Hakaret ve tehditle sosyal medyada kendilerine yer ediniyorlar!

Sporda şiddet, tribünlerde görmek istemediğimiz ancak neredeyse son yıllarda ülkemizdeki bütün liglerde sık sık karşılaştığımız bir durum haline geldi. Ancak holiganizm artık sadece tribünlerle sınırlı kalmayıp saha dışına taşarak sosyal medya üzerinden tehdit ve saldırılara dönüşmeye başladı. Öfke kontrolüsağlayamayan kişilerin tedavi görmeleri gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu davranışların mutlaka kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor.

Euro 2016 Türkiye-İspanya karşılaşmasında milli takımın yenilgisinden sonra bir takım taraftarların A milli takım kaptanı Arda Turan’ın İspanya’daki evine saldırı düzenlemesi, milli takım futbol direktörü Fatih Terim’e ve ailesine sosyal medya üzerinden yapılan hakaret ve tehditler sonrasında “spor ve şiddet” konusu bir kez daha gündeme geldi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, sporda şiddet ve sosyal medyada holiganizm konusunu değerlendirdi. Yılmaz, şunları söyledi:

SONY DSC
“Sporda şiddet, tribünlerde görmek istemediğimiz bir durum ancak holiganizm artık sadece tribünlerle sınırlı kalmayıp saha dışına taşan tehdit ve saldırılara dönüşmeye başladı.”

Hakaret ve tehdit ederek sosyal medyada kendilerine yer ediniyorlar!

Ahmet Yılmaz, holigan kişilerin sosyalleşememesinden yola çıkarak şunları söyledi:

“Yaşanılan yenilgiler sonrası futbolculara, teknik direktörlere ve hatta onların ailelerine sosyal medya üzerinden yapılan hakaretler ve tehdit boyutuna varan söylemler, bu kişilerin ahlak değerlerini hiçe sayarak kendilerini kaybettiklerini ve çok çabuk etki altında kaldıklarını göstermektedir. Şiddete meyilli ve empati duygusu gelişmemiş insanlar fanatik ya da holigan kimliği içerisinde tribünde veya sosyal medyada yer edinerek kendilerini o ortamda var ediyorlar. Bu kişiler, dürtü ve öfke kontrolü sağlayamayan, yaptıkları davranışların sonuçlarını düşünemeyen kişiliklerdir.”

Şiddet ve öfke içeren söylemler taraftarı etkiliyor!

Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, futboldaki şiddet dilinin holiganizmi artırdığına değinerek; “Medyada yer alan bazı spor yorumcularının, futbolun başındaki yöneticilerin, futbolcuların şiddet ve öfke içeren söylemleri maalesef taraftar üzerinde, özellikle de söz ettiğimiz kişilik özelliği olanlar üzerinde çok etkili ve yönlendirici oluyor. Bu kişiler, şiddet içeren eylemleri normalleştiriyor ve kendilerini haklı görebiliyorlar. Toplumun bir bütün olarak futbolcusu, yöneticisi ve yorumcusu ile birlikte şiddet içeren söylemleri ve bunları destekleyen tavırları bir an önce bırakmaları gerekmektedir.” dedi.

Maç esnasındaki adrenalinle hareket etmeyin!

Uzman Psikolog Ahmet Yılmaz, öfke kontrolünde tedavinin öneminden bahsetti:

“Maç izlerken pozisyonlar esnasında öfkelenebilinir, futbolcuların performansları beğenilmeyebilir ya da teknik direktörlerin takımı çalıştırma şekli yanlış bulunabilir. Tüm bunlar karşısında o anlık adrenalin ve kızgınlıkla hareket etmek istenmeyen sonuçlar doğuracaktır. Önemli olan öfkelendikten sonra nasıl tepki gösterdiğimizdir. Sağlıklı bir kişi, öfkesini kontrol edebilir. Öfke kontrol sorunu yaşayan ve hastanemize başvuran hastalarımızda da öfke kontrolü ve öfkenin sağlıklı dışavurumu tedavideki hedeflerimizden biridir”

Önceki İçerikSporda Yeditepe Yılı…
Sonraki İçerikKadın spiker Euro 2016 maçı anlattı, Almanya tartıştı: Kadınlar futbol maçı anlatmalı mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz