Sözcü gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, yenilenecek olan Alsancak Stadı’na Mustafa Denizli isminin konulması teklifine itiraz etti. Özdil’in yazısı şöyle:

 

Alsancak Stadı

 

Henüz 11 yaşında.
“Alsancak Stadı”na gidiyor, kahramanını seyrediyordu. Sait Altınordu’ydu kahramanı… Ben de onun gibi olacağım diyordu. Amatör takımda forma verdiler çocuğa… 8 numaralı formayı giyebilir miyim diye sordu. Niye dediler. Sait ağabey 8 giyiyor, ben de onun gibi 8 numaralı formayı taşımak istiyorum dedi. Giydi 8’i, gol kralı oldu. Sonra ne oldu? Taçsız kral oldu!

Evet… “Alsancak Stadı”nda hayaller kuran o küçük çocuk, Metin Oktay’dı.

*

İstanbul basını, İnönü Stadı’nda Galatasaray-Fenerbahçe maçıyla jübile yaptığını, Can Bartu’yla formalarını değiştirdiğini yazar. Gerisini yazmaz. Halbuki, İstanbul’dan sonra İzmir’de de jübile yaptı. Göztepe’yle Galatasaray oynadı. Taçsız kral, futbolculuk hayatına, futbola başladığı “Alsancak Stadı”nda nokta koydu.

Ki, o Göztepe, o Galatasaray’dan seneler evvel, Türkiye’nin kapılarını Avrupa’ya açan ilk Türk takımıydı, o “Alsancak Stadı”nda… 1960’lı yılların Avrupa basınını tarayın, Türkiye’den sadece “Alsancak Stadı”nın fotoğraflarını ve “Alsancak Stadı”nın haberlerini görürsünüz.

Moskova panteri Ali, kaynana Gürsel, İngiliz Nevzat, Çarli Çağlayan, buldozer Fevzi, Fuji Mehmet, bombacı Halil, kene Ali İhsan… Bir dönem, milli takımın ilk 11’ine 8 futbolcu veren Göztepe’nin yıldızları “Alsancak Stadı”nda futbola başladı, “Alsancak Stadı”nda efsane oldu.

Karşıyaka’ya gelince… Mustafa Kemal tarafından, armasında Türk bayrağı taşıma onuru verilen ilk ve tek Türk takımı… O ay-yıldızlı armayla ilk maçına “Alsancak Stadı”nda çıktı.

Ve, bir başka çocuk…
11 yaşında.
“Alsancak Stadı”nda…
Beşiktaş’ı seyrediyordu.

Aslında, Çeşmeli’ydi, hayatında İstanbul’u görmemişti ama, hasta Beşiktaş’lıydı. Çünkü, büyüdüğü mahallede terzilik yapan Emin diye bi ağabeyleri vardı, Beşiktaş’ı anlatıyor, Beşiktaş sevgisini aşılıyordu. Dinleye dinleye, Beşiktaş taraftarı oldu. Günlerden bir gün, öğrendi ki, Beşiktaş İzmir’e geliyor, Göztepe’yle maçı var, balığa gidiyorum diye evden çıktı, hayatında ilk kez “Alsancak Stadı”nda Beşiktaş’ı seyretti. Büyüdü, futbolcu oldu, müthiş yetenekti, Göztepe istedi, Altay’ı tercih etti, siyah-beyaz olduğu için… Zirveye tırmandı, milli oldu, teknik direktör oldu, Galatasaray’ı Fenerbahçe’yi Beşiktaş’ı şampiyon yaptı.

Evet… “Alsancak Stadı”nda hayaller kuran o küçük çocuk, Mustafa Denizli’ydi.

*

Hatta… Hani, bu sene, Fenerbahçe-Galatasaray maçından sonra kupayı statta alırsın alamazsın rezaleti yaşandı ya… 32 sene evvel, içinde “Alsancak Stadı” geçen, benzer hadise yaşanmıştı. Baş aktörü de Mustafa Denizli’ydi.

Çünkü… 1979-80 sezonunda, Türkiye Kupası finali, Altay’la Galatasaray arasında oynanmış, ilk maçı, Ümit Kayıhan’ın golüyle Altay 1-0 kazanmış, İnönü Stadı’ndaki rövanş maçı 1-1 bitince, Galatasaray taraftarları sahaya girmiş, hakemin dudağını patlatmış, tribünler polis tarafından boşaltılmış, kupa’yı soyunma odasında alan Altay, boş statta şeref turu atmıştı.

Diyeceksiniz ki “Alsancak Stadı” bu işin neresinde?
Kupa’nın ilk maçı “Alsancak Stadı”nda oynanmış, ilk gol “Alsancak Stadı”nda atılmıştı… Kupa’yı getiren, ikinci maçtaki
1-1’lik gol ise, “Alsancak Stadı”nda hayaller kuran çocuk tarafından, Altay’ın kaptanı Mustafa Denizli tarafından atılmıştı.

*

Ve, bir başka çocuk…
O da 11 yaşında.
“Alsancak Stadı”nda.

Çocuk, hasta Göztepeli.
Göztepe zor günler yaşıyor, küme düşmemek için mücadele ediyor, her puanın hayati önemi var. Rakip, Trabzonspor… 0-0 bitti. Göztepe’nin düşüp düşmeyeceği, son haftaya kaldı.

Ancak…
Tarihimizde ilk kez, o maçta, bir Anadolu takımı şampiyon oldu “Alsancak Stadı”nda!

İstanbul saltanatına son veren Trabzon, ilk şampiyonluk turunu “Alsancak Stadı”nda attı… Bugün gibi hatırlıyorum, 20 bin Göztepe taraftarı “Alsancak Stadı”nı terk etmedi, Trabzon’u dakikalarca alkışladı. Ahmet Suat Özyazıcı, kafasında meşhur kasketi, futbolcularının omuzlarında… Hayatımda ilk kez, Trabzonnnn diye bağırdım “Alsancak Stadı”nda.

Evet… O çocuk bendim ve bugün hala, Göztepem yoksa, kalbimin Trabzon için atması ondan.

Ya Fenerbahçe derseniz?
Elbette Fenerbahçe’nin de sayısız hatırası var “Alsancak Stadı”nda. Ama bence, en güzeli…

Milli küme dönemleri… İstanbul takımları İzmir’e geliyor, Göztepe, Altay, İzmirspor filan, iki üç gün içinde, peş peşe maçlarını oynuyor, İstanbul’a geri dönüyor. Gene öyle bir sezon… Fenerbahçe gelmiş, Altay’a 4 tane, Göztepe’ye 5 tane çakmış, sırada Altınordu var. Ahali bilet almış, “Alsancak Stadı”na geliyor ve görüyor ki, kaleler yok!

Fenerbahçe korkusundan, hükmen yenilgiye razıyız, yeter ki maç oynanmasın diye, kaleleri sökülüp saklanan tek stattır “Alsancak Stadı!”

Dünyada sadece Türkiye’de, sadece İzmir’de oynanan Rakıspor-Şarapspor derbisine evsahipliği yapan stattır, Alsancak Stadı.

*

Yaşı 50 civarında olan İzmirliler bilir, Rakıspor ve Şarapspor vardı. Bayraklı’daki Tekel fabrikalarında çalışan işçilerin takımlarıydı. Pislik Erol, Şeker Sedat, Dandi İbo, Panço Şenol, Balık Ahmet, Manitu Sümer, Torpido Hasan, Batarya Cumhur, Asansör Levent, Karatren Hıdır, İşkembe Hamza, Yamuk Selo, Tarzan Ekrem, Berbat Sıtkı, Felaket Hasan gibi efsane kadroları vardı. Sarışın mavi gözlü Ünal vardı, Norveçli gibiydi, arkadaşları onu Arap Nuri diye çağırıyordu iyi mi, hayatları şamataydı. Hakem hep aynıydı, Torik İsmet’ti. Rahmetli babam bir defasında yan hakemlik yapmıştı, dünya kupası hatırası gibi saklıyoruz fotoğrafı… Alsancak Stadı’nda oynarlardı. Serinlemek için saha içinde rakı ve şarap içerlerdi. Seyretmeye gelenler, tribünde harbi harbi çilingir sofrası kurardı. Hatta bir defasında başlama vuruşunu Gümrük ve Tekel Bakanı Orhan Öztrak yapmıştı, memlekete hoşgörü hakimdi, ayran için falan demiyorlardı. Alman RTL televizyonu belgeselini yayınladı. Akp iktidara gelince Tekel’i sattılar, işçileri kovdular, maç bitti. Dünya spor tarihinin en enteresan futbol maçına evsahipliği yapan adresti Alsancak Stadı.

*

21 Şubat 1959, İzmirspor-Beykoz, Süperlig’in ilk maçı Alsancak Stadı’nda oynandı… Dakika 11, İzmirsporlu Özcan, Süperlig’in ilk golü Alsancak Stadı’nda atıldı.

*

Ve neymiş efendim, yalaka şeytan sormuş, asrın liderimiz de “Alsancak Stadı’nın ismi neden Mustafa Denizli stadı olmasın” filan demiş, “cumhurbaşkanı isim önerdi” filan diye manşet yapıyorlar.

*

Alsancak, adı üstünde al sancak, Türk Bayrağı’dır.
Türk Bayrağı’nın ismi değiştirilir mi kardeşim?

*

O stadı yaptıran, Alsancak ismiyle yaptıran, Mustafa Kemal Atatürk.

*

Alsancak Stadı’nın evsahibi Altay… Altay’ın onursal kurucu başkanı cumhurbaşkanı Celal Bayar, kurucusu başbakan Şükrü Saracoğlu, kalecisi başbakan Adnan Menderes… Sen neyi değiştiriyorsun?

*

Başakşehirspor mu sandın sen onu?

*

Fahrettin Altay… Milli mücadele kahramanı, 9 Eylül’de İzmir’e giren süvari komutanı… Mustafa Kemal’le beraber mütareke yıllarında, bugünkü Alsancak Stadı’nın bulunduğu sahada Altay’ın maçını izlemişlerdi, İngiliz donanmasına karşı oynuyordu Altay, yenmiştik, Mustafa Kemal o günü hiç unutmamıştı, çok gururlanmıştı, soyadı kanunu çıkınca Fahrettin paşaya telgraf çekti, “Altay gibi şanlı şerefli günler dilerim” dedi, Altay soyadını verdi.

*

Vahap Özaltay… İşgal başlayınca Anadolu’ya geçti, Mustafa Kemal’in yanında milli mücadeleye katıldı, Galip Hoca lakabıyla Ege dağlarında efeleri örgütleyen Celal Bayar’ın yanında çarpıştı, memleket kurtuldu, atletizme başladı, milli oldu, Altay’da futbol oynadı, milli takıma seçilen “ilk siyahi” futbolcumuz oldu, soyadı kanunu çıkınca Altay sevgisinden Özaltay soyadını aldı, yurtdışına transfer olan ilk Türk futbolcusu oldu, ordu milli takımımızın teknik direktörü oldu, dünya şampiyonu yaptı, Altay sevgisiyle atan kalbi Altay kongresinde konuşma yaparken durdu, Alsancak Stadı’ndaki Altay kulüp binasında, Altay’ın kalbinde vefat etti.

*

Bu bir futbol yazısı değildir.

*

Alsancak Stadı’nın ismi, manevi açıdan SİT alanıdır.
Anıttır.
İstersen Arapça isim koy, hikayedir, orası ilelebet Alsancak Stadı’dır.”

Önceki İçerikRüştü Reçber’den şok teklif: TFF başkanı devlete bağlansın
Sonraki İçerikMurat Cahid Cıngı: Erciyes bisiklette de dünya markası olacak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz