Hastalar, hasta yakınları ile sağlık çalışanlarına yönelik eğitimlerini dijitale taşıyan Böbrek Nakli Akademisi, Türkiye’deki tüm hastalara ulaşmaya hazırlanıyor. Üç dilde eğitim programları ile tüm dünya hastalarına hizmet vermeyi hedefleyen Akademi, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda web platformunu tanıttı ve “Hayata İz Bırak” kampanyası ile herkesi organ bağışına destek olmaya çağırdı.
Böbrek nakli olmayı bekleyen ve nakil olan hastalara, hasta yakınlarına, diyaliz ünitelerinde görevli sağlık çalışanlarına, nakil öncesi ve sonrası süreçlerin başarısını arttırmak için eğitim vermeyi amaçlayan Böbrek Nakli Akademisi, eğitimlerini online platformlara taşıdı. Akademi, online eğitimleri yürütmek için kurulan bobreknakliakademisi.org sitesinde, Organ Bağışı Haftası için “Hayata İz Bırak” isimli bir kampanya başlattı. Ünlü isimlerin de destek verdiği kampanya, sosyal medyada oldukça ses getirdi. Böbrek Nakli Akademisi Başkanı, Gaziantep Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sacid Çoban, online akademi eğitimlerini, World Academy olarak geliştirmeyi ve ders müfredatlarını üç dilde paylaşarak tüm dünyaya hizmet vermeyi amaçladıklarını bildirdi.
Böbrek nakillerinde canlı verici oranı; %80
Prof. Dr. Sacid Çoban, nakledilen organının iyi korunmaması sonucunda hastaların tekrar diyaliz ve nakil bekleme süreçlerine dönmek durumunda kalabildiklerini belirterek “Böbrek Nakli Akademisi, bu sorunların önüne geçebilmek ve kendi ülke gerçeklerimizi tespit ederek greft yaşam süresini uzatabilmek, çözümler üretip uygulamak için kuruldu.
Amacımız üç dilde eğitimler vererek tüm dünya hastalarına hizmet vermektir.” dedi.
Günümüzde organ nakillerinde en büyük güçlüğün, yeterli organ bağışının olmaması ve organ teminindeki zorluklardan kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Çoban sözlerine, “2019 yılı içinde yapılan böbrek nakillerinin verici kaynağına göre dağılımında canlı verici oranının %80, kadavra verici oranının %20 olduğu görülüyor. Kovid-19 salgını öncesini kapsayan 2019 -2020 döneminde, Gaziantep Üniversitesinde bir yılda toplam 95 böbrek nakli yapıldı ve bunun 19’u (%20) kadavradan nakillerdi. Batı ülkelerinde ise bu oranların tam tersi görülüyor. Türkiye’de de organ bağışı ve kadavradan nakilleri artırmak için çalışıyoruz.” diyerek devam etti.
Akademiyi üç farklı birime ayırdık
Böbrek Nakli Akademisinin, üç farklı birime ayrıldığını anlatan Prof. Dr. Sacid Çoban, “Medikal, cerrahi ve psikososyal olmak üzere üç birimimiz var. Medikal birim olarak böbrek hastalarını her aşamada biz görüyor, hastaya diyaliz seçeneklerini ve nakil seçeneğini sunuyoruz. Cerrahi birimimizde, hastalara ameliyat öncesi hangi tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerini istediğimizi anlatarak bunların yapılma amaçları ile ilgili hastaları ayrıntılı şekilde bilgilendiriyoruz. Aynı zamanda hastalara yapılacak cerrahi işlemlerle ilgili bilgiler vererek kadavradan nakil ve canlı nakil arasındaki farkları anlatıyoruz.” dedi. Prof. Dr. Çoban psikososyal birim ile ilgili olarak ise, ayrı ayrı branşlardan hocalar ile hastalara, aile, iş ve sosyal çevre uyumları konularında destek olmak ve ümit vermek için çalışmalar yapıldığını belirtti. Prof. Dr. Çoban ayrıca hastalara gerekli eğitimlerin verilmesi sayesinde nakil sonrası takılan böbreğin yaşam süresinin çok daha uzun yıllar olmasını ve hastaların sosyal yaşamlarında daha katılımcı ve mutlu olmalarını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Hayata İz Bırak!
Böbrek Nakli Akademisi, Organ Bağışı Haftası’na özel hazırladığı kampanya ile organ bağışının önemine dikkat çekti. bobreknakliakademisi.org web sitesinde yer alan “Hayata İz Bırak” sekmesi üzerinden destek olunabilen kampanyaya Anıl İlter, Sarp Bozkurt, Başak Gümülcinelioğlu ünlü isimler de sosyal medyada yaptıkları paylaşımlarla katıldı.
Akademinin sosyal medya hesapları;
Facebook / Böbrek Nakli Akademisi
https://www.facebook.com/B%C3%B6brek-Nakli-Akademisi-104488284786136/
Twitter / Bobrekakademisi
https://twitter.com/Bobrekakademisi
Instagram / bobrekakademisi
https://www.instagram.com/bobrekakademisi/
Youtube / Böbrek Nakli Akademisi
https://www.youtube.com/channel/UCiN0yq_ZEGvA29aw591s9BQ