Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri sahiplerini buldu. Dokuz dalda 16 kişinin ödül aldığı törende konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto “Biz gazeteciliğin halkın sesi olduğuna inandık… Haberin özgür kaldığı gazeteciliğin suç olmadığı, kamuoyunun haber kanallarının tıkanmadığı aydınlık bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz…Cezaevindeki meslektaşlarımızın özgür kalması en büyük dileğimiz” dedi.
İSTANBUL-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 2019 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen gazeteci, sanatçı, karikatür, edebiyat, spor ve bilim insanları 11 Aralık 2019 Çarşamba günü Levent’teki Yapı Kredi Plaza D Blok’taki Konferans Salonu’nda saat 19.00’da düzenlenen törenle ödüllerini aldılar. Sponsorluğunu diken.com.tr.nin üstlendiği törenin sunuculuğunu Gökmen Karadağ yaptı. Tören Atatürk, silah ve çalışma arkadaşlarıyla, haber peşinde koşarken ölen ve öldürülen gazeteciler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.
TURGAY OLCAYTO: BAĞIMSIZ-BAĞLANTISIZ GAZETECİLİK İLKESİYLE HER TÜRLÜ ZORLUĞA KARŞIN ÇALIŞMALARIMIZDAN ASLA ÖDÜN VERMİYORUZ
Törenin açılış konuşmasını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptı. Başkan Olcayto, “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucu başkanı Sedat Simavi’yi 66. ölüm yıldönümünde kendim ve yönetim kurulumuz adına saygı ile anıyorum. Onun bize aşıladığı bağımsız, bağlantısız gazetecilik ilkesiyle her türlü zorluğa karşın meslek çalışmalarımızdan asla ödün vermiyoruz. Sedat Simavi usta bir gazeteciydi, sanatçıydı. Birbiri ardına pek çok karikatür dergisi çıkardı. Mücadeleci bir yapısı vardı. İmparatorluğun son dönemlerinde bir yandan saraya ve sarayın işbirlikçilerine karşı dururken bir yandan da Mustafa Kemal’in saflarında yeni Türkiye için çaba harcıyordu. Bir dönemin en çok okunan gazetesi Hürriyet’i de böyle Cumhuriyetçi amaçlarla kurdu. Erken ölümü Babıali için gerçek bir kayıp oldu” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü:
“KALEMİNE DAİMA EFENDİ KAL, UŞAK OLMAMAYA GAYRET ET! MECBUR KALIRSAN KIR SAKIN SATMA”
“Son yıllarda ülkenin hemen bütün kurumlarında başlayan yozlaşma elbette gazeteciliği de sıkıntılı bir dar boğaza getirdi. Sedat Simavi genç meslektaşlarına gazeteciliğin yorucu ama onurlu ve keyifli bir meslek olduğunu vurgularken şu önermede bulunmadan da edememişti: ‘Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma.’ Ne yazık ki yaşadığımız günler mesleğin dibe vurduğu günlerdir. Sedat Simavi’ye kulak vermeyen gazeteciler kalemlerini çoktandır satmış bulunuyorlar. Halkın haber alma, doğruları öğrenme ve bilgilenme hakkına sahip olmak şöyle dursun, bu hakları engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Yalan haberlerin, sansürün, oto sansürün havalarda uçuştuğu bir dönemden geçiyoruz.
“CEZAEVLERİNDEKİ MESLEKTAŞLARIMIZIN SERBEST KALMASI EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ”
Bütün bu kötü koşullara karşın hala yüreği gazetecilik heyecanıyla çarpan pek çok genç meslektaşım özgür haberciliği yeniden yaşatmanın uğraşı içinde. Her mecrada haberin doğrusunu kamuoyuna iletme çabasındalar, onları saygı ile izliyorum. Sedat Simavi Ödüllerini izlerken, ödüllere değer bulunan eserleri gördüğünüzde sizlerin de benim düşüncelerime katılacağınızı biliyorum. Gazetecilik, bilim ve sosyal dalları da kapsayan bu geniş perspektifteki ödüller Sedat Simavi’nin renkli kişiliği ile örtüşmektedir. Biz gazeteciliğin halkın sesi olduğuna inanmış bir avuç insan, geleceğe olan umudumuzu hiç kaybetmedik. Haberin özgür kaldığı gazeteciliğin suç olmadığı, kamuoyunun haber kanallarının tıkanmadığı aydınlık bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz.
Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkacağız. Düşünceyi ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için, emek insanlarının hakları için, adalet için uğraş vereceğiz. Geleceğe yönelik inancımı bir kez daha yinelemek isterim. Laik Cumhuriyetin, parlamenter demokrasinin bu topraklarda yeşermesi için atılacak her adımın ardında olacağız.
“UMUYORUZ Kİ TOPLUMDA ÖZLENEN BARIŞ VE KARDEŞLİK HAVASI GERİ GELİR”
Cezaevlerindeki meslektaşlarımızın, aydınların bir an önce serbest kalması, toplumda iç barışın ve huzurun sağlanması en büyük dileğimizdir. Umuyoruz ki Mustafa Kemal’in ‘Yurtta barış, Cihanda Barış’ sözleri ülkeyi yönetenlerce de dikkate alınır ve toplumda özlenen barış, kardeşlik havası geri gelir. Bu duygularla sözlerime son verirken 2019 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen bütün yarışmacıları yürekten kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Birbirine yakın çok değerli eserler arasında birinciyi seçme konusunda titiz çalışma gösteren bütün dalların seçici kurullarına teşekkürlerimi sunarım.”
DOKUZ DALDA 16 ÖDÜL VERİLDİ
11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren TGC kurucu Başkanı Sedat Simavi adına 43 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında veriliyor. 3500’den fazla kuruluş, fakülte ve yayınevine adayları soruldu. Bu yıl 329 kişi ve eser aday oldu. Sonuçta dokuz dalda 16 ödül verildi.
GAZETECİLİK ÖDÜLÜ CUMHURİYET’TEN TUNCAY MOLLAVEİSOĞLU’NUN OLDU
Cumhuriyet Gazetesi’nde 12 Temmuz – 12 Eylül tarihleri arasında yayınlanan, “Orman Yangınlarının Perde Arkası ve Türk Hava Kurumu Uçakları Neden Uçurulmadı” konulu köşe yazıları nedeniyle Tuncay Mollaveisoğlu ödül aldı. Ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yasemin Giritli İnceoğlu verdi.
GAZETECİLİK ÖVGÜ ÖDÜLÜ UĞUR ŞAHİN’İN
Birgün Gazetesi’nde 10 – 13 Eylül 2019 tarihlerinde yayınlanan “Emniyet’ten Skandal: Kürtaj Listesi İstendi.” başlıklı haberi nedeniyle övgüye değer görülen Uğur Şahin ödülünü TGC Yönetim Kurulu Üyesi ve Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı Semra Kardeşoğlu’ndan aldı.
RADYO ÖDÜLÜ YAŞAR ÖZÜRKÜT’ÜN
TRT Türkü Radyo’da 7 Ocak – 4 Mart – 25 Mart – 27 Mayıs ve 19 Ağustos tarihlerinde yayınlanan ve 5 bölümden oluşan “Öyküleriyle Türküler” adlı radyo programı nedeniyle ödüle değer görülen Yaşar Özürküt ödülü Belma Simavi’nin elinden aldı.
TELEVİZYON HABER ÖDÜLÜ FOX TV’NİN
Fox TV’de 5 Şubat 2019 tarihinde yayınlanan “Okuyamayan Çocuklar” adlı haberleri nedeniyle muhabir Nazlı Yerebasmaz ve kameraman Çağlar Güner ödül aldı. Yerebasmaz ve Güner’in ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş verdi.
TELEVİZYON HABER ÖVGÜ ÖDÜLÜ HABER GLOBAL TV’YE VERİLDİ
Muhabir Damla Turgutlu Soybaş, Kameramanlar Bülent Akdeniz, Hakan Tarhan ve Gökhan Köşetaş’tan oluşan ekibe Haber Global TV’de 9 – 15 Eylül 2019 tarihleri arasında yayınlanan “Çocuklarımızı Zehirliyorlar” adlı dizi haberleri nedeniyle verilen ödülü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili Vahap Munyar sundu.
TV BELGESEL ÖDÜLÜ F. NESLİHAN SEMERCİ’NİN
TRT Belgesel ve TRT Avaz Kanalı’nda 7 Ağustos 2019 tarihinde yayınlanan “Umudun Toprağı” adlı belgeseli nedeniyle ödüle değer görülen F. Neslihan Semerci ödülünü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Saymanı ve İstanbul Gazetesi Yazarı Ahmet Özdemir’in elinden aldı.
TV BELGESEL ÖVGÜ ÖDÜLÜ NİHAL AĞIRBAŞ’IN
TRT Televizyonu TV 2 Kanalı’nda 4 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan “Troya Hazineleri- Asırlık Hasret” adlı belgeseli nedeniyle övgüye değer görülen Nihal Ağırbaş ödülünü TRT İstanbul Haber Müdürü ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’den aldı.
KARİKATÜR ÖDÜLÜ CUMHURİYET GAZETESİ’NDEN ZAFER TEMOÇİN’İN
Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “İğneli Fırça” köşesinde çizdiği “Güncel Siyasi” karikatürleri nedeniyle ödüle değer görülen Zafer Temoçin ödülünü Seçici Kurul Başkanı Nuray Çiftçi’den aldı.
EDEBİYAT ÖDÜLÜ HİDAYET SAYIN’IN
“Toplu Oyunlar 9: Kim Koparıyor Bu Gülleri – Gül Biçme Zamanı – Gül Kıyımı” adlı kitabı nedeniyle ödüle değer görülen Hidayet Sayın’a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan sundu.
SOSYAL BİLİMLER ÖDÜLÜ DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ÖZCAN’IN
“Atatürk’ün Özel Şifre Hattı PR Gizli Telgraf Merkezi” adlı eseri nedeniyle ödüle değer bulunan Dr. Öğr. Üyesi Halil Özcan’a ödülünü Fox TV Genel Yayın Yönetmeni ve TGC Başkan Yardımcısı Doğan Şentürk verdi.
SOSYAL BİLİMLER ÖVGÜ ÖDÜLÜ EVİN İLYASOĞLU’NUN
“Ben Leyla Gencer-La Diva Turca” adlı eseri nedeniyle övgüye değer görülen Evin İlyasoğlu ödülünü TGC Ankara Temsilcisi Taylan Erten’den aldı.
FEN BİLİMLERİ ÖDÜLÜ PROF. DR. HAKAN ÜREY’İNİN
Fen Bilimleri dalında “Artırılmış Gerçeklik İçin 3 Boyutlu Holografik Gözlük” adlı eseri nedeniyle ödüle değer görülen Prof. Dr. Hakan Ürey ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Yücel Yılmaz’dan aldı.
FEN BİLİMLERİ ÖVGÜ ÖDÜLÜ PROF. DR. EKREM AYDINER’İN
“Kaotik Evren Teorisi” başlıklı eseri nedeniyle övgüye değer görülen Prof. Dr. Ekrem Aydıner ödülünü Fen Bilimleri Seçici Kurul Üyesi Prof. Dr. Önder Pekcan’dan aldı.
SAĞLIK BİLİMLERİ ÖDÜLÜ PROF. DR. TURGAY DALKARA BAŞKANLIĞI’NDAKİ BİLİM EKİBİNİN OLDU
Prof. Dr. Turgay Dalkara, Prof. Dr. Yasemin Gürsoy Özdemir, Prof. Dr. Umut Kalyoncu, Prof. Dr. Alp Can, Prof. Dr. Fatma Duygu Özel Demiralp, Doç. Dr. Ayşe İlksen Çolpak Işıkay, Doç. Dr. Banu Balcı Peynircioğlu, Dr. Sevda Lüle, Dr. Selen Peker Ve Dr. Nilgün Tekin Bubenheim’dan oluşan ve “Behçet Hasta Serumları Bakterilerde Bulunan HSP-65 ile Ortak Epitoplara Sahip Nörofilaman Medium’a Karşı İmmünoreaktivite Gösterir” başlıklı çalışmaları nedeniyle ödüle değer görülen ekibe ödülünü Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gül verdi.
SPOR ÖDÜLÜ İREM YAMAN’A VERİLDİ
“Dünya Tekvando” ve “57 Kiloda G4 Ekstra Avrupa Tekvando Şampiyonu” olması nedeniyle ödüle değer görülen İrem Yaman’a ödülünü Seçici Kurul Başkanı Şenes Erzik verdi.
SÜMEYYE BOYACI SPOR ÖVGÜ ÖDÜLÜ’NE DEĞER BULUNDU
Seçici Kurul Sümeyye Boyacı’yı, “Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası (50 Metre Sırt Üstünde) İkincisi” olması nedeniyle övgüye değer buldu. Sümeyye Boyacı törene katılamadığından ödülü yerine Uğurcan Özer Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Başkanı Selami Turgut Genç’den aldı.
Gazeteci, bilim ve ekonomi dünyasından 400 konuğun katıldığı tören toplu fotoğraf çekimi ve ikramla son buldu.