‘Ronaldo ilk geldiğinde çelimsiz bir futbolcuydu’

Manchester United Vakfı’nın CEO’su John Shiels, her zaman genç futbolcuları alarak risk aldığını ve bunun en büyük örneğinin ise Ronaldo olduğunu söyledi.
Aon’un Türkiye’deki 20. yılını kutlamak üzere başlattığı ‘Risk Ustaları’ tecrübe paylaşım platformunun ilk projesi “Risk’li Sohbetler” Soho House’de düzenlendi. Risk’li Sohbetler’in ilk konukları Manchester United Vakfı’nın CEO’su John Shiels ve Manchester United’ın eski oyuncularından Quinton Fortune oldu.

Açılış konuşmasını yapan Aon Türkiye Eş Ceo’su Ferhan Özay, “Projemizin ilk Risk’li Sohbetler etkinliğinde 6 yıldır ana sponsorluğunu da yaptığımız dünyanın bir numaralı futbol kulüplerinden Manchester United’dan misafirler ağırladığımız için çok mutluyuz” dedi.

Aon Türkiye Eş Ceo’su Selda Oknas ise, “Risk Ustaları” projesinin önemine dikkat çekerek, “Risk Ustaları, Aon’un sadece müşterilerine hizmet vermek ve ortaya koyduğu değere karşılık kazanç elde etmek için değil, her ülke için o ülkedeki topluma da kendi kararınca bir şeyler katmak istemesinin bir izdüşümü aslında” diye konuştu.

SHIELS: “BÜYÜK RİSKLER ALARAK BÜYÜK HEDEFLERE ULAŞTIK”
Manchester United’ın her zaman dünyanın en büyük kulübü olmaya çalıştığını belirten Manchester United Vakfı’nın CEO’su John Shiels, “Biz Manchester United olarak hem sahada hem de saha dışında en büyük olabilmek için elimizden geleni yapıyoruz ve bunun için bütün riskleri aldık. Büyük riskler alarak büyük hedeflere ulaştık. Bunun için gençlere her zaman şans verdik. Tabi bu riskli bir iş. Bunu her zaman aldık” dedi.
Manchester’ın İstanbul’dan küçük bir şehir olduğunu vurgulayan Shiels, “Tabi burası gibi bizim de gençler ile bazı sorunlarımız var. Biz kulüp olarak şehrin en girilmeyecek yerlerine girerek umutları olmayan gençlere umut vermeye çalışıyoruz. Tabi bu riskli ve can güvenliği yok. Ama biz onlara güven aşılayarak bu güvenci kazandırdık. Şimdi o gençlerle beraber çalışmaya başladık. Bundan da memnunuz” diye konuştu.

“ANTHONY MARTIAL RİSKLİ BİR TRANSFERDİ”
Sezon başında riskli transferler yaptıklarını belirten Shiels, “Anthony Martial riskli bir transferdi. Çünkü 19 yaşında genç bir futbolcu. Avrupa’da birçok takımın Anthony’yi takip ettiğini biliyorduk. Genç bir oyuncuya bu kadar büyük paralar vermek sorumluluk ister. Şimdi Anthony Martial hemen uyum sağladı ve performansı umut verici. Zamanında bu futbolcu gibi birçok futbolcuyu takımımıza kazandırdık. Anthony Martial’ın dünya yıldızı olabilmesi için daha zaman var. Örnek vermek gerekirse Rooney ve Ronaldo gibi futbolcular. Bu iki futbolcu takıma geldiği zaman 19 yaşlarındaydılar. Ve zamana ihtiyaçları vardı. Koçumuz Alex de bunlara zaman vererek kazandırdı. Özellikle Alex’in, Ronaldo üzerinde birçok emeği vardır. Onunla yakından ilgilendi. Şimdi bir dünya yıldızı” ifadelerini kullandı.

İngiltere’de Manchester United taraftarlarının yaşattığı riskler hakkında ise Shiels, “Şimdi İngiltere’de taraftarların yaşattığı bazı olaylar var tabii ki. Tabi kalabalık bir ortamda tutkulu insanları tutmak zor oluyor. Özellikle gençlerin bulunduğu kulüplerde ise bu iş biraz daha zor oluyor. Biz de bunun önemlerini almaya çalışıyoruz. Bunun için maç sırasında her 15 dakikada maç ile ilgili etkinlikler düzenliyoruz ve onların görüşlerini alıyoruz. Özellikle arada bulunan kızgın insanları kontrol etmek zor oluyor. Biz de şimdi Amerika’da olduğu gibi maçlardan önce eğlenceler ve partiler düzenlemeye başladık ve taraftarın maçlarda eğlenmesini planlıyoruz” açıklamasını yaptı.

“BİZİM DE GENİŞ BİR SCOUT EKİBİMİZ VAR”
Shiels, “Dünyanın birçok büyük kulübünde olduğu gibi bizim de geniş bir scout ekibimiz var. Dünyanın her yerinde bizim de ekiplerimiz var ve bunlar yetenekli genç oyunculara bakıyorlar. Türkiye de dahil olmak üzere 250 kişilik bir ekibimiz var” diyerek sözlerini tamamladı.

FORTUNE: “14 YAŞINDA İNGİLTERE’YE GELEREK HAYATIMDA ÖNEMLİ BİR KARAR ALDIM”
Manchester United’ın eski oyuncularından Quinton Fortune, 14 yaşında İngiltere’ye gelerek hayatında önemli bir karar aldığını belirterek, “Bana 14 yaşında ‘İngiltere’ye gideceksin, orada futbol oynayacaksın’ dediklerinde çok heyecanlandım. Bu benim için heyecan vericiydi ve bir o kadar da riskliydi. Afrika’da risk almak bir inanç gibiydi. Ben de bu inanca uyarak yoluma devam ettim” dedi.
Futbol oynarken birçok riskler aldıklarını belirten Quinton, “Maç sırasında bir risk alıyorsunuz. Maç oynadıkça deneyim kazanıyorsunuz ve deneyimle bu riskler azalıyor. Bir futbolcu için en önemli olan sürekli oynamasıdır. Futbolcu oynayarak deneyim kazanır ve risk alma oranı düşer” diye konuştu.

“RONALDO’NUN HER ZAMAN ALEX FERGUSON’A TEŞEKKÜR ETMESİ GEREKİYOR”
Arjantinli yıldız Messi’nin ilk futbola başladığında çok zorluklar çektiğini hatırlatan Quinton, “Büyüme hormonları sayesinde kendini geliştirdi. Tabi bu arada kulübü ona sabır gösterdi. Bunun bir örneğini de bizim kulüpte yaşadık. Ronaldo ilk geldiği zaman çelimsiz ve genç bir futbolcuydu. Alex Ferguson ona sabır gösterdi ve onunla ilgilendi. Onunla her zaman bire bir ilgilendi. Ronaldo’ya kişisel özgürlük tanıdı. Ronaldo’nun her zaman Alex Ferguson’a teşekkür etmesi gerekiyor” dedi.

—————————————

“Futbolcularımız istediğiniz her şeye sahipler ama…”

Manchester United’ın gücünü hayır işlerinde kullanan John Shiels, şimdiki gençlerin para ve şöhrete çok çabuk ulaşmak istediklerini anlatarak “Biz o gençlere bizim futbolcularımız sizin istediğiniz her şeye sahip diyoruz. Fakat bunları elde etmek kolay değil” diyor

Manchester United dünyanın en büyük futbol kulüplerinden biri. Bu unvan sadece kaldırdığı kupalarla ilgili değil, dünya üzerinde kaç milyon taraftara sahip olduğuyla da ilgili… Ve Manchester United’ın 100 milyonlarca taraftarı var. Bu gücünü de Manchester United Vakfı üzerinden gençlere yatırım yapmak için kullanıyor. Kulübün sponsoru Aon’un düzenlediği “Riskli Sohbetler” etkinliği çerçevesinde Manchester United Vakfı Başkanı John Shiels geçtiğimiz hafta İstanbul’daydı. Biz de kendisiyle hem vakfın amaçlarını konuştuk hem de Manchester United’ın başarısının sırrını…

-Bize Manchester United Vakfı’ndan bahsedebilir misiniz? Vakfın amacı nedir?

Vakıf, Manchester United Futbol Kulübü’nün yardım kuruluşu. İlk önce sadece Manchester’da faaliyet gösteriyordu. Şimdi tüm dünyayı kapsayacak bir model oluşturmaya çalışıyoruz. Bir eğitim, gençlik vakfıyız. Daha çok Manchester’ın sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı bölgelerine odaklanıyoruz. Çünkü Manchester, Roma gibi, İstanbul gibi, Sidney gibi bir şehir olabilir. Biz buna inanıyoruz. Şehrin merkezindeki büyük iş merkezlerinin çevresinde çok büyük bir yoksulluk var. Bu yoksullukla mücadele edenler de genç insanlar. Biz yoksulluk döngüsünü kırmak istiyoruz. Özet olarak vakfımız bu yoksul bölgelere giderek şimdiye kadar destek görmemiş, sistemden kopuk çocuklar için çalışıyor. Bunu da Manchester United Futbol Kulübü ve futbolla birlikte başarıyoruz. Onlara yetenekler kazandırıyoruz ki zamanı geldiğinde bu yeteneklerini paraya dönüştürsünler. Bir kere para kazanmaya başladıklarında hayatları değişiyor.

“Yanlış zamanda, yanlış evde doğmak suç değil”

-Genç insanlardan kastınız nedir? Vakfın odaklandığı bir yaş aralığı var mı?

5-18 yaş arasındaki çocuk ve gençlerin hepsi… Biz bu yaştaki çocukları yoksulluk kıskacından çıkarabileceğimize inanıyoruz. Ve bir çocuğu bu kıskaçtan kurtardığımız zaman onlar büyüyüp anne-baba olduklarında tüm aile fotoğrafları değişecektir. Asıl amacımız bu gençlerin hayatlarındaki en destekleyici yetişkin olmak. Hayatlarındaki bu büyük boşluğu doldurmak istiyoruz. Onların ailelerine kimse yardım etmemiş çünkü. Yanlış zamanda, yanlış evde doğmak bu çocukların suçu olamaz.

-Tüm sosyal medya hesaplarınızda kendinizi “Manchester United’ın gücünü kullanarak genç insanlara yeni fırsatlar yaratma konusunda tutkulu” diye tanımlamışsınız… Bu genç insanlar için Manchester United’ın anlamı nedir?

Manchester’daki hatta tüm dünyadaki çocuklar her şeyi bildiklerini düşünüyor. Yetişkinlerle anlaşamıyor, çabucak çok zengin olmak istiyor, şan-şöhret arzuluyorlar. Biz ne yapıyoruz? Biz bu genç insanlara “Bizim futbolcularımız sizin istediğiniz her şeye sahip” diyoruz: “Fakat bunlara elde etmek sandığınız kadar kolay değil.” Ne demek istediğimizi anlıyorlar. Futbolcular fedakarlık yaptı, kendilerini disipline sokturlar. Risk almaları gereken zamanı biliyorlardı. Doğru kararları verdiler çünkü doğru insanlarla birliktelerdi. Arkadaşlıklarınız başarıya giden yolda önemli bir anahtardır. Çocuklara doğruları söyleyecek biri lazım. “Pazartesi sınavın varsa hafta sonu dışarı çıkamazsın” diyecek biri. Ronaldo’yu, Beckham’ı, Rooney’i örnek veriyoruz bu çocuklara. Çünkü dünyanın en iyi futbolcuları olsalar da antrenmanları bittikten sonra sahada kalıp ekstra çalışmalar yaparlardı. Hayallerinize ulaşmak için seçimler yapmalısınız. Bu seçimler de hiçbir zaman kolay yol olmaz.

-Biraz da kulübü sormak istiyorum. Tüm dünyadaki gençleri bu kadar etkileyen kulübün gücünün kaynağı nedir? Nasıl başardı bunu Manchester United?

Bunu başarmak çok uzun zaman aldı. Bence Manchester United’ın bu kadar taraftar toplamasının birkaç nedeni var. Manchester United’ın gençlere çok inanan bir teknik direktörü vardı: Matt Busby. Her zaman gençlere şans verdi. Gençlerin Avrupa sahnesinde mücadele etmesine olanak sağladı. Manchster United maçlarını izlemeye gelenler çok çalışan işçilerdi. Bizim kulübümüzde hep şu felsefe oldu: “Eğer bu insanlar bilet parasını ödüyorsa sahaya çıkıp en iyisini yapmalıyız.” Sir Alex Ferguson da buna inandı. O da gençlere ve yaratıcılığa inandı. Ayrıca Ferguson’ın görev yaptığı yıllarda bir iletişim devrimi yaşandı. Maçlarımız dünyanın her yerinden canlı yayımlanıyordu ve takım her kupayı kazanıyordu. Gençler kazananları sever. Bu sadece bir sezon şampiyon olmakla ilgili değil. 20 senede 13 şampiyonluk kazanmakla ilgili… Bu uzun bir yolculuk. Ve bu yolculuk bugün başlıyor. Tabii ki para da önemli bir faktör başarı söz konusu olunca. Fakat para mirası ve tarihi satın alamaz.

“Kalıcı olmak için gençlere yatırım yapmak gerekir”

-Kulüp yönetiminde nasıl bir felsefe var; her zaman gençlere yatırım yapmak üzerine mi kurulu planlarınız?

Günlük başarılar parayla satın alınabilir. Kalıcı olmak için gençlere yatırım yapmak gerekir. Biz dünyanın en iyi kulübü olmak için çalışıyoruz. Hep bunun için çalıştık. Sadece futbolcularla olmaz bu. Temizlik işçilerimiz en iyisi olmak için çalışıyor, valelerimiz en iyi olmak için çalışıyor. Vakfımız için de bu geçerli. Bobby Charlton’u tanıyorsunuzdur, kulübün yöneticilerinden… Ben uzun yıllardır onunla beraber çalışıyorum. Yıllık raporlarımı ona sunuyorum. Karıştırıyor, okuyor ve sonunda sadece bana şunu söylüyor. “Biz en iyisi olmalıyız.” Bunu başarmak benim görevim.

-Türk futbolunun üç büyüklerinin iyi bir geçmişi ve mirası var. Fakat Avrupa başarıları çok az. Siz futbol takımlarımız hakkında ne düşünüyorsunuz?

Futbol dünyası anında sonuç bekliyor. Fakat bu mümkün değil, zaman lazım. Yeni kurulan takımların, yeni hocaların zamana ihtiyacı var. Doğru koça sahip olduğunuzu düşünüyorsanız her kötü sonuçta onu sorgulamamalısınız. Bu bir risk ama o riski almanız lazım başarılı olmak için. Sir Alex Ferguson da ilk geldiği zaman “Beş seneye ihtiyacım var” demişti.

“Riskten korkan başarılı olamaz”

-İstanbul’a risk hakkında konuşmak için geldiniz. Neler anlatacaksınız?

Manchester United ve Aon çok iyi bir işbirliği içinde. İyi bir takım ya da bizim gibi en iyisi olmaya çalışan bir futbol takımıysanız riskler almanız gerekiyor. Aon bu konuda devreye giriyor. Hangi riskler alınabilir, hangileri alınmamalı… Maalesef bu dünyada hepimiz risk altındayız. Hastalanacak mıyız, kaza mı geçireceğiz bilemeyiz. Fakat bir iş yönetiyorsanız aldığınız riski de yönetebilmelisiniz. Riskten ya da başarısızlıktan korkuyorsanız başarılı olamazsınız. Risk almalısınız. Ama aptalca riskler değil, hesaplanmış riskler. Bizi başarıya götüren aldığımız risklerdir. (milliyet pazar)

Önceki İçerikYeni Yüzyıl’dan flaş transfer! Deniz Çoban hakem eleştirmeni oldu…
Sonraki İçerikŞahika Encümen, ölümden döndüğü anı anlattı: Şehitlerimiz için daldım. Yine dalacağım. O 100 metreye Türkiye’nin adı yazılacak!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz