Türkiye’nin en kapsamlı doğa sporları şenliği gerçekleşti.

Kuzukulağı Doğa Sporları Festivali:

Doğa sporcuları Kuzukulağı Yaylası’nda buluştu

Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce sporcu, Isparta ili, Aksu İlçesi, Eldere köyü Dedegöl Dağları’nda düzenlenen Kuzukulağı Doğa Sporları Festivali’nde bir araya geldi.

Dağlarımızın ve doğanın korunması için buluşan sporcular, beş gün boyunca kaya tırmanışı yaptı, mağara inişi gerçekleştirdi, koştu, bisiklete bindi, ipte yürüdü, motosiklet sürdü, müzik yaptı, kuş gözlemi ve yoga atölyeleri düzenledi. Eldere Köyü başta olmak üzere civar bölgelerden yöre halkının da yoğun katılım gösterdiği etkinliklerde renkli görüntüler ortaya çıktı.

Isparta ili, Aksu ilçesi, Eldere köyü sınırları içerisinde bulunan Dedegöl Dağları ve Kuzukulağı Yaylası, 2000’li yılların başında kaya tırmanış rotalarının açılması ile tanınmaya başladı ve zamanla sadece Türkiye’nin değil dünyanın en çok bilinen doğa sporları merkezlerinden biri haline geldi.

Bahsi geçen Kuzukulağı Yaylası ve civarına yıl içinde dört mevsim boyunca binlerce doğa sporcusu kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, sportif kaya tırmanışı, dağcılık, tur kayağı, kampçılık, doğa yürüyüşü, bisiklet ve motocross için kullanılıyor. Önemli uzun duvar tırmanış rotalarının bulunduğu bölgenin sahip olduğu kaya tırmanış ve doğa sporları potansiyeli sınırsız. Yerli ve yabancı rota açıcılar tarafından uluslararası standartlarda meydana getirilen, uzunlukları 20 ila 600 metre arasında değişen tırmanış rotaların sayısı her geçen yıl artıyor. Yerli ve yabancı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar neticesinde Türkiye’nin en derin dördüncü mağarası Kuyukule de, bölgede ortaya çıkarıldı. Bu mağara, üniversite kulüpleri ve Mağara Araştırma Derneği tarafından tescillendi.

Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden gelen bu sporcular, Isparta, Eğirdir, Aksu ve köylerine ekoturizm yolu ile katma değer sağlıyor. Kültür Turizm Bakanlığı ve Isparta Valiliği’nin himayesinde yürütülen projelerle St. Paul Yolu, Kapıkaya ve Yazılı Kanyon tırmanış bölgeleri, Davraz Dağı Kayak Tesisleri sayesinde yöre, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Ne yazık ki böylesine özel ve önemli bir bölgedeki ana tırmanış kaya bandının üstüne ve etrafına maden ön arama ruhsatı verildi. Maden arama işleminin, bölgeye geri dönüşü mümkün olmayan zararlar vereceğinden endişe duyan doğa sporcuları ve yöre halkı, Dedegöl Dağları Kuzukulağı bölgesinde maden arama ruhsatının bir an önce iptal edilmesi talebiyle geçtiğimiz günlerde bir araya geldi.

Beş gün spor dolu kamp

Kuzukulağı Doğa Sporları Festivali’nde sporcular, dünyanın en önemli beş uzun duvar bölgesinden biri olarak gösterilen alanda kaya tırmanış rotalarını tırmandı. Mağaracılar, Türkiye’nin en derin dördüncü mağarası olarak tescillenen Kuyukule Mağarası’na iniş yaptılar. Highline (yüksekte ipte yürüme) ve slackline (ipte yürüme) sporunun Türkiye’deki temsilcileri 103 m uzunluğunda ve 300 m yüksekliğinde kurulan hattın ilk yürüyüşünü gerçekleştirdiler. Doğa yürüyüşçüleri, bölgenin iki hakim zirvesine zirve tırmanışı gerçekleştirdiler. Doğada yoga, kuş ve kelebek gözlem etkinliklerinin yanı sıra dağ koşucuları, muhteşem parkurlarda spor yapma imkanı buldular. Motocross ve bisikletçilerin de katıldığı festival, bu kadar çeşitli disiplinden sporcuların katılımıyla hayata geçirilen Türkiye’deki ilk ve tek doğa sporları festivali olarak tarihe geçti.

Köyün gençleri spora ilk adımlarını attı

Eldere Köyü başta olmak üzere civar bölgelerden yöre halkının da yoğun katılım gösterdiği etkinliklerde renkli görüntüler ortaya çıktı. Festivale katılan yüzlerce yöre sakini ve sporcu, bölgenin Milli Park ya da Tabiat Varlığı olarak doğa sporları alanı ilan edilmesi talebini dile getirdi. Festival boyunca köylü kadınlar yöresel mutfaklarını tanıtma fırsatı bulurken, köyün gençleri de sporcu abileri ve ablalarıyla spora ilk adımlarını atmış oldular. Bu bölge korunur ve doğa sporlarına daha çok yatırım yapılırsa, kim bilir, belki de geleceğin önemli sporcuları bu bölgeden çıkacaktır.

Isparta doğa sporlarının cazibe merkezi

Ülke turizmin gelişmesine ön ayak olunması için hali hazırda Isparta Valiliği, bu yönde çalışmalar yapmış, Kapıkaya ve Yazılı Kanyon bölgelerindeki faaliyetlere destek vermiş, profesyonel ekiplerin açtığı rotaları envantere geçirmiştir. Isparta Valiliği’nin gerçekleştirdiği “Kayadaki Eller Projesi” ile Isparta ili, ülkemizdeki kaya tırmanışına gönül vermiş gençlerin yanı sıra yabancı tırmanıcılar için de cazibe merkezi haline gelmiştir.

Alan Milli Park ilan edilmeli

Kuzu Kulağı Yaylası, bir parçası olduğu Dedegöl Dağı ve Yaka Kanyonu ile birlikte Kızıldağ Milli Parkı’na dahil edilmek isteniyor. DKMP 6. Bölge Müdürlüğü, kaynak değerleri açısından korunması gereken bu alanların da milli park sınırına alınması için çalışma başlattı. Kaya tırmanışı parkurlarını da içine alan Kuzu Kulağı Yaylası ile Yaka Kanyonu ve Dedegöl Dağı’nın bir bölümünü kapsayan yaklaşık 35 bin hektarlı alanla ilgili hazırlanan kapsamlı envanter raporu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na iletildi.

Önceki İçerikTRT Spor’da yeni program… AA, DHA ve İHA spor müdürleri ‘Ajans Saati’nde buluşacak
Sonraki İçerikNeymar Jr’s Five’ta dünya şampiyonu 20-21 Temmuz’da Brezilya’da belli oluyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz