İsveç Oryantiring Milli Takımı’nın da Katıldığı Su Elçileri Oryantiring Yarışmaları’nın sonuncusu Ankara’daydı
Çevre ve su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğini sağlamak konusunda toplumdaki farkındalığı artırmak amacıyla yürütülen, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Su Elçileri Eğitim ve Farkındalık Artırma Teknik Destek Projesi” kapsamında oryantiring yarışmalarının sonuncusu Ankara’da, Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsü’nde başta çocuklar, gençler ve aileler olmak üzere yaklaşık 450 kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Türkiye Oryantiring Federasyonu ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen oryantiring yarışmalarına oryantiring alanında dünyadaki en başarılı takımlar arasında yer alan ve her disiplinde Dünya Şampiyonlukları bulunan İsveç Oryantiring Milli Takımı da katıldı. Yarışmacılar yarışma sonrasında İsveç Milli Takımı ile oryantiring üzerine sohbet etme imkânı yakaladı, merak ettikleri soruları takım üyelerine sordu.
Yarışma öncesinde katılımcılar parkur ve yarış hakkında bilgilendirildi. 12 yaşını dolduran herkesin katılabildiği Su Elçileri Oryantiring Yarışmaları’nda katılımcılar yaş gruplarına göre 5 kategoriye ayrılıp her kategoride kadın ve erkek ayrı ayrı yarıştı. Yarışmaya ayrıca Genç Su Elçileri Meclisi üyeleri de katıldı.
Dereceye girenlerin madalya ve ödülleri Proje Koordinatörü Özgür Aydıncak, Proje Yöneticisi Elif Köyatası, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde Uzman Sencer Çörtoğlu, Ankara Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı İç Organizasyonlar Sorumlusu Birsen Uslu Özkaraca ve Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Hacer Akyüz tarafından verildi. Yarışmanın erkeklerde birincileri; 12-14 yaş kategorisinde Volkan Özmen, 14-16 yaş kategorisinde Orkunt Tek, 16-18 yaş kategorisinde Talha Şahin, 18-20 yaş kategorisinde Yavuz Karataşlı, 21 yaş üstü kategorisinde İsveç Oryantiring Milli Takımından Martin Regbom oldu. Kadınlarda ise 12-14 yaş kategorisinde Beyza Nur Kaplan, 14-16 yaş kategorisinde Azra Nur Ülkü, 16-18 yaş kategorisinde Doğa Su Yıldırım, 18-20 yaş kategorisinde Zeynep Büşra Taşçı, 21 yaş ve üstü kategorisinde ise İsveç Oryantiring Milli Takımından Sara Ohllson birinci oldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sözleşme makamı olduğu; Millî Eğitim Bakanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve TRT’nin faydalanıcı oldukları proje kapsamında, oryantiring yarışmalarının ilki Muğla’da ikincisi ise Konya’da, üçüncüsü Trabzon’da gerçekleşmişti.
Doğayla bütünleşen bir spor aktivitesi olan oryantiring yarışmaları ile su kaynaklarının gelecek nesiller için önemi vurgulandı. Ayrıca çevre koruma ve doğal hayat hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Proje kapsamında farklı illerde gerçekleştirilen oryantiring yarışmaları ile Su Elçilerinin ve gelecekteki potansiyel Su Elçilerinin çevre ve su konusunda kendilerine olan güvenlerinin ve projeye olan inançlarının pekiştirilmesi amaçlandı. Gelecekte bu alanda faaliyet gösterecek Su Elçilerinin hedef odaklı, ekip ruhunu esas alan ve hedeflere ulaşmak için oryantiring spor disiplininde olduğu gibi sistemli ve çokça çalışan bireyler olması özendirildi.
İsveç Oryantiring Milli Takımı Hakkında
Oryantiring yarışmaları, oryantiringde dünyadaki en başarılı takımlar arasında yer alan ve her disiplinde Dünya Şampiyonlukları kazanan İsveç Oryantiring Milli Takımı’nın katılımıyla gerçekleşecek. İsveç Erkek Milli Takımı, bugüne kadar 1966,1968,1974,1976,1979,2003 ve 2014 yıllarında toplamda 7 defa; İsveç Kadın Milli Takımı ise toplamda 12 defa olmak üzere 1966, 1970, 1974, 1976, 1981, 1983, 1985, 1989, 1991, 1993, 1997 ve 2004 yıllarında Dünya Şampiyonaları’nda bayrak yarışlarını kazanmıştır.
Oryantiring Hakkında:
Oryantiring, her türlü arazide yapılabilmektedir. Katılımcılar/oyuncular için özel olarak hazırlanan harita ve pusula yardımı ile hedef noktalarına ulaşılan bir doğa sporudur. Koşarak yapılan standart bir oryantiring parkuru “çıkış” noktasının ardından belirli sırada ziyaret edilmesi zorunlu “hedef noktaları” ve bu noktaların belirlenmesi için “kontrol aygıtı” ve “varış” noktasından oluşur. Amaç yarışmaya başladıktan sonra hedef noktalarını belirlenen sırada dolaşarak en kısa zamanda varış noktasına ulaşmaktır. Yarışmacı belirlenmiş, işaretlenmiş bir parkur olmadığı için arazide bir noktadan diğer noktaya tamamen kendi karar verdiği bir rotayı izleyerek gider. Oryantiring sporu; yön bulma, harita & kroki okuma ve bilgi yorumlama gibi kavramsal faydalarının yanı sıra fiziki kondisyonu da geliştirir. Oryantiring ayrıca bireysel özelliklerin ve sosyal özelliklerin gelişmesini de sağlamaktadır.