Bisiklet sporunda ilk defa yabancı bir takıma transfer olan milli bisikletçimiz Ahmet Örken, 3 büyüklerin bisiklet sporuna destek olması gerektiğini söyledi: “Altyapımız çok sağlam ancak ülkemizde üst seviye takımlar kurulması gerekiyor.”
Türk sporunun ve bisikletinin altın çocuğu Ahmet Örken, Karar gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu. 53. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda ülkemizi başarıyla temsil eden ve 5. etabı 2. sırada tamamlayan milli sporcu, doğup büyüdüğü Konya’da tesadüf eseri başladığı bisiklet sporunda bugünlere kadar geldiğini söyledi.
* İlk defa yabancı bir kulübe transfer olan Türk sporcusun?
Ülkemizde continental seviyede takımlar var. Dünyada ise continental, pro continental ve pro diye 3 seviyeden oluşuyor. Continental seviye bir takıma imza attım gelecek sene için. İsrail’in Pro Continental takımı Cycling Academy diye geçiyor ama merkezi İspanya’da ve yarışlara oradan gidip geliyorlar.
* Ne zaman onlarla çalışmaya başlayacaksın?
Yıl sonuna kadar Torku Şeker’le sözleşmem devam ediyor. Ocak ayının ilk günü o takıma dahil olmuş olacağım. Avrupa’ya açılmış bir sporcumuz yoktu, takımlar da bizi tanımıyor. Benim yabancı bir takımda ilk defa oynayacak olmam alttan gelecek arkadaşlara da çok büyük örnek olacak.
* Var mı arkadan gelen senin gibi isimler?
Batuhan Özgür de dahil birçok isim var. Bizim bu şampiyonada yarışan bütün sporcularımız çok iyi yerlere gelecek. Ancak bu arkadaşlarım benim öne çıkmamda çok yardımcı oldu. Onlar sayesinde adımı bu kadar duyurabildim.
* Kaç senedir bisiklet sporu yapıyorsun?
Yaklaşık 12-13 yıldır.
* Nasıl başladın?
Böyle bir sporu bilmiyordum, ilk duyduğumda ülkemizde ve dünyada olduğunu. Konya’da büyüdüm ve abimle bir gün gezmeye çıktığımızda, arkadaşı bu sporu yaparken bana tavsiyelerde bulundu ve başladım bende.
* Hangi kulüpte peki?
Çatalhöyük Ümre Belediyespor.
* Aslen nerelisin?
Çok eskilerim Kırım Tatarı.
* Ailende var mı sporcu?
Yok ilk sporcu benim.
* Hedefin, hayalin nedir bu sporda?
Katıldığım takım İtalya Bisiklet Turu (Giro D’Italia)’nda yarışacak. Fransa, İspanya’nın da dahil olduğu 3 büyük turdan bir tanesi. O kadroda yer alabilirsem Türk bisikleti adına bir ilki daha yaşayacağım.
* Kaç kişi arasına girmen gerekiyor?
Takımımız yaklaşık 28 kişi ve onlardan sadece 9 kişi yarışa katılabiliyor. Yeteneğimden dolayı orada podyuma çıkabileceğimi düşünüyorlar. Performansım devam ederse bunu başaracağıma inanıyorum.
* Kaç yaşındasın?
24. Bisiklet sporuna göre ben bu spora yeni başlıyorum diyebilirim.
* Kendinde geliştirmeni gereken özelliklerin neler sence?
Yokuşta biraz daha hız artırmayı planlıyoruz gelecek yıl. Burada gücümü biraz daha saklayabilseydim ve daha dinç gelebilseydim podyumda olabilirdim. Çünkü ülkem bizden podyum bekliyor.
* Örnek aldığın sporcu?
Şimdi emekli oldu ama İsviçreli Fabian Cancellara videolarıyla büyüdüm. Onun tarzını çok seviyorum. Çocukken hep onun videolarını izliyordum.
* Fransa bisiklet turu…
2019’da inşallah orada da yer almak istiyorum.
*Bisiklet sporuna başlamak isteyen çocuklara tavsiyelerin?
Hiçbir zaman umutsuz olmasınlar. Ülkemizde bisiklet sporu gün geçtikçe ileriye gidiyor. Azimle devam ederlerse benden daha iyi seviyelere geleceklerine inanıyorum. Çünkü ülkemizde bisiklet sporuna yönelik çok büyük bir potansiyel var.
*Bisiklet kullanan çok ama sporunu yapan yok?
Onun sebebi de ülkemizde az takım olmasından dolayı. Her ilde en az 2 tane altyapı bisiklet takımı var ama büyüklerde yer alabilecekleri yeterli havuz yani takım yok. Bu yüzden büyüklere geçtiklerinde bırakmak zorunda kalıyorlar. Ülkemizde 3 tane takım var; onların da belli bir limiti var. Torku Şekerspor, Kapadokya Salcano ve Brisaspor var.
*Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi büyük kulüpler yatırım yapsa?
Ciddi manada ilerleme sağlar. Sporcular belli bir seviyeye geldiler. Bizim altyapımız çok sağlam ama ülkemizde üst seviye takımlar kurulması gerekiyor. Ülkemizde bu sporu yapanların hedeflerini daha yukarıya taşıyabilmeleri için. En yukarı çıkabilmek için buna çok ihtiyacımız var. (karar gazetesi – hakan akar)