TJK GENEL SEKRETERİ AHMET ÖZBELGE D-SMART’IN KONUĞU OLDU:
BAŞKANIMIZ FUTBOL DÜNYASINDAN GELİYOR, ONU KESİNLİKLE BIRAKMAYIZ
AHMET ÇELİK’İN BELGESELİ ÇEKİLECEKTİR
GANYAN BAYİLERİN PRİMLERİNİN ARTMASI İÇİN KANUNUN DEĞİŞMESİ LAZIM
KIRBAÇ BİR SEVK VE İDARE ARACIDIR
APRANTİ EĞİTİMİ İÇİN YILDA 3 MİLYON TL HARCIYORUZ
D-Smart’ın sevilen program Haftanın Konuğu, Türkiye Jokey Kulübü Genel Sekreteri Ahmet Özbelge’yi ağırladı. Aykut Aydın’ın sorularını içtenlikle yanıtlayan Özbelge, merak edilen tüm konulara açıklık getirdi. İşte Ahmet Özbelge’nin açıklamalarından öne çıkan satırbaşları;
İstanbul Veliefendi Hipodromunda bakımı yaptıktan sonra pist istediğimiz düzeye geldi. Çim sezonu açıldığı anda bizim de sezonumuz başlıyor demektir. Yağmurlar nedeniyle çim büyüme aşamasında dolayısıyla çim pisti korumamız gerekiyor. Bu yüzden bazen pist değişikliği olabiliyor, bu aslında bizim de istediğimiz bir durum değil.
Her zaman her koşuya hazırız. Gazi Koşusu’da bu sezon seyirciyle büyük bir coşkuyla koşulacak. Herkesin hayali Gazi Koşusu’nu kazanmaktır. Bırakın kazanmayı bu koşuda yer almak bile büyük bir başarı. Düşünsenize 2500’ye yakın taydan elenerek sadece 22 tanesi bu anlamlı koşuya katılabiliyor. Sigoş ve Final Dance’nin Preveze’de mücadelesi Gazi Koşusu ile alakalı ilk izlenimleri oluştursa da, 15 Mayıs’ta Erkek ve Dişi Tay Deneme ile Haziran başında koşulacak Mehmet Akif ve Sait Akson yarışları Gazi’nin tablosunu ortaya çıkartacak. Favoriler şekillenecek ama daha kolay yarışları tercih eden sürpriz isimler de olduğunu unutmayalım.
Ahmet Çelik’in 7 kez ardı ardına Gazi Koşusu’nu kazanması çok büyük bir başarı. Bırakın kazanmayı bunu telaffuz etmek bile çok zor. Bu sene de kazanabilir. Ahmet Çelik, çok zeki bir jokey. Hem tercihleriyle hem de yarışı okumasıyla muazzam işlere imza atıyor. Biz sanırım görmeyiz, bizden sonra da böylesine bir başarı görülebilir mi emin değilim. Ahmet Çelik’in ilerde mutlaka belgeseli çekilecektir.
Pandemi her alanı etkilediği gibi bizi de çok etkiledi. 90 gün boyunca yarış yapamadık ama bu süreçte yerli yarışlardan gelir elde edemedik. Bu süreçte yabancı yarışlardan elde ettiğimiz gelirle kimseyi mağdur etmemeye çalıştık. TJK’de personel çıkarımı olmadığı gibi her çalışanımızın da maaşını tam ödedik. Dünya genelinde pandemi sürecinde ikramiyelerde yüzde 30-40-50-60 oranında indirim yapılırken, biz bırakın indirimi yarış ikramiyelerine zam yaptık. TJK kar amacı gütmeyen bir kurumdur. Toplanan parada kesintiler yapıldıktan sonra bizim parayı nerelere harcayacağımız bellidir. Bütçe yeni yıla devrolurken 0 TL ile devrolur. Şu an futbol takımları için çıkartılan yasayı biz yıllardır uyguluyoruz. TJK para kazanıyorsa bunu son kuruşuna kadar yine bu sektöre harcıyor. Başkanımız bu konuda çok hassas. Sayın Başkan futbol dünyasında yöneticilik yaptıktan sonra bizim başımıza geçti. Ondan çok memnunuz ve onu bırakmak gibi bir niyetimiz yok.
Ganyan bayilerinin primleri konusunda bazı yanlış anlaşılmaları düzeltmemiz gerekiyor. TJK’nin gelirleri kanunla belirlenmiştir ve nereye ne harcama yapacağı bellidir. İstese de bunun üzerinde bir parayı herhangi bir yere ödeyemez. Geçtiğimiz günlerde ganyan bayilerinin temsilcileriyle bir araya geldik ve onlara da bu durumu anlattık. Bayilerin primlerinin artması için kanunun değişmesi gerekiyor. Devletin bize verdiği payı artırması durumunda biz de bayilerin primlerini arttıracak kaynağı yaratabiliriz. Yarış ikramiyelerinin primleri de senede bir kez artıyor. Pastayı adil ve eşit bir biçimde dağıtmaya çalışıyoruz. Bir kez daha vurgulamakta fayda var, 5602 sayılı kanunda değişiklik olur ise primler artabilir.
Mevzu Bahis Değil reklamı bize ilk sunulduğunda çok hoşumuza gitti, işte bizi anlatan şey bu dedik. TJK’nin sosyal sorumluluk projeleri bizim için gurur kaynağı. Hipodromlar sadece yarış koşulan yerler değil, insanların güzel vakit geçirebileceği sosyal alanlardır.
Kırbaç kesinlikle bir dayak arası değildir. Kırbaç bir sevk ve idare aracıdır. 500 kiloluk bir atı 70 cm’lik bir sopayla bir yere getiremezsiniz. Amerika’dan Japonya’ya dünya atçılığının geliştiği her ülkede kamçı kullanımı yapılmaktadır.
Yabancı yarışların saatleri bize tam uygun olmadığı için tevzi düşük kalıyor. TJK buradan elde ettiği tüm geliri de yine aynı havuza atıp, atçılığa harcamaktadır. Pandemi döneminde yurt dışı yarışlar bize kaynak yarattı. Öte yandan kültürel anlamda yabancı yarışlar bize çok şey öğretiyor, iyi örnekler sunuyor.
Görsellik at yarışları için çok önemli. TAY TV ve TJK TV personelleri büyük bir özveri ile çalışıyor. Tanzer Parlar emekli oldu ve devamında sözleşmeli olarak çalışmak istemedi. Ama atçılıkta izin vardır, terhis yoktur. Mikrofon Sende yarışması yapıyoruz, 150 civarında katılım oldu. 5-6 kişiyi sektöre kazandıracağız. Jokeyler o kadar yoğunlar ki, inanın biz bile yarış günleri haricinde onları göremiyoruz.
Eğitime çok önem veriyoruz. Yurt dışında bir aprantinin konaklama maliyeti dışında bir yıllık maliyeti 40 bin dolardır. Biz burada genç kardeşlerimize hem çok iyi bir eğitim verip hem de meslek sahibi olmalarını sağlıyoruz. Apranti Okulu için yılda 3 milyon tl harcıyoruz. Onların başarılı olması için birçok faktörün bir araya gelmesi gerekiyor. Karacabey’de atçılık eğitim merkezi kurduk.
Aygır konusunda eleştiriler de alıyoruz ama şunu bilmemiz lazım. 2018’de göreve geldiğimizde 2-3 tane aygırımız vardı. Biz aygır alımı yapmasaydık atçılığımız bu kadar gelişemezdi. Aldığımız aygırlar daha sonra yurt dışına tekrar gitti. Daredevil mesela, Amerika’ya transfer edildi. Türk yetiştiriciliği operasyonel anlamda zarar ediyor. Bu sene de Super Saver’i istediler, başkanımız göndermedi. Kulübün 1 lirasını harcarken kendi 1 liramızdan daha özenli davranıyoruz. Aygırları şimdi almasak, başarılı olduklarında 50 katı fiyata alamayız.
Antalya Hipodromu kasım ayında eksiklikleri giderilmiş bir şekilde kış sezonunda hizmet verecek. Çok hızlı bir ihale sürecinin ardından ağustos ayında ihaleyi bitirip, ocak ayında yarış koşmaya başladık. İnanılmaz bir hızla tamamlandı. Tahmin ediyorum kışın Antalya kapalı gişe oynayacak ve ek ahır yapma ihtiyacı duyacağız. Valimiz ve Belediye Başkanımız da sağ olsunlar bize çok destek veriyorlar.
Karadeniz’de bir hipodrom bir tesis yapma fikrini çok uzun süredir düşünüyoruz. 2018’de Samsun’u inceleme imkanım oldu, Samsun’da yetişen atlar çok başarılı olabiliyor. Uygun bir yer bulabilirsek Samsun’a tesis yapmak istiyoruz. İngiltere ve İrlanda’nın yağışlı iklimini andıran bir iklimi var Samsun’un.
Eğitim bizim için en önemli unsur. Çok yetenekli ve yarışlar kazanan jokeylerin iyi yerlere gelebilecekken kendilerini bitirdiğine, kaybolduklarına çok şahit oldum. Bu yüzden apranti okulunda eğitim süresin 2 yıldan 3 yıla çıkarma düşüncemiz var. Herkes kendisini geliştirmeli ve her jokeyin kendine has bir stili olmalı. Birilerini taklit ederek bir yere varmaları mümkün değil.
Profesyonel hakemliğin at yarışında da olması gerekiyor. Bizim atlarımız yarış yaptıkları yerde antrenman yaptığı için strese girebiliyor. Foto finişin asla yanılmayacağını da söyleyeyim. Yarış severlere şu müjdeyi de vermek istiyorum. Önümüzdeki günlerde yurt dışı yarışlarda kullanılan sistemi ülkemize getireceğiz böylece kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak.