Almanya’daki gurbetçiler futbola damga vuruyor

Almanya’da yetişen Türk oyuncular giderek artıyor. Her sene yeni yıldızlar çıkıyor, hem Türkiye hem Almanya bu isimleri almak için kapışıyor. Sadece Bundesliga 1 ve 2’de toplam 29 Türk forma giyiyor. Ülkemizde ise 44 gurbetçi futbolcu oynuyor.

Türkler, 31 Ekim 1961’de imzalanan Türk İşgücü Anlaşması ile Almanya’ya ilk olarak 2 bin 500 kişi ile göç etti. Sonrasında bu insanlar paralarını biriktirdi, iş sahibi oldu ve çoğaldı. Bugün ülke sınırları içerisinde 2 milyon 700 bin Türk bulunuyor. Ülkelerinden uzakta yetişen bu Türkler, Alman sistemi içinde büyüyor. İçinde bulunduğumuz bu durumdan da spor faydalanıyor. Türk aileler, çocuklarını ilk olarak futbol altyapılarına gönderiyor ve ‘zengin olma’ hayaliyle yaşıyor. Böylece birçok yetenekli oyuncu da Türkiye adına yarışma fırsatı bulunuyor.

17-01/02/untitled-1-1483325276.jpgİlk zamanlar oldukça az olsa da son senelerde Almanya’daki Türk oyuncular giderek arttı. Her sene yeni yıldızlar çıkıyor, hem Türkiye hem Almanya bu isimleri almak için kapışıyor. Sadece Bundesliga 1 ve 2’de toplam 29 Türk forma giyiyor. Çoğu genç. Üstelik sadece üst ligdeki oyuncuların toplam değeri 70,325 milyon euroyu buluyor. Bu değerin, Süper Lig’deki 3 büyükler hariç tüm takımlardan fazla olması dikkat çekiyor. Ülkemizdeki durum ise daha farklı. Tüm takımlarımızda gurbetçi var. Sayı, tam tamına 44 futbolcu.

U19 Milliler’de de 6 ‘Almancı’ oyuncu yer alıyor. Yaş grubu düştükçe, bu sayı da azalıyor. Sonuç olarak Almanya yetiştiriyor, biz ekmeğini yiyoruz! Ancak bazı oyuncular hariç… Mesut Özil, İlkay Gündoğan ve Emre Can, ülkemizi tercih etmeyen ve yurt dışına açılan en önemli oyuncular. İşte yapılan tüm araştırmanın detayları…

Almanya\'daki gurbetçiler futbola damga vuruyor

TÜRKİYE’Yİ SEÇTİM SIRTLARINI DÖNDÜLER

Almanya’da yetişen Türk oyunculardan olan Bursasporlu Deniz Yılmaz,  “Bana ‘Almanya Milli Takımı’nı seçersen forma veririz’ dediler, Türkiye’yi seçtiğim için bedelini ödettiler” diye konuştu.

Bursaspor’da forma giyen Deniz Yılmaz, Süper Lig’deki 44 gurbetçi futbolcudan sadece birisi. Bayern Münih’te de forma giyen Yılmaz, Four Four Two dergisine verdiği bir röportajda Almanya günlerinden samimiyetle bahsetmişti. Başarılı oyuncu, Münih’in altyapısına Milli Takım’a seçildikten sonra gittiğini belirtti. “Almanya Milli Takımı’ndan teklif almış mıydın?” sorusuna ise Yılmaz şu cevabı verdi: U-15 için istemişlerdi. Türkiye’den teklif gelmemişti ama babam ısrarla birilerine ulaşıp Almanya’nın beni istediğini söyledi. Sonunda Türkiye’den de teklif geldi ve Türkiye’yi seçtim. Bayern Münih de beni orada gördükten sonra istedi. Ben de kabul ettim.”

MÜLLER’İ ALDILAR!

Yılmaz, Bayern Mürih’in kendisine Almanya’yı seçmesi için de yoğun ısrarda bulunduğunu ifade etti. Tecrübeli futbolcu, “Kulübüm Alman Milli Takımı’nı seçmem için ısrar ediyordu. ‘Bizi seçersen kulüpte de daha hızlı yükselirsin’ dediler. Tabii gizli kapaklı” ifadesini kullandı. Yılmaz, sonra ise Hami Mandıralı’nın ısrarlarıyla Türk Milli Takımı’nda oynadığını belirtti. Yaşananlar ile ilgili de şunları dedi: “Almanya’ya gittiğimde herkes bana sırtını dönmüştü! Benim atacağım imzayı Thomas Müller’e attırdılar. David Alaba, Diego Contento gibi isimlerin önündeyken çok arkasında kaldım; herkes bir yerlere geldi, ben Türkiye’den de teklif almadım.”

MESUT, İLKAY VE EMRE ÖNCÜ OLDU

Tüm bu oyuncular Almanya’da yetişen oyuncular arasında kariyerini büyük seviyelere ulaştıranlar da oldu. Bunlardan en çok bilinenleri de Almanya Milli Takımı’nı tercih etti. Yeteneğiyle ilk çıktığı zamanlarda taraftarları kendisine mest eden Mesut Özil, Arsenal’in yolunu tuttu ve dünyanın sayılı oyuncuları arasında yer aldı. Borussia Dortmund’daki kaliteli futbolunun ardından sezon başında Pep Guardiola yönetimindeki Manchester City’e giden İlkay Gündoğan da Mesut gibi Almanya fabrikasının ürünü. Stoperden forvete her mevkiide oynama özelliği ile tanınan Emre Can da fabrikanın en iyi kariyere sahip futbolcularından biri haline geldi.

MİKDAT KARAALİOĞLU: TÜRKLER FUTBOLLA YAŞIYOR

Hami Mandıralı FC Schalke 04’de 1998-99 sezonunda oynadığı 22 maçta gittiği her kentte, binlerce Türk izleyicisi de maçları izliyordu. Ellerinde Türk bayrakları ile Hami Mandıralı’ya destek veren Türk izleyiciler ulaşılması hemen hemen imkansız bir ligde kendilerinden birisinin oynamasına canlı şahit olmanın ayrıcalığını yaşıyordu. 90 dakika boyunca oyunda kalmayı nerdeyse hiç başaramayan Hami’nin oyunda kalmayı başardığı süre o hafta Almanya’daki Türklerin mutluluk katsayısını da belirliyordu.

FUTBOLDA DAHA RAHATIZ

O yıllarda Bundesliga’da tek tük görünen Türkler bugün nerdeyse her takımda var. An itibarıyla Bundesliga’da 17 Türk oynuyor. Bundesliga’dan başka takımlara giden Türkler belki de bunun iki katı. Genç takımların çoğunda, takımların yarıya yakını Türk gençleri oluşturuyor.  Ulaşılması mümkün olmayan bir hayal bugün hayatın bir gerçeği oldu. Futbol Almanya’da Türklerin muhatapları ile göz hizasında mücadele ettiği tek alan. Eğitimde, iş pazarında sosyal hayatta sürekli dışlandığını düşünen Türkler sadece futbolda mensubu oldukları etnik kökeni izah etmek zorunda kalmıyor. Bilakis bu kendileri için otomatikman bir avantaj oluyor. Eskiden Brezilyalı olmanın otomatik olarak iyi futbolcu olmak anlamına geldiği gibi Türk olmak futbolda artık güven unsuru.

HAYALLERİ SÜPER LİG

Almanya’nın bütün kentlerinde futbol sahalarının kenarlarında herhangi bir Türk şehrinde göreceğiniz ebeveyn manzaralarına şahit olabilirsiniz. On binlerce aile küçük çocukların Bundesliga olmazsa, en azından Süper Lig’de parlak bir gelecek elde etme hayaliyle yaz kış kar demeden saha kenarlarında çocuklarını bekliyor. Futbol Türkler’in kendilerini özgüvenle ifade edebilecekleri yegane alan. Almanya’nın demografik yapısı, Türkiye’nin kaliteli futbolcu açığı ve bir türlü yeterli düzeye gelmeyen alt yapısı nedeniyle daha uzun süre artan şekilde Almanyalı Türkler kendilerini gösterecek.17-01/02/screen-shot-2017-01-02-at-053738.png

Türkiye’ye Bundesliga’dan gelen isimler bu sene azaldı. Bunun nedeni ise geçtiğimiz yıllarda yabancı sınırlaması vardı, kulüpler Türk pasaportları nedeniyle birçok gurbetçi futbolcu tercih ediyordu. Ancak sınırların kalkması ile beraber Almanya’dan alınan genç oyuncular da azaldı.17-01/02/screen-shot-2017-01-02-at-054023.png

ALT YAŞ MİLLİ TAKIMLARDA DENGE VAR

Altyapıda da Türk-Alman futbolcu yarışı sürüyor. Sürekli yapılan tekliflerle oyuncular seçtikleri Milli Takım’ları değiştirebiliyor. Türk Milli Takımı ise Almanya’da yetişen futbolcuları son senelerde yaşları ilerledikçe kadrosuna katabildi. Bu yüzdendir ki düşük yaştaki isimler Alman Milli Takımı’nda oynuyor, orada kalmaları için üst üste teklifler alınıyor. Son olarak Levin Öztunalı da Mesut Özil ve İlkay Gündoğan gibi Almanya’yı seçecek gibi görünüyor.17-01/02/screen-shot-2017-01-02-at-054241.png

2. LİG’DE DE DURUM FARKLI DEĞİL

Almanya’nın en önemli 2. Liginde de birçok Türk oyuncu görev yapıyor, üstelik birçoğu da kiralık ve çok genç. Yarısından fazlası da bu sene yükselişte olan ve büyük takımlara gitmesi muhtemel oyuncular. Özellikle Kaan Ayhan, Fatih Terim yönetimindeki Milli Takım’a kadar yükseldi. Bundesliga 2’de Sandhausen’i  Kenan Koçak yönetirken,  Kaiserslautern’i geçen haftaya kadar Tayfun Korkut çalıştırıyordu. (alperen delibaş- karar)

Önceki İçerikTFF hakeminden skandal paylaşım: ‘Noldu noel babanız hep hediye getirecek değil ya.’
Sonraki İçerikLig TV’den yeni yıla fırtına gibi başlangıç! Bir haftada 56 maç yayını yapacak…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz