YANLIŞ SPOR STRES KIRIĞINA YOL AÇAR
Ayak ve Ayak Bileği Cerrahi Uzmanı, Fulya Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Op. Dr. Selim Muğrabi, son dönemde spora merak salan birçok kişinin yaşadığı ayak sorunlarından stres kırığına dair bilgi verdi.
Aşırı ve yanlış sporun yol açtığı stres kırığı, yaşa, kiloya ve ayak yapısına bağlı bir spor temposu olmayınca ortaya çıkıyor, üstelik bu sorunlar bel ve ayak sorunları olarak kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Ayak yorgunluğunun neden olduğu stres kırığının, nedenleri ve çözümü üzerine açıklamalar yapan Op. Dr. Selim Muğrabi, stres kırığı vakalarında artış olduğunu söylüyor,“İnsanların bu kadar çok yürüyüş ve koşmaya merak saldığı bu dönemde ayak sorunlarında da artışlar görüyoruz. Özellikle stres kırığı vakalarında artış var. Stresi bir neden olarak gösteremeyiz ama ayak yorgunluğu stres kırığının nedenlerinden biri. Stres kırığı temelinde yanlış ayakkabı ve yanlış spor sonucu ortaya çıkan bir ayak sağlık sorunu.”
Op. Dr. Selim Muğrabi, “Stres kırığı yanlış ayakkabı ve yanlış spor sonucu ortaya çıkar. Aşırı spor yapanlarda sıklıkla görülen stres kırıkları, spor esnasında ağrı ile kendini hemen hissettiriyor. Bu ağrı, spor yapıldığı sürece artıyor. İşte bu noktada sporu bırakmak veya azaltmak daha düşük tempoya geçmek gerekir” diyor…
Hareketsiz yaşam stres kırığını tetikliyor
“Hareketsiz ama uzun süre ayakta durulan işler yapılıyorsa stres kırığı görülebilir” diyen Selim Muğrabi, “Uzun süre ayakta çalışanlarda da görülen stres kırığına en çok kadınlarda ve profesyonel sporcularda rastlanır. Stres kırığının bir diğer nedeni, vücuda taşıyabildiğinden fazla yük bindirmek ve küçük travmalar yaşamaktır. Bu nedenle giyilen ayakkabılar çok önemlidir” diyerek doğru ayakkabının altını çiziyor….
Stres kırığı bir travma ile kemiğin ikiye ayrılması ile değil, mikro düzeyde kemikte yıpranma ile başlıyor… Mikroskop altında fark edilen bu kırıklar, ağrı, şişmelere neden oluyor… Stres kırıkları en fazla 20-35 yaş aralığında özellikle kadınlarda görülmektedir. Östrojen ve progesteron dengesinin bozulduğu menopoz döneminde ayak tarak kemiklerinde stres kırığı sıklıkla görülebiliyor.
Stres kırığının tedavisi hakkında da bilgi veren Op. Dr. Selim Muğrabi, “Stres kırıklarında ana tedavi yöntemi istirahattır. Hastaların gelişmiş olan kemik iliği ödemi seviyesine bağlı olarak 6 ile 12 hafta arasında istirahat etmeleri gerekir. Bu dönemde fizik tedavi, yürüme Botları ve alçılama yapılabilmektedir. Hastanın tedavisinde MRI çekimleri ile ödemin takibi, klinik olarak ağrının azalması ile istirahat süresine karar verilecektir. Hastalarda iyileşme sonrası spora dönüş basamaklı olarak arttırılarak yapılmalıdır. Görüldüğü üzere oldukça uzun süren bir iyileşme olması nedeniyle stres kırıkları en önemli nokta bu sorunun gelişiminin engellenmesi gerekmektedir. İyi ayakkabı ve iyi egzersiz programlarının önemi unutulmamalıdır” diyor.
Tedavi sonrası spora dönmenin iki ay yasaklandığı stres kırığında hasta, iki ayın sonunda spora doktor kontrolünde spora dönülebiliyor.
Stres kırığından korunmak için
1- Spora başlamadan önce iyi ve doğru ısının.
2- Doğru ayakkabı kullanın.
3- Aşırı spor yapmaktan sakının.
4- Çok fazla ayakta kalmayın