Arda Güler’in Real Madrid transferi sonrası gündemin baş sırasına oturan ülke futbolumuzun alt yapı sorunu, dinleyenleri ile Radyo Gol’de Baba Yapı sponsorluğunda buluşan “Alper Üstündağ ile Kazan Kaynıyor” programında masaya yatırıldı ve usta teknik direktörler önemli değerlendirmelerde bulundu..
ADNAN DİNÇER
“ARDA,BARCA’YA GİTMELİYDİ/ ÜLKEDE YILDIZ ÇOK BULAN YOK”
80 milyonluk ülkemizde yetenek çok ama kazanç-çıkar ilişkisi öne çıkınca menajer oyunları devreye girince maalesef oyuncu keşfetmek öldü. Okul turnuvaları,sokak futbolu yok artık, hocaları çocukları halı sahalarda futbol okullarına mahkum ettik buralardan yıldız çıkmaz! Zamanında ne mücadeleler yaşadık çocuklarımıza güvendik karış karış her yeri değerlendirerek yetenek avcılığı yaptık,yeniden ülkemizin keşfeden hocalara ihtiyacı var. Lütfen ricam çocuklarımızı kıyma makinelerine koyarcasına onları kıymayalım,para uğruna değerleri çabuk harcamayalım. Arda Güler’e gelince; çok kişilikli,saha içinde de oyunu süsleyen büyük bir yetenek. Şahsi fikrim Barcelona’ya gitse daha iyi olurdu hatta oranın yeni Messisi olabilirdi. Transferin kazananı Real Madrid oldu ama orada işi çok zor oynamasını çok isterim eğer oynamazsa kendisini gösteremez…
MUHSİN ERTUĞRAL
“ARDA,R.MADRİD’DE HIZLI GELİŞİR/ TFF İSTİKRARLI OLMALI”
TFF,tutarlı davranmıyor uzun vadede çalışmalar yapılmıyor. Rezerv lig ve U-21 niye kaldırıldı hala anlamış değilim. Güçlü futbol için kararlı olmalıyız,hocalarımızın teknik eğitim bölümleri çok önemli,istikrarlı olamadığımız için arayışlar içine giriyoruz. Kulüpler finansal açıdan zorluk yaşıyor,çözümü alt yapılara değer vermekten ve teknik adamlara yarışmacı oldukları hatırlatılarak desteklemekten geçiyor. Okul turnuvaları ve sokak futbolu geri gelmeli,alt yapı akademileri ayağa kaldırılmalı,kendi içimizdeki oyuncuları keşfetmeli,yakaladığımız bireysel yeteneklerin üzerine gitmeliyiz. Arda Güler gibi ne yetenekler çıkar ülkemizden unutulmamalı,ayrıca Arda için bundan sonrası kolay değil. Dünya yeteneğimiz Real’i seçti, sadece yapması gereken takımdaki özel oyunculardan alacakları ile gelişimini hızlandırmak. Kendine inanan ve güvenen yapısı onu farklı noktalara taşıyacaktır inancındayım!
KORAY PALAZ
“ARDA GİTMEKLE DOĞRU YAPTI/ SOKAK FUTBOLU GERİ GELMELİ”
Sektörün yeniden yapılanması lazım. Mahallemiz de,arsalarda futbol oynuyorduk. Tebeşirlerle duvarlara kaleler çizer,taşları üst üste koyar kaleler yapardık. Kendimize türlü oyunlar üretip,kıyasıya geçen mahalle maçları yapardık.Maalesef çocukların elinden çaldılar bu güzellikleri,ne toprak saha ne yeşil saha ne de boş arsa kaldı futbol oynayacak. Brezilya da plajda,Arjantin de sokakta oynanan futbol kültürü hala devam ediyor,çünkü futbolun güzellikleri sokakta öğrenilir. Eskiden yetenekli olanlar seçmelere mahalleden abilerin verdiği destekle giderdi,şimdi futbol okullarında oyuncu bulmaya çalışıyorlar. Bir kere halı sahada yetenek bulmaya çalışmak futbolun ruhuna aykırıdır. İşin özü çocukların oynayacağı alanları geri vermeliyiz,üretme makinesi eğer bu sahalar ise yetenekleri keşfedeceksek bu izleri geri getirmeliyiz. Arda Güler, Real Madrid’e gitti diye Fenerbahçe taraftarı eleştiri bombardımanına tuttu neden? Bırakın gitsin,gitsin ki bir sonrasını düşünelim ve yine bir yetenek ortaya çıkarılım. Gelişim fırsatı yaratılsın,15 senede bir yıldız çıkaracağımıza her sene bir kaç yıldız çıkaralım artık lütfen alt yapıdaki değerlere sahip çıkalım…
SERHAT UMAR
“ALT YAPILAR İÇİN YAPILMASI GEREKENLER BELLİ,ACİL YAPALIM”
Ülkemizde ki stratejiye göre alt yapı için ışık göremiyorum. Her yere konuşuyor hep anlatıyorum değişim şart dememe rağmen futbolun başındakiler adım atmıyorlar. Ama inanın bu adımlar zor değil,Almanya Futbol Federasyonu’nda 4 sene alt yapılarda çalıştım akademilere harcanan paraları bizim kulüplerimiz de harcayabilir. A takıma harcanan rakamın %10’u ayrılsa inanın Avrupa ile mücadale ederiz. Almanya’da eğitim üst düzeyde alt yapılarda sistem öyle bir kurulmuş ki, yetenekli oyuncu kaçma ihtimali yok! Teknik adamlar bizim ülkemizin aksine haklarını fazlasıyla alıyorlar. TFF’de de bu güç var yapılabilir, düşünün istatistiklerde çocuk-genç yaş ortalaması olarak futbola herkesten daha fazla ilgi gösteriyoruz ama ilerleme kaydedilemiyor. Öncelikli olarak antrenör eğitimine önem vermeliyiz,eğitimcilerimizi eğitmeliyiz,başarıya giden yol okullardan ve sokaktan geçer yeniden bu ruhu yakalamak için TFF olarak adımlar atmalıyız. Şu an Japonya’da görevdeyim,inanın geçen gün Liselerarası futbol müsabakasının finalini izlemeye 50.000kişi geldi gerisini siz düşünün. Bizim Hiroşima kulübüne üniversite takımından 2 kaliteli oyuncu geldi ve biz o oyuncuları 11de oynattık. Hırvatistan teknik direktörü biz 4m nüfusa sahipken başarılıyız siz 80m nüfus ile başarısızsanız şapkanızı masaya koymalısınız dedi,haksız mı? Süreklilik yok istikrar yok artık sistemi oluşturup %100 şekilde uygulamalıyız. Doğru insanlar doğru pozisyonlara konmalı ve futbolu yeni bırakan futbolcular belli tecrübeleri edinmeden teknik direktörlük koltuğuna oturmamalı! Yöneticimiz Hamit Altıntop bu işe tam anlamıyla el atmalı ve öğrendiklerini aktarmalı.