Hürriyet gazetesinde Uğur Meleke’nin gündeme getirdiği fikstür çekimine Hüseyin Özkök’ten katkı geldi. Avrupa futbolu uzmanı Özkök, fikstür olayının iç yüzünü futbolmedya.com için yazdı:
Bundesliga’da fikstür belirlenmesi teknolojiye teslim
Gazeteci arkadaşımız Uğur Meleke, 13 Temmuz tarihli Hürriyet’te, Süper Lig fikstürünün nasıl oluşturulduğunu yazdı. Kısaca belirtirsek, takımların 1’den 18’e kadar birer numara çekip birbirini takip etiği ve bir takımın da serbest dolaşımda olduğu bir sistem ile 34 haftanın maç planı şekilleniyor.
Oysa 1 ve 2. Bundesliga’da 34 haftada oynanan 306’şar maçın planını 6 sezondur özel olarak yazılan bir bilgisayar programı belirliyor. Kulüpler ne numara çekmeye gidiyor ne de takımlar birbirlerini takip ediyor.
Almanya Futbol Ligi DFL, düzenleme bittikten sonra Temmuz ayı içinde tarih vererek bilgisayarın sunduğu programı açıklıyor.
DFL, bilgisayar programına şu kriterleri yükleyerek lig programını belirliyor.
FIFA: Milli maç programları gözetiliyor.
UEFA: Avrupa’da oynayacak takımların isimleri oynadıkları kupaya göre yükleniyor, bilgisayar bu takımların günlerini ona göre belirliyor. Avrupa Ligi haftalarında Pazar günleri 3 maç olabiliyor.
Ülke güvenlik birimlerinin raporları: Örneğin, belli bir bölgede nükleer artık nakledilecekse veya büyük bir açık hava toplantısı yapılacaksa o bölgede o hafta sonu maç yapılmıyor. 1 Mayıs hafta sonu günlerden birine denk gelirse polis güçlerinin yoğunluğu nedeniyle o gün ülkede güvenlik sebebiyle maç oynanmıyor.
Resmi bayram ve özel günler gözetiliyor: Mesela, siyasilerin katılacağı bir tören varsa güvenlik nedeniyle o şehirde o gün maç oynanmıyor ve o şehrin takımı deplasmana çıkması gerektiği belirtiliyor. Ya da, Atletizm Dünya Şampiyonası, Köln karnavalı veya Münih Oktober Fest gibi büyük kitleleri çeken organizasyonların olduğu hafta sonları o şehre maç verilmemesi gerektiği bilgisayara yükleniyor.
Birbirlerine düşman taraftar gruplarının karşılaşmamaları için 1 ve 2. Lig’de oynayan aynı bölge takımlarının aynı gün iç saha karşılaşması oynamaması gerektiği bilgisayara giriliyor. Örneğin, Schalke-Dortmund, Mainz-Frankfurt, Hamburg-St.Pauli vb.
Takımların Cuma akşam, Cumartesi gündüz, Cumartesi akşam ve Pazar maçlarının mümkün olduğunca eşit şekilde dağıtımının yapılması sağlanıyor.
Kulüplerin de özel istekleri, Mayıs ortasında bildirilmek koşuluyla, gözetiliyor. Örneğin statlarda konser ve fuar gibi organizasyonlar planlanmışsa bilgisayar buna göre düzenleme yapıyor.
Bir önceki sezonu orta ve alt sıralarda bitiren takımların yeni sezonda üst üste zirve takımları ile karşılaşmaması sağlanıyor. Örneğin Augsburg, hem arka arkaya Bayern, Dortmund, Schalke ile oynamıyor.
İşte tüm bu kriterlerin yüklendiği özel bilgisayar programı, 34 haftayı buna göre düzenliyor. Ancak saat planlamasını her şeye rağmen DFL insan faktörünü kullanarak yapıyor.