Spor tarihçisi Mehmet Yüce, sporseverleri Türk spor tarihinin önemli mekanlarına yolculuğa çıkarıyor. Cumartesi günü gerçekleştirilecek turda, İstanbul’un Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine mührünü vuran, iz bırakan mekanlar gezilecek, hikayeleri anlatılacak:
1001İstanbul – TIT TOPKATOURS
Mehmet Yüce ve Sevil Uzel ile Pera’dan Beşiktaş’a İstanbul’da Sporun Tarihi
Buluşma saat 10:00 Tünel İstiklal Caddesi çıkışı
Anlatanlar: Mehmet Yüce ve Sevil Uzel
0532 343 45 49
Kayıt Formu: https://1001istanbul.com/laravel/public/event/712
Ücret: 70 TL
Spor tarihi üzerine çalışmaları ve eserleri ile tanınan Mehmet Yüce ile Galata’dan başlayıp Pera’dan Beşiktaş’a kadar uzanan bir gezi ile spor tarihimizin derinliklerine doğru yol alıyoruz. Yolumuzun üzerinde spor tarihimiz ile yakından ilgili bir sürü bina, spor kulübü, okul, ev, hatta varolan ya da artık varolmayan stadyumlar ve spor müzeleri gezimizin durakları. Konumuz sadece futbol değil, sporun her dalı. Gezimiz boyunca Mehmet Yüce tüm bu mekanlar hakkında detaylı bilgiler verirken aynı zamanda bir sürü spor dalının ülkemizde ilk olarak nasıl, nerede ve kimler tarafından icra edildiğini anlatacak. Ayrıca spor tarihimizin hiç duyulmadık ilginç olayları da gezimizin konusu, bekleriz.
Güzergah:
1. Club Teutonia (Tünel)
2. 500.Yıl Türk Musevileri Müzesi (Büyük Hendek Caddesi)
3. Goldschimidt Mektebi (Şişhane-Bankalar caddesi)
4. Y.M.C.A. Beyoğlu 2. Binası (Meşrutiyet Caddesi)
5. Y.M.C.A. Beyoğlu 1. Banası ve Club de Constantinople (Meşrutiyet Caddesi)
6. The Levant Herald Gazetesi İdarehanesi (Asmalı Mescid)
7. Ahmed Robenson Evi (Postacılar Sokağı)
8. Tepebaşı Kışlık Tiyatro (Tepebaşı)
9. Galatasaray Lisesi
10. Galatasaray Müzesi
11. Sporting Palace (Emek Sineması)
12. Baker Mağazası (İstiklal Caddesi)
13. Galatasaray Hasnun Galip Binası
14. Beyoğluspor Kulübü (Parmakkapı)
15. Şişli Kulübü (Cihangir)
16. Taksim Meydanı
17. Taksim Stadyumu (İnönü Gezgisi)
18. Talimhane Çayırı
19. İTÜ Spor Salonu (Gümüşsuyu)
20. Dolmabahçe Stadyumu
Mehmet Yüce:
1965 senesinde Samsun’da dünyaya geldi. 1987’de İTÜ Makine Fakültesi’nden mezun oldu. Yurtiçi ve yurtdışında çeşitli firmalarda ve projelerde çalıştı. 1999 senesinden beri futbol tarihi üzerine çalışmalar yapıyor. Türkiye futbol tarihinin 1923 öncesini ele alan Osmanlı Melekleri’ni 2009 senesinde yazmaya başladı. Bir aralık “ara” verdi. Sonra; kitabı tamamlayacağına söz vermiş, bir Kadıköy öğleden sonrası Metin Kurt’a… Sözünde durmuş olacak ki, kitap 2014’te İletişim’den yayımlandı. Bu çalışmanın 1923-1952 dönemini kapsayan ikinci cildi İdmancı Ruhlar: Futbol Tarihimizin Klasik Devreleri 2015’te, 1952-1992 dönemine ait üçüncü cildi Romantik Yürekler: Futbol Tarihimizin Yeni Devreleri 2016’da yine İletişim’den yayımlandı. Halen spor tarihimiz üzerine araştırmalarına devam etmektedir.