Analiz gazetesi yazarı Fatih Kuşçu, Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nı yazdı:
Katar futbola ne katar?
Ne kadar tartışılsa da, ne kadar tepki duyulsa da, güç kazandı ve Katar’da Dünya Kupası Finalleri, Kasım ayında başladı. Muhtemelen tarihin en düşük reytingli açılış maçına rağmen, futbol bir kez daha dünyayı kapladı.
Yiğiter Uluğ’un Simon Kuper’in kitabına isim olan ‘Futbol asla sadece futbol değildir’ sözü, bir kez daha Atilla Gökçe’nin Mehmet Ayan’la senelerce Lig Radyo’dan haykırdığı isimle buluştu; ‘Futbol Hayattır’.
Organizasyon, Arap kültürü, uzaklık, ters mevsim vs tartışmalar geride kaldı. Futbolun büyüsü, o unsurları ezdi.
Messi’li Arjantin ilk maçını 2-1 kaybetti. Kazanan Suudi Arabistan olunca, şaşkınlık çok daha büyüdü. Maçın ertesi günü Suudi Arabistan’da tüm devlet daireleri, tüm okullar ve hatta özel sektör çalışanları için resmi tatil ilan edildi.
Bir başka çarpıcı gelişme Christiano Ronaldo’nun gündemiyle yaşandı. Yeniden döndüğü Manchester United için bir dizi eleştiriyi dile getirdiği röportaj başını ağrıttı. Ronaldo ve Messi, dünya kupasında başarılarıyla gündem olamadılar henüz. Hele İngiliz kulübü, tek taraflı fesih kararı ile Ronaldo’yu kovduğunu açıklayınca yeni takımı için bahisler de açıldı.
Kupa, açılış törenindeki kılıçlı gösteriden, ilk maçta tribünü terk eden evsahibi taraflara dek, olumsuzluklar ile başlamıştı. Ama yadsınamayacak güzellikler de var; en başında da maç yayınları. Yayınlar çok başarılı, kamera açıları, görüntü kalitesi, planlar, yönetmen becerisi ve tribün işlerinin sunumu şahane.
Gerisi, 7 gol atan İspanya’nın, Almanları deviren Japonya’nın ayak sesleriyle geliyor. Kupanın 230 milyar dolara mal olduğu hesaplanıyor. Başlarken tepki çoktu, durduramadı. Futbolun ateşi, Katar’dan daha sıcak oldu.
++++++++
Futbola alternatif enerji
Galatasaray’ı Guiness Rekorlar kitabına sokan güneş panelleri, tüm futbolumuza yayılan bir kaldıraç görevi görebilir. Merhum Başkan Mustafa Cengiz döneminde Enerjisa işbirliği ile gerçekleştirilen yapının kulübe maliyeti sıfırdı. Birinci yılında 450 bin Euro gelir sağlayan güneş panelleri, TFF önderliğinde yeni bir yol oluşturuyor. Cengiz yönetiminin Başkan yardımcısı Yusuf Günay, EPDK kurucu eski başkanı sıfatıyla, enerji piyasasının en saygın isimlerinden biridir. Günay, şu sıralarda da TFF Başkan vekili görevinde. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin Gaziantep’te verdiği müjdeli haberde, Günay’ın da payı büyük. Büyükekşi, kulüplerin mali darboğazına değindi ve yenilenebilir enerji ile çok önemli katkı sağlayacaklarını açıkladı. Başkanın açıkladığı projeye göre, Aksaray/Niğde çevresinde, 600-800 dönümlük bir arazi üzerinde 50 megawatlık GES (Güneş Enerjisi Santrali) kurulacak. Her bir kulüp, kendine düşen pay için, ihaleye çıkıp kurulumunu gerçekleştirecek ve pay sahibi olacak. Yer, henüz belli değil; yüklenici, henüz belli değil; ne zaman biteceği henüz belli değil. Ama ortada bir kararlılık ve yüksek potansiyel fayda var.