İzmir merkezli İlkses Gazetesi, TFF başkan adaylığını açıklayan Sebahattin Devecioğlu ile röportaj yaptı. Hüseyin Demir imzalı röportaj şöyle:

Cumhuriyetin 100. yılında 100. yaşına girecek olan Türk futboluna yeni bir misyon ve vizyon kazandırmak için yola çıkan Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkan Adayı olarak 22 Haziran’da seçimlerde rakip adaylarıyla yarışacak. Başkan seçildiği takdirde Devecioğlu, Türkiye Futbol Federasyonunun ilk profesör unvanlı başkanı olacak. TFF başkanlık seçiminden önce gazetemize konuşan başkan adayı Sebahattin Devecioğlu Türk futbolunun değişimi ve dönüşümü için önemli açıklamalarda bulundu.

📌Türk futboluna yeni bir misyon ve vizyon katmak için yola çıktınız. Neden başkan olmak istediniz?
👉Ankara Gazi Üniversitesinde Beden Eğitim Spor Yüksekokulunda lisans eğitimimi tamamladım. Son sınıfta futbolda ihtisaslaşma eğitimini aldım. Beden Eğitimi okuduktan sonra bu alanda kendimi geliştirdim. Yüksek lisans ve doktora eğitimimi bitirip akademik kariyerimde ilerledim. “Spor Yönetiminde Özerkliğin Ekonomik Boyutu TFF Örneği” adlı çalışmamda federasyon yapısını inceledim. Fırat Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde, Spor Yöneticiliği bölümünde “spor ekonomisi” ve “spor pazarlaması” alanında çalışmalarıma devam ediyorum. Belirli bir dönem Elazığspor’da yöneticilik ve başkanlık görevini üstlendim. Gençlik ve Spor Bakanlığında Eğitim ve Bilim kurulu üyesiyim. Aynı zamanda Avrupa’da Sporda İnovasyon Türkiye temsilcisiyim. Bununla birlikte çeşitli kitaplar ve projelerle spor bilimlerine farklı perspektifte kaktı sağladım. Türkiye’de futbolun iyi yönetilmesi için adaylığımı açıklama kararı aldım.

📌Türk futbolunun marka değerini artırmak için hedeflerinizden ve projelerinizden bahseder misiniz?
👉Futbolla ilgili bir değişim ve dönüşüme ihtiyacımız var. Türkiye Futbol Federasyonunun temel sorunlarını 5 başlıkta tamamladık: Yasal düzenleme, TFF’nin kurumsal yapısı, yönetimsel yapı, ekonomik ve finansal problemler, yönetim ve organizasyon…Türk futbolunun en çok tartışılan problemlerinden ekonomik problemlerin ve yönetimsel sorunların çözümü için bir ekosistemden bahsediyoruz. Bu ekosistemde; tüm paydaşların, futbolda dair bütün kurum ve kuruluşları bir araya gelerek Türk futbolunu en verimli, en kaliteli, en iyi yapıya kavuşturmak istiyoruz. Futbolla ilgili platform oluşturarak ortak akıl ile yöneteceğiz.

📌Türk Futbolunu borç batağından kurtarmaya yönelik söylemlerde bulundunuz. Size göre futbol kulüplerinin şirketleşme modeli bizim ülkemizde nasıl olur?
👉FIFA VE UEFA’yı uzun yıllardır takip ediyorum. Avrupa’nın en güçlü liglerine baktığımızda İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa liglerin hem kurumsal hem de organizasyon olarak modelleri var. Türkiye’deki futbol kulüplerinin en büyük problemi ekonomik problemler… Şu an 4 büyük kulüplerin devasa borçlarını ve diğer takımların borçlarını kurtarmaya yönelik çalışmalarımız var. Tabi bu sorunların çözülmesi için ilk önce TFF’nin kendisini iyi yönetmesi lazım ki diğer kulüplere de faydası olsun… Süper Lig ve profesyonel alt ligleri şirketleştirmek istiyoruz. Şirketleşme; ligin gelirlerinden yayın geliri, sponsorluk, ürün gelirleri, faaliyet gelirlerinin eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlayacağız. TFF’nin öncülüğünde Süper Lig A.Ş oluşacak, kulüplerde şirket içerisinde ye alacak. Buna benzer örnekler La Liga’da Premier Lig’de var bizde bunu göre yasal düzenleme yapacağız. UEFA’nın ve FIFA’nın desteğiyle ligimizi şirket organizasyonunda yöneteceğiz. Böylelikle kulüpler kendi gelir kaynaklarını yaratarak borç batağından kurtulmuş olacak. Şirketleşen ligin marka değeri artacak, reklam ve sponsorlukta gelir kaynakları artacak ve uluslararası fon ve kredilerden destek alabilecek.

📌Başkan seçildiğinizde altyapı ile ilgili ne gibi çalışmalarınız olacak? Düşüncelerinizi merak ediyoruz?
👉Altyapı problemi uzun yıllardır tartışılıyor, burada bir sistemsizlik var. Federasyon- kulüplerle çalışmıyor. TFF her zaman kulüpleri kendi haline bırakıyor, kulüpler paydaşları ile hareket etmiyor. Bizim kısa, orta ve uzun vadede altyapı ile ilgili önemli projelerimiz var. Futbolun kaynaklarıyla ilgili okullar, üniversiteler ortak hareket ettiğinde daha farklı sonuçlar çıkacak. Federasyon olarak paydaşlarla birlikte günü kurtarmaya yönelik kalıcı uzun vadeli çözümler üreteceğiz. Üniversiteler arası ortak protokolle birlikte profesyonel futbol ligi kurmak istiyoruz. Amerika’daki basketbol ligi NCAA gibi bir model ortaya çıkaracağız.

📌Spor Endüstrisi dijitalleşme ile değişiyor. Sporda dijitalleşmeye yönelik projeleriniz var mı?
👉Avrupa’da olan akıllı stadyumlar 7/24 açık bulunuyor. Bu statlarda; restoran, cafe etkinlik ve organizasyon faaliyetleri sürekli açık olacak. Yeni yapılan stadyumlarda bilgi iletişim teknolojisinin kullanımıyla taraftar kontrollü bir sistem var. Futbolu izleyenler maç etkinliğinde interaktif bir ortam yaratıyor. Taraftar kontrollü bu sistem uzun yıllardır tartışılıyor. Artık futbolda gol ve ofsayt gibi kritik kararlarda taraftarın da karar mekanizmasında etkisi olabilir. Taraftar katılımlı maç organizasyonlarında taraftarların fikirlerine ve düşüncelerine daha çok önem verilebilir. İnteraktif katılım olduğunda futbolun seyir zevki ve kalitesi daha da artacak. Taraftarlar, futbolcularla etkileşime girecek, futbolu eğlenceli hale getirmemiz gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu yayıncılıkta yeni bir anlayış getireceğiz. Yeni yayıncılık anlayışla her şeyi Netflix gibi tek platformda toplamak istiyoruz. TFF Plus ile futbol severler bütün lig organizasyonlarını yayınlayacak, herkes buradan maçların izlemesine katkı vereceğiz. Futbola dair bütün içerikleri buradan takip edecekler. Bu güzel röportaj için İLKSES Gazetesine teşekkür ediyorum.

Önceki İçerikbeIN Sports da gençleri sahaya sürüyor! Karagümrük- Kayserispor maçını 22 yaşındaki spiker Ahmet Polat anlatacak
Sonraki İçerikBileğinin hakkıyla… Bülent Tuncay, Galatasaray’ın 23. şampiyonluğunu yazdı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz