SPK, Akın Tekstil’i mercek altına aldı
Borsa İstanbul’da işlem gören Akın Tekstil hakkında, şirket yöneticisi M.K’nın SPK’ya yaptığı ihbar üzerine inceleme başlatıldığı öğrenildi.
Son dönemde bazı şirket patronlarının özel hayatlarıyla gündeme gelip halkın tepkisini çekmesi ile finansal konularda da mercek altına alınmalarının bir benzeri Akın Tekstil’de yaşandı.
İhbara dair detayların yer aldığı ifadelerde, şirketin mallarının piyasa değerinin çok altında satılarak örtülü ve usulsüz kazanç sağlandığı belirtiliyor.
Akın Tekstil hakkında SPK’ya ve Vergi Denetim Kurulu’na şikayette bulunuldu. Suç duyurusunda şirket yöneticileri ve bazı çalışanlar organize ve sistemli bir şekilde hareket ederek halka açık olan şirketi zarara uğratıp “vergi kaçırmak”, “zimmete para geçirmek” ve “usulsüz örtülü kazanç sağlamak” ile suçlanıyor.
Şirketin varlıkları ucuza satılmış gibi gösterildi
İhbar niteliğindeki şikayet dilekçesine göre 1 milyon 200 bin dolar değerindeki tekstil makineleri, 400 bin dolara satılmış gibi gösterilerek resmi fatura kesildiği iddia edildi.
Fakat kalan 800 bin dolar bir şirketin muhasebe bölümünde çalışan biri tarafından nakit olarak alınıp özel bir bankadan kiralanan kasaya konulduğu öne sürülüyor.
Yine suç duyurusu dilekçesinde şirketin, Şişli Halaskargazi caddesindeki 600 bin dolarlık iki dairesinin emlak uzmanlarının raporlarına rağmen sadece 300 bin dolara satıldığı iddia ediliyor.
4 bin adet pantolun satıldı, BIST’e ise ‘fire verdik’ denildi
Şirket tarafından üretilen pantolonlardan 4 bin tanesi de gerçek olmayan tutanaklar tutularak “fire” gibi gösterildi ve kayıtlardan düşüldüğü iddia ediliyor.
Ayrıca gerçek değeri 15 Euro olan pantolonlar üçte bir fiyatına, 3,70 Euro’ya satıldı. Bu şekilde borsaya kote şirket büyük zarara uğratıldı.
Müdürün tekne aldığı iddiası
Yapılan şikayetlerde yer alan en dikkat çekici suçlamalar ise “sebepsiz zenginleştiği” iddia edilen şirket yöneticileri hakkında milyonlarca liralık vurgun yaptıkları iddiaları oldu.
Söz konusu iddiaya göre bu çalışanlar bir beyaz yakalı ya da yöneticinin maaşının yetmeyeceği İtalyan marka lüks kıyafetlerle işe gidip geliyor, yabancı marka lüks araçlara biniyor. Toplam değeri 90 milyon lira olan iki ayrı evleri de var.
Şirketin 50 bin lira maaşlı bir yöneticisinin ise kendine tekne ve jeep aldığı iddia ediliyor.
SPK’ya verilen şikayet tutanağındaki bazı suçlamalar şöyle:
• Şirket yöneticileri çok kısa bir sürede sebepsiz zenginleşmiştir. Kendilerine birçok gayrimenkul ve lüks arabalar satın almışlardır. Şirketin 50 bin lira maaş alan müdürü de kendine tekne ve jip almıştır.
• Şirkette yaklaşık 400 kişi çalışmaktadır. Bunların 30’u ‘beyaz yakalı’ yönetici statüsündedir.
• Şirketteki somut yolsuzluklardan biri şirketin ikinci el makinelerinin satışına dairdir. 1 milyon 200 bin dolar değerindeki makineler sadece 400 bin dolara satılmış gibi faturalandırılmış ve kalan 800 bin dolar bir muhasebe çalışanı tarafından elden nakit alınmıştır. Bu para da özel bir bankada kiralanan bir kasaya konulmuştur.
• Şirketin Şişli Halaskargazi caddesindeki iki dairesi toplam 300 bin dolara satılmıştır. Ancak eksperlerin buraya biçtiği değer 600 bin dolardır. Buna rağmen satış asıl değerinden düşük yapılmış ve şirket bu yolla zarara uğratılarak menfaat temin edilmiştir.
• Şirket stoklarındaki 4 bin pantolona sahte tutanak tutularak ‘fire’ gibi gösterilmiş ve kayıtlardan çıkarılmıştır. Tanesi 15 dolara satılan şirket üretimi pantolonlar sadece 3,70 dolara satılmış ve şirket bu şekilde de büyük zarara uğratılmıştır.
• Benzer birçok usulsüzlük de yine yukarıda ismi geçen şahıslar tarafından yapılmış ve yapılmaya da devam etmektedir. Etkili ve detaylı bir soruşturma bütün gerçekleri ortaya çıkaracak ve küçük yatırımcı daha fazla zarara uğratılmadan hakları korunacaktır. SPK, yapılan şikayet üzerine iddiaları incelemeye almış ve bu inceleme için üç SPK uzmanı görevlendirilmiştir.