Fair Play Komisyonu Üyesi Melih Esen Cengiz’den bir muhacir öyküsü…

Karadağ’da Ölümden Kaçan Sağır ve Dilsiz Küçük Bir Kızın Öyküsü: Tiraje

Bir Osmanlı Yazı, Terk Edilmiş Manalar Cenneti, Kudüs’ün Güvercinleri, Marlene’in Yetimi ve Paylaşılamayan Cinayet kitaplarının ardından geçtiğimiz yıl yayımlanan Bir Kadın Bir Cinayet isimli romanıyla dikkat çeken Melih Esen Cengiz’in kaleminden Tiraje Altın Kitaplar etiketiyleokurlarla buluştuTiraje, 1924 yılında çatışmalarla sarsılan Karadağ’da ölümden kaçanların yolculuğuna katılan sağır ve dilsiz küçük bir kızın, Tiraje’nin hikâyesini anlatıyor.

Yıl 1924. Çatışmalarla sarsılan Karadağ’ın zirvelerinde kaybolmuş, ne yapacağını, nereye gideceğini bilmeyen bir kız çocuğu… Üstelik ne duyabiliyor ne konuşabiliyor. Katliamlardan kaçan bir Boşnak kadını onun elinden tutar ve küçük kız ölümden kaçanların yolculuğuna katılır. Dağları, tepeleri aşıp genç cumhuriyete, Türkiye’ye sığınırlar. İstanbul adalarından birinde onlara bir paşa kucak açar… Ve gizemli, güzel kızı Tiraje… Genç kadın sessiz kızın önündeki engelleri yıkar, ona adını verir ve yaşamaya doyamayacağı bir dünya sunar. Mutlu bir yuvada gözü pekliği ve güzelliğiyle geleceğe umutla bakan küçük Tiraje yıllar geçtikçe kaderin ona kuracağı tuzaklardan habersiz büyür, herkesi peşinden koşturan, hem çok çekici hem de korkusuz bir genç kadın olur…

Dünya, hayatının aşkı Hristo ve doğuracağı bebeklerle önce gülümser Tiraje’ye, açtığı kapıları sonra birer birer kapatır. Siyah beyaz hayatında herkesin Habil olmadığını, Kabil’lerinde yoluna çıkacağını öğrenecektir Kolaşin Vadisi’nin peri kızı Tiraje. Sessiz ve asi bir ruhun öyküsüdür Tiraje’nin öyküsü. Melih Esen Cengiz’den, kendisine kucak açan genç cumhuriyette önüne dikilen bütün duvarları birer kapıya çeviren engelli çok güzel bir kadının tükenmez sevgisine, özlem ve kavgalarına tanık olacağınız bir tutku romanı…

Melih Esen Cengiz, yeni kitabı ile ilgili,Tiraje romanımda 1920’li yıllarda Karadağ’dan Türkiye’ye sığınan engelli bir muhacir çocuğun öyküsünü anlatmaya çabaladım. İkinci dünya harbi… Olgunlaşmakta zorlanan bir Cumhuriyet…Bozulan huzurlar ve her daim var olmuş iblisler… Siyah beyaz hayatında herkesin Habil olmadığını, Kabil’lerin de yolunu gözlediklerini öğrenir Kolaşin Vadisinin peri kızı Tiraje. Temiz kalpli genç bir kadının bütün içtenliğiyle insanları duymaya çalışırken dünyanın da onu duymasını ümit etmesinin hüzünlü öyküsü,” yorumunda bulunuyor.

Sayfa Sayısı: 544

Satış Fiyatı: 75.00 TL

Dağıtım Tarihi: 07.03.2022

Tür: Edebiyat – Roman

MELİH ESEN CENGİZ HAKKINDA

Melih Esen Cengiz, 1954 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğu Gönen’de geçti. Darüşşafaka Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde iktisat, ABD’nin New York eyaletindeki Syracuse Üniversitesi’nde işletme öğrenimi gördü. Uzun yıllar özel sektörde yönetici olarak çalıştı. 1992 yılında 1907 Fenerbahçe Derneği’ni kurdu. 2009 yılında Fenerbahçe’nin ilk yüzyılını anlatan Asr-ı Fener kitabını derledi ve yayıma hazırladı. 2010 yılında bir televizyonda spor tarihi üzerine programlar hazırladı ve sundu. Yazmaya, üniversite yıllarında Türk Sinematek’inde ve Türk Film Arşivi’nde düzenli olarak izlediği filmlerin etkisiyle senaryolarla başladı. İlk romanı Bir Osmanlı Yazı 2012 yılında Altın Kitaplar tarafından yayımlandı. Bu kitabı yine yayınevimizce yayımlanan Marlene’in Yetimi (2013), Terk Edilmiş Manalar Cenneti (2014), Kudüs’ün Güvercinleri (2016), Paylaşılamayan Cinayet (2018) ve Bir Kadın Bir Cinayet(2021) adlı romanları izledi. Yazarın Bardaki Dante ve Kuşetlide Altı Kişi adlı iki perdelik tiyatro oyunları da bulunmaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Fenerbahçe Spor Kulübü, 1907 Fenerbahçe Derneği ve DarüşşafakaCemiyeti üyesidir.

Önceki İçerikBeşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi’den itiraf: Ekonomik bir yangının içine düştük
Sonraki İçerikEdgar Ie: Trabzonspor beni yarı yolda bıraktı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz