getiriyor.
“Üstelik her on yılda bir Radyo Binası’na göz dikildiği de düşünülecek olursa kaygımızın büyüklüğü daha net olarak anlaşılacaktır. 2000 yılında bina, otel yapılmaya; 2012 yılında ise Birleşmiş Milletlere verilmeye çalışıldı. Şimdi de İletişim başkanlığına verileceği söylentisi var.
“GİDİP DÖNECEĞİZ…”
“Biz TRT Haber-Sen emekçileri binalarımızı daha önce vermedik şimdi de vermeyeceğiz. Çünkü bu binaların harcında Mesut Cemil’in, Zeki Müren’in, Muzaffer Sarısözen’in, Nida Tüfekçi’nin nefesi var. Muhabir, spiker, teknisyen, kameraman arkadaşlarımızın teri var. Usta çırak ilişkisi, yayın namusu var. Stüdyolarda çınlayan alkış sesi var.
“Gecemiz- gündüzümüz, bayramımız, yılbaşımız, evde bıraktığımız hasta çocuğumuz var. Sizin ve bizim çocukluğumuz, gençliğimiz, yaşlılığımız var. Toplumsal belleğimiz var. Radyo Evimiz… Radyo sesimiz… Radyo, geçmişimiz geleneğimiz. Gidip döneceğiz…”
TRT’YE SORULAR
HABER SEN’İN TRT Genel Müdürlüğü’ne ilettiği sorular ise şöyle:
TRT’nin binaları hangi tarihte hangi deprem testine tabi tutulmuştur?
Binalardaki risk nedir?
Raporlar hangi kurumdan alınmıştır?
Güçlendirme ve tadilat süreci nasıl yürütülecek, ne zaman tamamlanacaktır?
Tadilat süresince taşınılacak Ayazağa’daki Digitürk’e ait bina hangi koşullarla kiralanmıştır?
Bu binanın depreme dayanıklılık raporu var mıdır? Dere yatağındaki bu yapı sel riskine karşı test edilmiş midir?
Pandemi koşullarına uygun mudur?
Niçin tadilat süreci iki binada aynı anda başlamıştır?
Cevaplanması gereken en önemli soru güçlendirme sonrası geri dönülecek midir?
TRT İSTANBUL RADYOSU
TRT İstanbul Radyosu Türkiye’nin en eski ve en büyük radyolarından biri.
İlk yayınına İstanbul Radyosu adıyla, 6 Mayıs 1927’de, Sirkeci’deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı.
Henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığından, Postane binasının kapısının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla her akşam yayın yapılmaya başlandı. Amaç, halkın radyo yayınlarını dinleyip tanıması, kendi çevrelerine anlatarak radyo kavramının yayılmasını sağlamaktı.
Türkiye İş Bankası ve Anadolu Ajansı’nın 150 bin liralık sermayenin yüzde 70’ine sahip olması kaydıyla; Gümüşhane Milletvekili Cemal Hüsnü Taray, Falih Rıfkı Atay ve Sedat Nuri Bey tarafından 8 Eylül 1927’de “Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi” kuruldu.
İstanbul Radyosu’nun ilk naklen yayını, 3 Şubat 1932’de Atatürk’ün isteği ile Ayasofya’dan Kadir Gecesi okunan Türkçe ezanla başladı ve Mevlitle devam etti.
İlk yayınlar akşam saatleri yapılıyordu ve 5 saatle sınırlıydı.
Elektrik vs. giderlerin, halktan alınan yıllık 10 liralık aidatla karşılanamaması üzerine şirket zarara girdi. İstanbul Radyosu; 8 Eylül 1936’da bir devlet kurumu olan PTT’ye devredildi. Ekim 1938’de yayınına ara veren İstanbul Radyosu’nun, stüdyo ihtiyacını karşılamak için 1945’te İstanbul Radyoevi binasının temeli atılarak inşasına başlandı. İnşası tamamlanan Harbiye’deki bina, 19 Kasım 1949’da dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün açış konuşmasıyla hizmete girdi ve İstanbul Radyosu yayın hayatına tekrar başladı.
Radyo yayıncılığı; fiilen 1990’a, anayasal olarak 1993’e kadar devlet eliyle yürütüldü.
1961 Anayasası’nın tanıdığı imkânla, 1 Mayıs 1964’te “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)” kuruldu ve diğer radyo yayınları gibi İstanbul Radyosu da TRT şemsiyesi altına girdi. 1993’teki anayasa değişikliği ve 1994’te çıkarılan kanunla devlet tekeli kalktı ve özel yayıncılık devreye girdi.
TRT İstanbul Radyosunda hala çeşitli bant ve canlı yayın programları yapılıyor. Mesut Cemil Stüdyosunda halka açık olarak düzenlenen ve aynı zamanda televizyon çekimi veya radyo bant kaydı olarak hazırlanan programlar bulunuyor. Bunlardan bazıları: Radyo Sanatçıları Konseri, Tasavvuf Müziği Konseri, Akşamın Neşesi, Beraber ve Solo Şarkılar, Şarkılar ve Oyun Havaları vs.