Türkiye Gazeteciler Sendikası, gazetecilere yönelik baskı, gözaltı ve tutuklamalara karşı İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır’da ortak basın açıklamaları düzenledi
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik baskılara ve son günlerde yaşanan gazeteci tutuklamalarına karşı beş ilde eylem yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır’da basın açıklamaları yapan TGS üye ve yöneticileri, verilen tutuklama kararlarının siyasi olduğunu belirtti.
5 ilde de dile getirilen basın metninde, son 15 günde 28 gazetecinin gözaltına alındığı ve 8’inin tutuklandığını hatırlatılarak şu ifadelere yer verildi: Son tutuklamalar ile birlikte cezaevlerindeki gazeteci sayısı 91’e yükseldi. Türkiye toplumuna gerçekleri ulaştırmak dışında bir şey yapmayan gazeteciler suçlu, hatta hain ilan edilmekte. Gazetecilik, kamu çıkarlarını korumak için yapılan bir meslektir. Gazeteciliğin gayesi; yönetenleri ya da bir kesimi, onların çıkarlarını korumak değil toplumun çıkarlarını korumaktır. Adalet istiyoruz çünkü halkın haber alma hakkının gasbedildiği, gazetecilerin hukuksuz bir biçimde tutuklandığı bir ülkede demokrasiden, insan haklarından, birlikten, beraberlikten bahsedilemez.
“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR”
İstanbul’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde yapılan eylemde gazeteciler, “Gazetecilik suç değildir” dövizleri taşıdı.
Burada konuşan TGS Yöneticisi Mustafa Kuleli, Türkiye’de gazetcilerin ağır bir baskı döneminden geçtiğini söyledi. Kuleli, “Hemen hergün gözaltılar ve turuklamalarla gazetecilere göz dağı veriliyor. Bizi daha önce de korkutmak isteyenler karşısında dayanışma ile ayakta durduk. Korkmuyoruz çünkü suç işlemedik, gazetecilik yaptık. Kimin korktuğunu, kimin korktuğu için saldırganlaştığını sizin takdirinize bırakıyorum” dedi.

“KARARLAR SİYASİ, MAHKEMELERE BASKIDAN VAZGEÇİN”
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş ise gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklama kararlarının siyasi olduğunu belirterek “Murat Ağırel’in tutuklanmasına karar veren mahkeme aynı kararda tutuksuz yargılanması gerektiğini de söylüyor. Şimdi kim bu kararın hukuka uygun olduğunu söyleyebilir? Edirne’de mültecilerin yaladıklarını haberleştiren gazeteciler gözaltına alındı, tutuklandı. Kim bunun hukuki olduğunu söyleyebilir?” ifadelerini kullandı.
Baskılara, saldırılara rağmen gazetecilerin işlerini yapmaya devam ettiğini söyleyen Durmuş, “Adalet Bakanlığına sesleniyoruz, mahkemeler üzerindeki baskınızdan vazgeçin ve bırakın bağımsız karar versinler. O zaman bu tüm yargılanan, tutuklanan meslektaşlarımızın nasıl çıktığını göreceksiniz. Gazetecilikten suç çıkarılamayacağını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Gazetecilere dönük baskıların ilk olmadığına dikkat çeken Durmuş, “Biz bunu daha önce görmüştük, daha önce dayanışma ile omuz omuza bu baskı günlerini atlattık. Yine birlikte bu baskı dönemini atlatacağız” diye konuştu